Riedučiams nebūna per senų

Riedučiai – puikus laisvalaikio transportas. Juos mėgsta ne tik jaunimas, bet ir solidaus amžiaus žmonės.

Atšilus orams į gatves išrieda vis daugiau riedutininkų. Žinoma, mūsų sostinės gatvėse jų nėra tiek daug, kaip, pavyzdžiui, Paryžiuje ar Berlyne, tačiau susidomėjimas riedučiais kasmet vis didėja. Vienintelė problema, dėl kurios riedutininkai gatvėse jaučiasi kiek diskriminuojami – skeptiškas valdininkų požiūris į šios srities entuziastus. Sostinės riedutininkai pasigenda tolerancijos.

Startas – Katedros aikštė

Vilniaus katedros aikštėje kiekvieną ketvirtadienio pavakarę galima sutikti būrį riedutininkų. Tai klubo „Riedėk.lt” (anksčiau – „Ketvirtadienio nakties karštis” – aut.) nariai, ketvirtadieniais batus iškeičiantys į riedučius ir organizuojantys žygius po Vilniaus miestą. Tai ne pelno siekianti organizacija ir gyvuoja pačių dalyvių dėka. Šis riedutininkų klubas yra atviras visiems, kurie nori judėti, yra jaunatviškos ir laisvos sielos, moka nors kiek išsilaikyti ant riedučių. Klubui priklauso įvairaus amžiaus riedutininkai – tiek vaikai, tiek brandaus amžiaus žmonės. Visus juos vienija aistra riedučiams, o daugelis be jų neįsivaizduoja savo laisvalaikio. „Riedėk.lt” šūkis – „Tu negali būti per senas riedučiams!”, o tikslas – laužyti stereotipus ir skleisti riedučių, kaip susisiekimo priemonės, laisvalaikio bei sporto idėjas, rengti naktinius žygius, užmegzti ryšius su kitų Europos miestų riedutininkų klubais, dalyvauti įvairiuose Vilniaus miesto renginiuose ir mokyti jaunuomenę riedėjimo etikos.

Pasiekė Lietuvos rekordą

„Kiekvieną ketvirtadienį, jeigu leidžia oro sąlygos, mūsų klubas organizuoja vakarinius pasivažinėjimus riedučiais sostinės gatvėmis. Kaskart stengiamės sudaryti naują maršrutą, o jo ilgis būna nuo 6 iki 10 kilometrų, kartais – net iki 20. Tiesa, vaikams ir silpniau riedantiems sudaromas atskiras ir ne toks sunkus maršrutas”, – pasakojo vienas iš klubo „Riedėk.lt” narių Rimantas Okulič-Kazarinas.

Nelygu oro sąlygos ir klubo narių užimtumas, kiekvieną ketvirtadienį Katedros aikštėje susirenka kelios dešimtys riedutininkų. Sykį aikštėje zujo per 60 šios sporto šakos entuziastų, ir tai buvo savotiškas klubo rekordas. Beje, kartą įvykęs riedučių maratonas „Nuo rotušės iki rotušės” ne tik plačiai nuskambėjo žiniasklaidoje, bet ir buvo įrašytas į Lietuvos rekordų knygą.

Sulaukė valdininkų nemalonės

Vis dėlto riedutininkai sostinėje jaučiasi diskriminuojami. Pastaruoju metu pasivažinėjimus po Katedros aikštę riedutininkams apkartino keista valdininkų pozicija. Pastarieji užsimojo išvyti riedutininkus iš aikštės, motyvuodami tuo, kad taip yra gadinama naujos aikštės danga. Valdininkai riedutininkams pasiūlė važinėtis specialiai tam įrengtoje vietoje šalia Baltojo tilto, kur stovi specialios rampos. Okulič-Kazarino teigimu, tai, kad savivaldybės iniciatyva buvo pastatytos rampos, yra sveikintina, tačiau „Riedėk.lt” klubo nariams jos yra bevertės. „Propaguojame ramų važiavimą ir gatvėse neatliekame jokių triukų. Mes nesame ekstremalaus sporto šalininkai, todėl rampos mums visiškai nereikalingos. Jos skirtos vadinamiesiems ekstremalams, mėgstantiems su riedučiais atlikti įvairius pavojingus triukus. O tai, kad ramiai važinėjant riedučiais gadinama aikštės danga, yra visiška nesąmonė. Kur kas labiau grindinį drasko moteriški aukštakulniai”, – tikino patyręs riedutininkas.

Priims, padės, patars

Panorėjus įsilieti į „Riedėk.lt” kolektyvą nereikia jokio specialaus pasirengimo. Pakanka įsigyti riedučius ir bent kiek mokėti ant jų stovėti. Pasak Okulič-Kazarino, klube visada atsiras tokių, kurie pamokys naujokus, padės perprasti riedučių subtilybes, patars, kur ir kokius riedučius įsigyti.

„Riedėk.lt” klubas rengia žygius ne tik sostinės gatvėmis. Saulėtomis vasaros dienomis klubo nariai pasivažinėti riedučiais traukia ir į kitus šalies miestus. Okulič-Kazarinas ypač gyrė Ignalinos miestą, kuriame yra puiki trasa riedutininkams. Tokios, pasak jaunuolio, vilniečiai gali tik pavydėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.