Dauguma žmonių nemato prasmės keisti Seimą

Daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų neįžvelgia pirmalaikių Seimo rinkimų būtinybės. Už neeilinį parlamento perrinkimą pasisako trečdalis šalies žmonių.

Rinkos analizės ir tyrimų grupės „RAIT” 2006 metų gegužės 4-8 dienomis atliktos reprezentatyvios apklausos duomenys rodo, kad daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų nemano, jog pirmalaikiai Seimo rinkimai yra reikalingi. Tokios nuomonės laikėsi 53 proc. apklaustųjų. Kiek daugiau nei trečdalis respondentų – 32 proc. – įsitikinę, kad pirmalaikiai parlamento rinkimai yra reikalingi. Labiausiai taip manyti linkę jauniausio (15-34 metų) ir vyresnio (45-64 metų) amžiaus respondentai, įgiję žemesnį išsilavinimą (pagrindinį ir bendrąjį vidurinį). Pritariančiųjų pirmalaikiams Seimo rinkimams pasiskirstymas pagal perkamąją galią ir gyvenamosios vietos dydį yra vienodas. 15 proc. apklaustųjų, ar reikalingi pirmalaikiai Seimo rinkimai, teigė nežinantys arba neatsakė į šį klausimą.

Apie pirmalaikių Seimo rinkimų būtinybę tarp politikų iki šiol garsiausiai yra prabilęs opozicijos lyderis, Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius. „Neeiliniai rinkimai gali būti vienintelis būdas sustabdyti kompromitaciją, kokią dabar stebime, ir tai vienintelis būdas, kurį galime būti priversti įgyvendinti”, – vakar pabrėžė jis. Lietuvos socialdemokratų partijos vienas lyderių, Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas konservatorių poziciją vertino skeptiškai. Jo teigimu, pirmalaikiai rinkimai Seimo sudėties nepakeistų.

Pagal Konstituciją pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip trijų penktadalių visų parlamentarų balsų dauguma. Pirmalaikius Seimo rinkimus gali paskelbti ir prezidentas: 1) jeigu Seimas per 30 dienų nuo pateikimo nepriėmė sprendimo dėl naujos Vyriausybės programos arba nuo Vyriausybės programos pirmojo pateikimo per 60 dienų dukart iš eilės jai nepritarė; 2) Vyriausybės siūlymu, jei Seimas pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą Ministrų kabinetu.

„Kaip Jūs manote, ar reikalingi pirmalaikiai Seimo rinkimai?”

Nereikalingi 53 proc.
Reikalingi 32 proc.
Nežino/neatsakė 15 proc.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.