Šešėlių teatras tavo rankose

Šešėlių teatrą išrado kinai.

Tolimais 1767 metais prancūzų misionierius Žiulis Alondas sugrįžo į tėvynę ir papasakojo saviškiams apie „keistąjį” kinišką teatrą ir jo paslaptis. Netrukus šešėlių teatras įkurtas ir Prancūzijoje, o 1776-aisiais – jau ir Anglijoje. O iš šių šalių jis greitai paplito po visą pasaulį. Rašoma, kad garsusis rašytojas J.V.Getė irgi labai mėgo šešėlių teatro pasirodymus ir netgi sukūrė spektaklį savo trisdešimt antrojo gimtadienio proga.

Legenda apie valdovą

Patys kinai apie šešėlių teatro atsiradimą turi labai gražią legendą. Beje, tai greičiausiai tikras įvykis, nes aprašytas metraštyje. Daugiau nei prieš du tūkstančius metų netikėtai mirė labai mylima valdovo Chano Udi žmona. Valdovas taip nusiminė, jog nebenorėjo nei valgyti, nei gerti ir visiškai nebesidomėjo valstybės reikalais. Chano Udi patarėjas nebežinojo, ką ir daryti, kaip sugrąžinti valdovą prie valstybės vairo. Susimąstęs patarėjas slampinėjo po miestą, kol pamatė žaidžiančius vaikus. Ir tada jam šovė į galvą idėja…

Liūdesio išvaikymas

Patarėjas sugalvojo pralinksminti liūdnąjį valdovą. Jis greitai sugrįžo namo ir ant medžiagos gabalo nupiešė mirusiosios valdovo žmonos siluetą, nudažė jį, pritaisė prie gautos figūros „rankų” ir „kojų” plonytes virveles. Kai sutemo, jis užtraukė užuolaidą ir sustatė žvakes taip, kad šešėlis valdovui puikiai matytųsi. O paskui ėmė tampyti virvutes ir moters šešėlis ėmė šokti!

Valdovas šypsojosi pro ašaras – šis mažas spektaklis jam labai patiko. Greitai jis grįžo prie valstybės reikalų, o šešėlių spektaklis tapo mėgstama rūmų pramoga.

Teatro istorija

O ji tikrai ilga. Oficialiai šešėlių teatras Kinijoje įregistruotas Sun dinastijos laikais – ši dinastija valdė nuo 960 iki 1279 metų. Tais laikais atsirado nemažai klajojančių cirkų ir mažų teatrėlių, žinoma, suklestėjo ir šešėlių teatras. 13-14 amžiuje šešėlių teatras buvo mėgstama toli nuo gimtųjų kraštų esančių karių pramoga.

Šešėlių teatras keliavo po pasaulį kartu su… Čingischano ordomis! Jie irgi jį mėgo! Ir taip ši pramoga paplito po visą pasaulį nuo Persijos, per arabų šalis iki Rytų Azijos ir kitų kraštų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.