„Mažeikių naftos” kredito reitingo perspektyva pakeista į teigiamą, „PKN Orlen” – į neigiamą

Tarptautinė reitingų agentūra „Fitch Ratings” Lietuvos naftos perdirbimo kompanijos „Mažeikių nafta” kredito rizikos reitingo +B perspektyvą pakeitė į teigiamą.

Kredito rizikos reitingo perspektyva pakeista atsižvelgiant į tai, kad Lenkijos bendrovė „PKN Orlen” paskelbė, jog pavyko pasiekti susitarimą su „Yukos International UK BV” dėl 53,7 proc. Lietuvos bendrovės akcijų paketo įsigijimo už 1,492 mlrd. dolerių, pranešė „Fitch Ratings”.

„PKN Orlen” kompanija taip pat siekia įsigyti Lietuvai priklausančių 30,66 proc. akcijų už 852 mln. dolerių, jei Seimas tam pritartų.

Agentūra patvirtino tą patį „Mažeikių naftos” trumpalaikį kredito reitingą B.

Lenkijos bendrovės kredito rizikos reitingo BBB ir trumpalaikio kredito reitingo F3 perspektyvas agentūra pakeitė į neigiamas, nes laiko „Mažeikių naftos” verslo struktūrą reikšmingai silpnesne.

Teigiamos perspektyvos statusas bus nuspręstas pasibaigus sandoriui, kuris, tikimasi, kad užsibaigs antroje šių metų pusėje.

Teigiama perspektyva atspindi „Fitch” nuomonę, kad atėjus aukščiau vertinamam investuotojui „PKN Orlen”, galimas „Mažeikių naftos” finansinio lankstumo pagerėjimas ir galimybė gauti žalios naftos geresnėmis sąlygomis, tai yra be išankstinio apmokėjimo.

Be to, teigiamai vertinama galimybė „Mažeikių naftoje” pradėti apie 1 mlrd. JAV dolerių kainuosiančią modernizavimo programą, kuri turėtų padidinti koncerno naftos perdirbimo galimybes ir sumažinti pelno svyravimus per artimiausius 3-4 metus. Tai turėtų lemti stipresnes verslo pozicijas, kurios leistų dirbti pelningai, esant mažesnėms perdirbimo maržoms.

B+ reitingas iš dalies atspindi, kad dauguma atliekamų grynųjų pinigų, kuriais naftos perdirbimo kompanija disponavo 2004-2005 metais, buvo laikomos apribotose sąskaitose, kaip užstatas už žaliavos tiekimą, kuris buvo reikalingas dėl komplikuotos pagrindinio akcininko „Yukos” padėties.

„PKN Orlen” šių metų gegužės 19 dieną pasirašė ir deponavo Lietuvos Vyriausybės naudai akcijų pirkimo-pardavimo sutartį dėl Vyriausybei priklausančių „Mažeikių naftos” akcijų bei ją lydinčias sutartis.

Pagal opciono sutartį Lietuvos Vyriausybei bus suteikta teisė „PKN Orlen” parduoti dar apie 10 proc. „Mažeikių naftos” akcijų. Opcionas galios penkerius metus po 30,66 proc. akcijų paketo pardavimo. Bendra kaina už visas opciono akcijas yra beveik 278 mln. JAV dolerių. Tačiau, jeigu Lietuva pasinaudos opcionu per 3 metus, bendra kaina už visas opciono akcijas bus apie 284,5 mln. JAV dolerių.

Galimybė „Yukos” parduoti „Mažeikių naftos” valdomas akcijas „PKN Orlen” atsirado po praėjusį ketvirtadienį priimto Niujorko bankroto teismo sprendimo. Sutartis pasirašyta, kai šis teismas panaikino laikinojo apribojimo įsakymą, kurį prieš tai buvo pritaikę „Yukos International UK B.V.” dėl „Mažeikių naftos” akcijų pardavimo.

„Mažeikių nafta” yra pelningiausia Lietuvos įmonė, pernai uždirbusi 885,714 mln. litų grynojo pelno bei gavusi 11,155 mlrd. litų pajamų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.