Tatuiruotė – dar vienas būdas išreikšti save

Tatuiruotės populiarios visame pasaulyje. Jomis kūnus puošia žinomos pasaulio garsenybės. Tatuiravimo menas populiarėja ir Lietuvoje. Dažnas neatsilaiko norui papuošti kokią nors kūno dalį gražiu piešiniu.

Tatuiravimas – įvairių nenutrinamų ženklų ant kūno įamžinimas mechaniniu būdu: pjaunant ar badant, po oda įšvirkščiant dažomosios medžiagos. Pats žodis „tatuiruotė”, kaip teigia istorikai, yra kilęs iš polinezietiško žodžio „tatau”.

Tatuiruotės jau buvo žinomos 3000 metų prieš Kristų. Įvairūs raštai randami ant faraonų mumijų. Į Europą tatuiravimo menas atkeliavo XVIII-XIX amžiais iš Azijos. Portugalijoje, Ispanijoje specialiais ženklais būdavo pažymimi vergai ir nusikaltėliai. Amerikoje, priešingai, kūną tatuiravosi garbingi žmonės, piešiniuose įamžindami gyvenimo istoriją.

Šiuo metu tatuiruotės tapo tiesiog saviraiškos forma. Anot meistrų, ir pačių tatuiruočių gerbėjų, tatuiruotės įpareigoja prižiūrėti ir puoselėti kūną. Skatina gyventi ir tobulėti.

Keitėsi tik įrankiai

Pirmieji tatuiravimo įrankiai buvo iš rago ir kaulo. Kai kurios Pietų Amerikos gentys nuo seno tatuiruodavosi specialiu instrumentu iki kraujo badydami odą palei piešinio kontūrą. Vėliau tą vietą įtrindavo dažais. Žaizdai sugijus, įsiskverbę dažai odoje lieka visam laikui.

Tatuiravimo procesas mažai pakito ir iki šių dienų. Tik gerokai patobulėjo įrankiai. Šiuo metu meistrai tatuiruotes atlieka specialiomis mašinėlėmis – rotorinėmis arba elektromagnetinėmis. Jomis galima padaryti sudėtingus piešinius.

Labai greitai judanti plonytė adata į odą prasiskverbia 0,5-1 mm. Paprastai į skausmą klientai reaguoja skirtingai. Vieniems tai pakankamai skausminga procedūra, kitiems – adatėlių dūriai primena pastovų uodo kandimą arba jausmą, kurį sukelia elektrinis depiliatorius. Oda apie naują tatuiruotę kurį laiką būna paraudusi. Maždaug savaitę ją reikia tepti gydomuoju tepalu, vengti saulės.

Šiais laikais yra kreipiama daug dėmesio kliento saugumui. Meistrai tatuiruotes daro vienkartinėmis adatomis, mūvi pirštines. Instrumentai po kiekvieno seanso dažniausiai yra kaitinami autoklave.

Tatuiruotės populiarėja

Tatuiravimo menas populiarėja ir Panevėžyje. Čia galima sutikti ne vieną tatuiruočių meistrą.

Panevėžietis Tomas Olšauskas pabrėžia, jog šiuo metu yra juntamas tatuiruočių bumas. Ne vienas, svajojęs apie tatuiruotę daugelį metų, tik dabar ryžtasi tam žingsniui, kai atsirado iš tiesų kokybiški piešiniai.

Pasak meistro, žmonės renkasi spalvingus piešinius. Labiausiai yra mėgstami maži ornamentai – nieko nereiškiantys ir neįpareigojantys hieroglifai.

Didesnius spalvingus piešinius dažniau renkasi vyrai. Ko gero, rekordininku pagal tatuiruočių dydį Panevėžyje galima laikyti Vytautą Bislį, Rytų kovų meistrą. Prieš dvejus metus pradėjęs lankytis pas Tomą, V.Bislys jau džiaugiasi fantastiniais piešiniais ant pečių, krūtinės, nugaros ir kojų. „Tatuiruotės man suteikia energijos ir ne kartą padėjo sunkiais gyvenimo momentais”, – tvirtino sportininkas.

Kokybiškų piešinių era

Panevėžietė Virginija sėkmingai suderino dvi specialybes – dailės mokytojos ir tatuiruočių meistrės. „Tatuiravimo meno svajojau imtis jau prieš 10 metų, džiaugiuosi, kad ši svajonė išsipildė”, – sakė ji.

Atidariusi saloną moteris netruko įsitikinti, kad kokybiškoms tatuiruotėms paklausa vis auga. „Kas antras žmogus pageidauja korekcijos, ištaisyti kokį kūno defektą arba perdaryti ankstesnes nekokybiškas tatuiruotes”, – tvirtino meistrė Virginija.

Pasak jos, žmonės tatuiruojasi dažniausiai tradicines vietas – pečius, rankas, juosmenį, blauzdas. Tačiau nuo sumanymo tatuiruote papuošti veidą meistrė atkalbinėja: „Nėra gerai tatuiruoti matomas kūno vietas – veidą ar rankų pirštus. Žmogus paskui turi problemų. Ne visos firmos į darbą priima žmogų, jei iš po kostiumo išlenda tatuiruotė”.

Brangus malonumas

Graži tatuiruotė – brangus malonumas. Meistrai panašiai vertina kruopštų darbą. Už degtukų dydžio tatuiruotę – imamas 50 litų mokestis, už plaštakos dydžio – 100-200 litų. Toliau didėjant piešinio plotui, kaina sutartinė.

Piešinio vertę iš tiesų sunku apibrėžti. Rimtą meno kūrinį tatuiruoti meistras yra suinteresuotas ne mažiau nei jo klientas.

Žmogui, vos pareiškusiam norą, meistrai neskuba badyti kūno. Paprastai duodama savaitė pagalvoti. Juk tatuiruotė – visam gyvenimui. Jaunesniems nei 18 metų tatuiruotės daromos tik tuomet, jei sutinka tėvai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Tatuiruotė – dar vienas būdas išreikšti save"

  1. sandra

    Laba diena,norėčiau sužinoti kontaktų (adresus ar telefono numerius) kur galėčiau Panevėžyje kreiptis dėl tatuiruočių darymo. Iš anksto dėkoju.

  2. kkk

    kkk 🙄 😛

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.