Lenkai bijo, kad pasaulis pamirš Aušvico istoriją

Praėjus šešiems dešimtmečiams po Holokausto, Lenkija baiminasi, jog pasaulis pamiršta, kad už Antrojo pasaulinio karo meto koncentracijos stovyklas, skirtas naikinti Europos žydams, atsakinga nacistinė Vokietija.

Šalies atstovai teigia, jog pastaraisiais metais vis dažniau pasaulio laikraščiuose galima aptikti frazę „lenkų mirties stovyklos”, nors rašoma apie nacių įrengtas stovyklas okupuotoje Lenkijos teritorijoje.

Varšuva taip rimtai žvelgia į šią problemą, kad pradėjo kampaniją, kuria siekia įtvirtinti frazės „nacistinės Vokietijos koncentracijos stovykla” naudojimą, kai kalbama apie Aušvicą.

Laikraščiai, kurie rašo „lenkų mirties stovykla”, iš karto gauna griežtą protesto laišką iš vietinių Lenkijos ambasadų.

Buvęs koncentracijos stovyklos kalinys Augustas Kowalczykas sako tikįs, jog Vokietijoje gimusio popiežiaus Benedikto XVI vizitas į Aušvicą sekmadienį padės Lenkijos kampanijai.

„Jei popiežius Benediktas XVI pasakys, kad mes esame Vokietijos nacių Aušvico stovykloje, žmonės gal pagaliau supras”, – vylėsi A. Kowalczykas, lenkų rašytojas ir aktorius.

Istorikų aiškinimu, toks nesusipratimas galėjo kilti dėl to, jog žmonės nebežino, kad naciai statė mirties stovyklas už Vokietijos ribų, kad nuslėptų holokausto siaubą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.