Apdovanoti „Nacionalinės pažangos premijos” laureatai

Vakar įvyko iškilminga Nacionalinės pažangos premijos laureatų apdovanojimo ceremonija. Tiesioginė „Nacionalinės pažangos premijų” teikimo ceremonija per LNK buvo transliuojama iš Vilniaus universiteto Teatro salės. Ceremonijos metu įteiktos trys 70 tūkst. litų vertės pažangos premijos (Mokslo pažangos, Partnerystės pažangos ir Kultūros pažangos) bei apdovanojimo skulptūrėlės, atkartojančios „Nacionalinės pažangos premijos” simbolį – tetraedrą.

„Nacionalinės pažangos premijos” iniciatoriai ir steigėjai dėkojo visiems pretendavusiems į premijas, tikėdamiesi, kad kitais metais dar daugiau mokslininkų, menininkų ir verslininkų sieks ir premijos, ir šalies pažangos.

Pirmą kartą verslo iniciatyva įteiktos Nacionalinės pažangos premijos – tai vieningos verslo pastangos prisidėti prie šalies intelektualinio progreso bei investuoti į šalies mokslo, kultūros ir visuomenės augimą.

Mokslo pažangos premija įteikta kardiochirurgams prof. habil. dr., akademikui Algimantui Marcinkevičiui, prof. habil. dr., akademikui Vytautui Jonui Sirvydžiui ir prof. habil. dr., Lietuvos MA nariui ekspertui Giedriui Uždaviniui. Premija šiems profesoriams skirta už kardiochirurgijos įdiegimą į medicinos praktiką.

Šią premiją už karštų elektronų ir plazmos puslaidininkiuose tyrimus taip pat pretendavo gauti prof. habil. dr., akademikas Juras Požėla bei prof. habil. dr., akademikas Zigmas Zinkevičius už lituanistikos darbus. Mokslo pažangos premijai skiriama už mokslo ir Lietuvos intelektualinio potencialo vystymą.

Partnerystės pažangos premiją, kuri skiriama už indėlį į gyvenimo kokybės gerinimą ir šalies konkurencingumo didinimą, pasidalins du reikšmingiausi šalies biotechnologijos lyderiai: prof. habil. dr., Lietuvos MA narys korespondentas Vladas Algirdas Bumelis ir prof. habil. dr., Lietuvos MA narys korespondentas Eugenijus Arvydas Janulaitis. Šiems mokslininkams Partnerystės pažangos premija skirta už biotechnologijos mokslo pasiekimų diegimą į gamybą bei Lietuvos biotechnologijos pramonės pagrindų sukūrimą.

Kultūros pažangos premija įteikta skulptoriui Gintarui Karosui už muziejaus po atviru dangumi Europos parko sukūrimą.

Šiai premijai, kuri skiriama už pasaulinės patirties ir savo talento sklaidą, ugdant Lietuvos ateities kartas visose kultūros apraiškos formose, taip pat buvo nominuoti prof. dr. Alfredas Bumblauskas kartu su prof. habil. dr., akademiku Edvardu Gudavičiumi už istorinės sąmonės ir pilietinės visuomenės formavimą bei doc. dr. Dalia Emilija Dilytė – Staškevičienė už Antikos kultūros sklaidą šalyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.