Egzaminų skandalas įaudrino visuomenę

Lietuvoje kilęs brandos egzaminų skandalas sukėlė sumaištį ne tik mokyklose, bet ir kai kurių politikų pasipiktinimą. Sprendimą perlaikyti lietuvių kalbos egzaminą reikalaujama peržiūrėti.

Piketavo prie Prezidentūros

Per 2 tūkstančius abiturientų iš 95 vietovių pasirašė kreipimąsi, kurį adresavo Švietimo ir mokslo ministerijai, o vėliau – ir šalies Prezidentui. Jame moksleiviai reikalauja Nacionalinio egzaminų centro bei Švietimo ir mokslo ministerijos veiksmų plano, kuris užtikrintų, kad korupcijos atvejai per egzaminus nebepasikartotų. Moksleivių nuomone, asmenis, kurie neužtikrino sąžiningo egzaminų vykdymo, būtina pašalinti iš užimamų pareigų, o matematikos valstybinį egzaminą perlaikyti.

Po grupės abiturientų suformuluotų reikalavimų dvyliktokai galėjo pasirašyti virtualiai. Pasak kreipimosi autorių, skandalas dėl neskaidraus brandos egzaminų vykdymo demoralizavo jaunimą, todėl yra sumažėjęs pasitikėjimas Švietimo ir mokslo ministerijos bei Nacionalinio egzaminų centro institucijomis, moksleiviai praranda motyvaciją mokytis. Abiturientai piktinasi, kad vis dar nenubausti asmenys, dėl kurių kaltės buvo išplatintos šių metų brandos egzaminų užduotys. Moksleivių reikalavimams kuo greičiau įvardyti kaltuosius raštiškai pritarė 2124 abiturientai.

Vakar abiturientai piketavo prie Prezidentūros, po to kreipimąsi įteikė šalies vadovui Valdui Adamkui.

Anglų kalbos ir istorijos užduotys – naujos

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) informuoja, kad Lietuvos abiturientai anglų kalbos, istorijos egzaminus laikys pagal pakeistas egzaminų užduotis. Tokios priemonės Nacionalinis egzaminų centras (NEC) ėmėsi pasklidus gandams dėl šių egzaminų užduočių paviešinimo. Taip pat sustiprinta vidinė ir išorinė NEC apsauga, egzaminų užduočių pakavimo ir perdavimo savivaldybėms apsauga. Egzaminų užduotys dedamos į pakuotes, pažymėtas specialia juosta, kurios pažeidimai esą bus greitai pastebimi. Išduodant užduotis savivaldybėse dalyvaus apskrities priežiūros tarnybos darbuotojai.

Pranešime teigiama, kad prieš prasidedant egzaminui dvyliktokams bus išsamiai paaiškinta, kaip turi atrodyti specialus vokas su egzamino užduotimis, kad mokiniai galėtų įvertinti, ar vokas nepažeistas. Abiturientai, iš vakaro sužinoję apie egzamino užduotis, kviečiami pranešti pasitikėjimo telefonu (85) 2743115, 2756180. Šiuo metu vertinamos matematikos valstybinio egzamino užduotys. Atsižvelgiant į pasklidusią informaciją, kad šis egzaminas galėjo būti laikomas nesąžiningai (tai įrodančių faktų nenustatyta), abiturientų darbai, kaip teigiama ŠMM pranešime spaudai, analizuojami itin atidžiai.

Valstiečiai liaudininkai kreipėsi į ministrą

Seimo Valstiečių liaudininkų frakcija kreipėsi į švietimo ir mokslo ministrą Remigijų Motuzą, siūlydama dar kartą apsvarstyti nutarimą birželio 9 d. abiturientams perlaikyti valstybinio lietuvių kalbos egzamino testo užduotį ir ieškoti sprendimo lietuvių kalbos pažymį įskaityti kaip valstybinio egzamino įvertinimą. Savo pažymiu galbūt nepatenkintiems abiturientams siūloma leisti egzaminą perlaikyti.

Valstiečių liaudininkų frakcijos pranešime rašoma, kad tokius pageidavimus kelia rinkėjai susitikimuose su Valstiečių liaudininkų frakcijos parlamentarais. „Abiturientų tėvai teigia, kad dėl aplaidžių pareigūnų žlugęs egzaminų laikymo grafikas ir egzamino perlaikymo sumaištis turės įtakos kitų egzaminų rezultatams”, – teigiama pranešime. Bijomasi, kad tai atsilieps ir mokinių sveikatai, nes kiekvienas egzaminas reikalauja nemažos nervinės įtampos, o neretam sukelia ir stresinę situaciją.

Valstiečių liaudininkų frakcija mano, kad susitikimuose keliami reikalavimai yra pakankamai racionalūs, todėl ragina švietimo ir mokslo ministrą į juos atsižvelgti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.