Kariuomenė nenorėjo grąžinti skolų

Lietuvos kariams prireikė net šešerių metų, kad jų kelionės išlaidas į taikos palaikymo misiją Kosove atlygintų Krašto apsaugos ministerija

Tik įsikišus Seimo kontrolieriui Romui Valentukevičiui keliolikai Lietuvos karių, dalyvavusių pirmojoje misijoje Kosovo provincijoje, pavyko atgauti daugiau kaip šešerius metus lauktus nesumokėtus pinigus už kelionę į tėvynę ir tarnybos vietą.

Vengdamas nemalonumų, krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas pasirašė įsakymą, kuriuo nurodė kariams kuo skubiau padengti patirtas išlaidas. Iki tol Lietuvos kariuomenės vadovai buvo kategoriški ir net nesileido į kalbas su taikos palaikymo misijoje dalyvavusiais kariais – dėl nesumokėtų lėšų patardavo kreiptis į teismą. Iš viso kariuomenė Kosove tarnavusiems kariams buvo skolinga beveik 13 tūkst. litų – už lėktuvo bilietus iš Sofijos (Bulgarija) į Varšuvą (Lenkija) ir atgal.

1999-2000 metais tarptautinėje taikos įvedimo operacijoje dalyvavusiems kariams skola susidarė, kai jie iš Kosovo vyko atostogauti į namus. Pagal galiojančius įstatymus KAM privalo atlyginti patirtas išlaidas, tačiau pinigai nebuvo sumokėti dėl lėšų stygiaus. Misijoje dalyvavę kariai ne kartą kreipėsi į Lietuvos kariuomenės vadovybę, tačiau ši nurodė, kad pinigai nebus grąžinti ne tik todėl, kad kariai patys sutiko sumokėti už kelionę, bet ir dėl to, jog jau yra pasibaigęs senaties terminas.

Pinigus KAM kariams pažadėjo grąžinti tik tada, kai šie pasiskundė Seimo kontrolierių įstaigai. Tyrimą pradėjęs kontrolierius Valentukevičius krašto apsaugos ministrui nusiuntė raštą, kad Lietuvos kariuomenės atsisakymas nemokėti pinigų kariams nėra pakankamai argumentuotas. „Priimant teisės aktą privalu numatyti jam įgyvendinti reikalingas lėšas”, – ministrui aiškino kontrolierius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.