Pasaulinei dienai be tabako skirta akcija vyks Europos aikštėje

Gegužės 31 d. visame pasaulyje minima Pasaulinė diena be tabako. Šią dieną Europos komisijos kampanija „HELP – už gyvenimą be tabako” ir Vilniaus miesto savivaldybė kviečia sostinės gyventojus į Europos aikštę, šalia Savivaldybės pastato, kur specialiai įrengtoje palapinėje visą dieną bus galima pasitikrinti anglies monoksido (CO) kiekį iškvepiamame ore, gauti informacijos apie rūkymo prevenciją, pasyvųjį rūkymą ir kaip mesti rūkyti.

Rytoj, tokios pat palapinės, papuoštos kiekvienos ES narės vėliava, stovės visose 25-ių šalių sostinėse ar kituose didžiuosiuose miestuose. Ši akcija skirta informuoti apie anglies monoksido (CO) pavojų bei paskatinti rūkalius ir nerūkančiuosius domėtis, kaip rūkymas veikia jų organizmą, kokį pavojų kelia pasyvusis rūkymas ir kaip pagerėja sveikata metus rūkyti. Anglies monoksido (CO) kiekio matavimai atliekami anonimiškai, o rezultatus fiksuoja kiekvienoje palapinėje dirbanti komanda. Per šiuos metus kampanijos „HELP – už gyvenimą be tabako” dalyviai ketina surengti apie 100 renginių visoje Europoje bei patikrinti daugiau kaip 50 tūkst. gyventojų.

Anglies monoksidas (CO) yra nepaprastai nuodingas, tačiau jis bespalvis ir bekvapis. Iš šimtų nuodingųjų sudėtinių tabako dūmų dalių anglies monoksidas (CO) yra ypač kenksmingas tiek rūkaliams, tiek nerūkantiesiems. Rūkalių organizme esantis anglies monoksido (CO) kiekis dažniausiai viršija ribą (8,5 ppm), kurią pasiekus ES miestuose skelbiamas CO taršos pavojus. Nerūkančiųjų iškvepiamame ore CO kiekis didėja priklausomai nuo laiko, kurį jie praleidžia prirūkytoje aplinkoje. Didelis anglies monoksido (CO) kiekis kenkia širdies veiklai, didina kraujo krešulių susidarymo tikimybę ir kelia pavojų nėščių moterų vaisiaus vystymuisi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.