Idealios piliulės beieškant

Kontraceptinės tabletės – pati populiariausia šiuolaikinė vaisingumo reguliavimo priemonė: patikima, paprasta naudoti ir diskretiška

Moterys nori, kad kontracepcija ne tik saugotų nuo neplanuoto nėštumo, bet ir pagerintų savijautą. Todėl itin svarbu pasirinkti kontracepcijos priemonę, kurios sudėtyje būtų į natūralius panašiausi hormonai. Tokių hormonų yra tik kontraceptinėse tabletėse.

Mamų patirtis – praeitis

Beveik prieš pusę amžiaus pasirodžiusios kontraceptinės piliulės turėjo tik vieną paskirtį – apsaugoti moterį nuo neplanuoto nėštumo. Šiose tabletėse buvo didelė stiprų andorgeninį poveikį turinčių hormonų dozė. Vartodamos tokias tabletes moterys kentėdavo nuo pašalinio jų poveikio: bėrimų, priaugusių kilogramų, depresijos, padidėjusio kraujospūdžio. Žinodamos šią karčią savo močiučių ir mamų patirtį jaunos moterys kartais vis dar prisibijo naudoti hormoninę kontracepciją. Tačiau šiuolaikinės mažų dozių kontraceptinės piliulės iš esmės skiriasi nuo savo pirmtakių.

Itin svarbus hormoninės kontracepcijos evoliucijos laikotarpis yra 9-asis dešimtmetis, kai buvo sukurtas sintetinis hormonas drospirenonas. Šio hormono savybės labai panašios į progesterono, gaminamo moters organizmo. Vos prieš keletą metų vaistinėse pasirodžiusios kontraceptinės tabletės su drospirenonu dėl gero poveikio moters savijautai ir išvaizdai paneigė daug senųjų mitų apie kontracepciją.

Svoriui ir PMS – ne

Pasak gydytojos ginekologės Ingridos Kravčenkienės, kontraceptinės tabletės su drospirenonu išsprendė nemažai problemų, kurias sukeldavo ankstesnių kartų hormoniniai kontraceptikai. Pagrindinis šio hormono pranašumas – moteris išvengia PMS, o kartu ir varginamo skysčių kaupimosi, nemalonaus tinimo, galvos skausmų. Tabletės su drospirenonu sušvelnina kitus PMS simptomus, o jų esama daugiau kaip šimtas.

Nuo PMS sindromo kenčia daugelis moterų: prieš mėnesines jas kankina galvos skausmai, odos bėrimai, bloga nuotaika, krūtų skausmas, viso kūno apsunkimas.

Vartojant šiuolaikines kontraceptines tabletes su drospirenonu moterims nebereikia baimintis, kad padidės svoris, išbers spuogai ar pablogės savijauta, kamuos alkio priepuoliai. Įrodyta, kad šių tablečių poveikis prilygsta dietos, kai vartojama mažai druskos, poveikiui. Todėl jas vartojančioms moterims yra gerokai paprasčiau išlaikyti stabilų kūno svorį.

Pasak medikės, be minėtų pranašumų, tabletės su drospirenonu sumažina ir mėnesinių nepatogumus: kraujavimas būna ne toks gausus, sumažėja cikliškai pasikartojantis mėnesinėms būdingas skausmas (dismenorėja).

Švari oda, purūs plaukai

Svarbu ir tai, kad kontraceptinės tabletės su drospirenonu pagerina odos ir plaukų būklę. Šios tabletės blokuoja vyriškų hormonų veiklą odoje: riebalinės liaukos pradeda dirbti pasyviau, todėl kyla mažiau spuogų, oda tampa skaistesnė. Net esant rimtų odos problemų dėl kontraceptinių tablečių su drospirenonu sumažėja spuogų veido ir nugaros srityje. Galvos oda taip pat riebaluojasi ne taip intensyviai, todėl moteris gali ilgiau džiaugtis puresniais plaukais. Tiesa, nereikėtų tikėtis labai greito poveikio. Pirmojo pagerėjimo dėl spuoguotos odos kenčianti moteris gali sulaukti pavartojusi tabletes 3-4 mėnesius. Beje, reikėtų priminti, kad problemiškai odai kenkia stresas ir riebūs, poras užkemšantys kremai.

Atostogos be mėnesinių

Dažnai ginekologo kabinete apsilankiusios moterys domisi, ar galima atitolinti mėnesines atostogų metu. Maždaug kas trečia moteris pageidauja, kad mėnesinių išvis nebūtų ir per atostogas jų nevargintų jokie nepatogumai.

Pasak gydytojos Kravčenkienės, jei moteris vartoja gydytojo paskirtas kontraceptines tabletes, tai norėdama išvengti mėnesinių ji gali papildomai nesikonsultavusi suvartoti net kelias pakuotes iš eilės.

Tyrimai patvirtino, kad be pertraukų kontraceptines tabletes su drospirenonu galima saugiai vartoti net iki aštuonių pakuočių iš eilės. Tai ne tik patogu – nepertraukiamas vartojimas padeda išvengti nemalonių savijautos pokyčių, kurie pasitaiko moterims per tradicinę 7 dienų tablečių vartojimo pertrauką. Todėl net 80 proc. JAV gydytojų savo pacientėms rekomenduoja kontraceptines tabletes vartoti nedarant pertraukų. Šį vartojimo būdą 2003-iaisiais oficialiai pripažino tinkamą ir griežtų sveikatos apsaugos standartų besilaikanti JAV maisto ir vaistų kontrolės tarnyba FDA.

Tiesa, medikė rekomenduoja tabletes pradėti vartoti bent mėnesį prieš atostogas. Mat vietovės ir klimato pasikeitimas organizmui yra šioks toks stresas, ir dėl vaistų vartojimo atsiradęs nedidelis kraujavimas gali sugadinti atostogas. O štai pradėjus vaistus vartoti anksčiau šio nemalonumo pavyks išvengti.

Pasikeitus klimatui, maistui neretai kyla įvairių negalavimų – vėmimas, viduriavimas. Tokiais atvejais gydytoja pataria naudoti papildomas apsaugos priemones.

Būtina žinoti

Nepaisant visų kontraceptinių tablečių pranašumų, tai yra receptinis medikamentas ir konkretų vaistą gali skirti tik gydytojas, atsižvelgęs į moters amžių, fizinę būklę, persirgtas ligas ir daugybę kitų veiksnių. Nei draugė ar vaistininkas šiuo atveju negali būti patarėjas.

Prieš pradėdamos vartoti hormoninės kontracepcijos priemones moterys turi žinoti, kad jas kurį laiką gali varginti šalutinis poveikis – skausmingos, padidėjusios krūtys, pykinimas, galvos ir pilvo skausmas, nuotaikos svyravimai, nedidelis kraujavimas. Organizmui prisitaikius prie preparato, šie simptomai paprastai per keletą mėnesių išnyksta.

Sudėtiniai hormoniniai kontraceptikai tinka ne kiekvienai moteriai. Jie nerekomenduojami esant didelei rizikai susirgti venų tromboembolija, sunkiomis širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu esant pažeistoms kraujagyslėms, įtariant ar sergant vėžiu. Šių priemonių nereikėtų vartoti nėštumo ir žindymo laikotarpiu.

Vartojančioms kontraceptikus vyresnėms nei 35 metų moterims rekomenduojama mesti rūkyti, nes padidėja širdies priepuolio ar insulto galimybė.

Nepatartina vienų kontraceptikų keisti kitais. Jei preparatą moters organizmas blogai toleruoja, kitą priemonę turėtų skirti tik gydytojas, nederėtų to daryti savo nuožiūra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.