Lietuviškas preparatas – interesų konflikto objektas

Vaistų registravimo ir kompensavimo sistemos trūkumai sudaro prielaidas korupcijai

Vaistų registravimo ir kompensavimo sistemą būtina tobulinti. Jos trūkumai sudaro prielaidas korupcijai, kyla įtarimų dėl neskaidrių susitarimų. Tai konstatavo Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupė, nagrinėjanti galimas korupcijos apraiškas sveikatos sistemoje. Vakarykščiame posėdyje ji svarstė, ar pagrįstos abejonės dėl lietuviško vaisto „Grasalva”, kurio registraciją užsimota sustabdyti, saugumo ir efektyvumo. Įtariama, kad jis tapo interesų konflikto auka.

Sprendimai priimami vienašališkai

Ginčas dėl Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) ketinimų sustabdyti lietuviško preparato onkologinėms ligoms gydyti registraciją persikėlė į Antikorupcijos komisijos darbo grupę. Darbo grupės vadovas Rimantas Dagys mano, kad toks sprendimas nepagrįstas.

„Sunku suvokti, kodėl VVKT, nors preparatas registruotas pagal visus nacionalinius reikalavimus, nori jį išbraukti iš registro. Argumentuojama ES institucijų rekomendacijomis, tačiau jos nėra privalomos. Tuo tarpu Europos teisės departamento sprendimas šiuo klausimu ignoruojamas”, – stebisi R.Dagys, šioje istorijoje įžvelgiantis interesų konfliktą.

Jo įsitikinimu, šis atvejis tik patvirtina, kad vaistų kainodaros, registravimo, įtraukimo į kompensuojamųjų vaistų sąrašą sistemos turi daug trūkumų. Sprendimai šioje srityje koncentruojami sveikatos apsaugos ministerijos ir jai pavaldžių institucijų rankose, sistema labai uždara, tie patys asmenys priima sprendimus, tie patys kontroliuoja, kaip jie vykdomi.

Kita pusė neturi galimybės jų užginčyti, pateikti apeliaciją, todėl jai ir tenka ieškoti teisybės Seime. R.Dagys mano, kad būtų tikslinga įkurti trišalę ginčų sveikatos priežiūros srityje nagrinėjimo instituciją, kurią sudarytų pacientų, gamintojų ir ministerijos bei jai pavaldžių įstaigų atstovai. Tai gerokai padidintų sistemos skaidrumą.

Padaryti pažeidimai registruojant

Darbo grupės posėdyje dalyvavęs VVKT direktorius Mindaugas Plieskis įtikinėjo, kad registruojant vaistus svarbiausia – ligonių saugumas. O dėl jo kaip tik ir kilo abejonių peržiūrėjus „Grasalvos” registracijos bylą. Tai padaryti paskatino Europos Komisijos paklausimai ir rekomendacijos.

„Pakartotinai įvertinome šio vaisto registracijos bylą ir paaiškėjo, kad 2003 metais jį registruojant buvo padaryta pažeidimų. Jis registruotas kaip cheminis vaistas, nors yra biotechnologinis preparatas, kurį registruojant būtini išsamesni tyrimai”, – aiškino M.Plieskis.

Jis įtikinėjo darbo grupę, kad niekas jokio spaudimo VVKT šiuo klausimu nedarė. Įstojus į ES, Lietuvoje registruoti vaistai turi atitikti ES reikalavimus, išskyrus tuos, kuriems suteiktas pereinamasis laikotarpis. „Grasalvos” tarp jų nėra, todėl reikalingi papildomi tyrimai, įrodantys jo saugumą ir efektyvumą. Bendrovė jų kol kas nėra atlikusi.

„Diskusija su farmacijos kompanijomis – normalus dalykas. Tik šiuo atveju mes nesulaukiame iš gamintojo reikiamos dokumentacijos, atsakymų į konkrečius klausimus, trūksta informacijos apie jų atliekamus tyrimus”, – sako M.Plieskis. Jis tikina, kad, nusprendus sustabdyti vaisto registraciją, jei bendrovės toks sprendimas netenkintų, ji gali teisybės ieškoti teisme. Tai įprastas kelias ES.

Vakar apie tai, ar pagrįstai siekiama sustabdyti „Grasalvos” registraciją, kalbėta ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje. Kaip informavo komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, VVKT rekomenduota atsižvelgti į Europos teisės departamento rekomendacijas, įvertinti, kokią padarytų įtaką biudžetui lietuviško vaisto pakeitimas brangesniu JAV pagamintu preparatu.

Jos teigimu, antradienį posėdis šiuo klausimu vyko ir Sveikatos apsaugos ministerijoje. Ten nuspręsta, kad kol kas VVKT jokių drastiškų priemonių nesiims. Planuojama sudaryti ekspertų darbo grupę, į kurią būtų įtraukti ir gamintojų, ir ministerijos ekspertai. Tik sulaukus jų išvados, būtų sprendžiamas lietuviško vaisto likimas.

Skubant pridaroma klaidų

Vis dėlto tik įsikišus Seimui surastas kompromisas ir prasidėjo dialogas. Tad, matyt, panašių ginčų nagrinėjimo komisija išties būtų reikalinga, nes tai jau ne pirmas atvejis, kai konfliktai tarp ministerijos ir pacientų ar kitų suinteresuotų pusių išsprendžiami tik kilus skandalui.

Ministerijos Ekonominės veiklos kontrolės skyriaus vedėjas Juozas Šveikauskas mano, kad daugelį problemų padės spręsti pradėta įgyvendinti Korupcijos prevencijos sveikatos sektoriuje programa. Jis įžvelgia, kad daugelį problemų lemia prasta vadyba ministerijoje, tai, kad sprendimai priimami skubotai.

Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotojo Vytauto Kriauzos teigimu, trišalės ginčų nagrinėjimo institucijos funkciją iš dalies atlieka Privalomojo sveikatos draudimo fondo taryba, kurioje yra ir pacientų, ir vaistų gamintojų, ir gydymo įstaigų, ir medikų atstovai, taip pat ministerijos, kitų jai pavaldžių institucijų darbuotojai.

M.Plieskio įsitikinimu, kur kas daugiau skaidrumo farmacijos sektoriuje atsiras priėmus naują Farmacijos įstatymą. Jame numatyta, kad registruojant vaistus visi šiame procese dalyvaujantys asmenys turės deklaruoti savo interesus, bus siekiama iš anksto identifikuoti visus galimus interesų konfliktus, priimti sprendimai bus viešai deklaruojami.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.