Daugiau nei pusė vartotojų rinktųsi ekologiškai švaresnius skalbimo miltelius

Daugiau nei pusė (53 proc.) skalbimo miltelių naudotojų rinktųsi ekologiškesnius skalbimo miltelius, net jeigu jie būtų brangesni už įprastus. Tokią tendenciją atskleidė gegužės mėnesį rinkos analizės ir tyrimų grupės „Rait” atlikta trijų didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų apklausa. Tyrimas atliktas Lietuvos kosmetikos ir buitinės chemijos gamintojų asociacijos „Likochema” iniciatyva.

„Tyrimas parodo, kad didmiesčiuose vartotojų požiūris į skalbimą keičiasi. Vis daugiau žmonių rūpinasi ne tik savo, bet ir aplinkos švara bei ateinančių kartų gerove. Tai – džiuginanti tendencija”, – sako asociacijos „Likochema” vykdančioji direktorė Inara Joniškienė. Jos teigimu, palankiai nuteikia ir tai, kad ekologiškesnių skalbimo miltelių nesirinktų tik 8 proc. respondentų.

Tendencijos rodo, kad ekologiškesnius skalbimo miltelius labiausiai linkę rinktis kauniečiai. Net 75 proc. apklaustų Kauno gyventojų tikina, kad nepaisydami kainos skirtumo, pasirinktų labiau aplinką tausojančias skalbimo priemones. Tokios nuostatos laikosi 50 proc. apklaustų klaipėdiečių ir 43 proc. apklausoje dalyvavusių vilniečių.

„Kol kas Lietuvoje aplinkosauga dar nėra svarbi kasdienio gyvenimo dalis. Tačiau tikimės, kad ateityje daugiau žmonių susidomės, kaip jie gali prisidėti prie savo aplinkos tausojimo. Minėtojo tyrimo duomenys rodo, kad žmonės nėra abejingi ekologijos idėjoms”, – sako Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamento direktorius Arūnas Čepelė.

Apklausos duomenimis, net 88 proc. apklausoje dalyvavusių respondentų atrodo svarbu, kad perkamų miltelių gamintojas rūpintųsi aplinka. 40 proc. iš jų yra vyresni nei 56 m. amžiaus.

Ekologiškesnius miltelius rinktųsi didesnes pajamas gaunantys respondentai. 40 proc. visų, kurie norėtų rinktis ekologiškesnius skalbimo miltelius, ir 37 proc. respondentų, kuriems svarbus gamintojo požiūris į aplinkos tausojimą, pajamos viršija 600 litų per mėnesį.

„Patys skalbiklių pramonės atstovai yra suinteresuoti, kad jų produkcija labiau tausotų aplinką. Jie ne tik prisiima atsakomybę, bet ir siekia aplinkosaugos idėjomis sudominti skalbimo miltelius perkančius žmones”, – sako I. Joniškienė.

Jos teigimu, rimtą skalbimo pramonės atstovų nusiteikimą parodo balandžio mėnesį Lietuvoje inicijuota Geros skalbimo praktikos konvencija, kuria prasidėjo projektas „Tausojantis skalbimas”. Pasirašę konvenciją, skalbimo pramonės atstovai įsipareigojo rinkai pristatyti kompaktiškus skalbimo miltelius ir taip mažinti skalbimo poveikį aplinkai, taip pat keisti vartotojų skalbimo įpročius bei populiarinti aplinkosaugos idėjas Lietuvoje.

Kompaktiški skalbimo milteliai yra 33 proc. lengvesni ir 25 proc. mažesnio tūrio nei iki šiol rinkoje buvę skalbimo milteliai. Tam pačiam skalbinių kiekiui išskalbti kompaktiškų skalbimo miltelių reikia trečdaliu mažiau nei įprastų. Todėl gamintojui reikia apdoroti ir pergabenti mažesnį kiekį chemikalų, vartotojas turi patogesnį produktą, taip pat sumažinama apkrova aplinkai. Be to, šių modernesnių ir ekologiškesnių skalbimo miltelių kaina nesiskiria nuo įprastų skalbimo miltelių kainos.

Lietuvoje prie Geros skalbimo praktikos konvencijos prisijungė bendrovės, tiekiančios apie 95 proc. skalbimo miltelių šalies rinkai. Tai – tarptautinės kompanijos „Procters & Gamble”, „Unilever”, „Henkel”, „Reckitt Benckiser” ir „Cussons” bei Lietuvos skalbiklių pramonės atstovė UAB „Ineza 2M”.

Kompaktiškų skalbimo miltelių jau galima įsigyti visose prekybos vietose. Juos žymi specialus „EuroCompact” logotipas.

Projektas „Tausojantis skalbimas” tuo pat metu vyksta ir kitose Centrinės bei Rytų Europos šalyse – Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje Čekijoje ir kitose.

Rinkos analizės ir tyrimų grupės „Rait” atliktoje apklausoje dalyvavo 150 respondentų.

Apie projektą „Tausojantis skalbimas”:

Projektu „Tausojantis skalbimas” siekiama reikšmingų pokyčių bendrojoje darnioje plėtroje. Patobulinę skalbimo miltelių receptūrą ir jų apdorojimo technologiją, gamintojai pateikia kompaktiškus skalbimo miltelius, sukėlusius perversmą skalbiklių pramonėje. Jeigu iki šiol reikėdavo 3 kg skalbimo miltelių dvidešimčiai skalbimų, šiuo metu tam pačiam skalbimų kiekiui pakaks 2 kg. Kitaip tariant, vienam skalbimui reikės naudoti ne įprastus 150 gr, o 100 gr koncentruotų skalbimo miltelių. Kompaktiškų skalbimo miltelių naudotojai bus skatinami keisti savo skalbimo įpročius. Mažindami skalbimo miltelių dozę ir skalbimo temperatūrą, jie galės padidinti tausojantį visos skalbimo eigos poveikį.

Apie tai, kaip pereiti nuo įprastų skalbiamųjų miltelių prie pažangesnių labiau koncentruotų produktų, skalbiklių pramonė informuoja visuomenę per įvairias žiniasklaidos priemones. Informacinė projekto kampanija „Mažiau skalbimo miltelių daugiau švaros” prasidėjo balandžio 18 dieną. Ja siekiama didinti vartotojų sąmoningumą ir supažindinti su pasikeitusiais skalbimo milteliais, paaiškinant, kodėl šie pokyčiai reikalingi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.