Pasėtas nerimas dėl Šengeno zonos

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas nuogąstauja, kad Lietuvos planus nuo 2007-ųjų spalio prisijungti prie Šengeno zonos gali ištikti euro įvedimo likimas – daug žadama, tačiau rezultatas neigiamas.

Tokia vakar buvo pagrindinė minėto komiteto išvažiuojamojo posėdžio Klaipėdoje, Pakrančių apsaugos rinktinėje (PAR), tema.

Susitikime kartūs žodžiai, skirti Klaipėdos rajono savivaldybės politikams, nuaidėjo iš vidaus reikalų viceministro Virgilijaus Bulovo lūpų – šis net pagrasino specialiųjų tarnybų atakomis.

Problemų yra

Lietuvai gavus skaudų antausį dėl planų kitais metais įsivesti eurą, pagrindiniu strateginiu tikslu liko 2007-aisiais įsilieti į vieningą Europos Sąjungos (ES) Šengeno zoną.

Šiam tikslui planuojama gauti arti pusės milijardo litų, tačiau šie pinigai bus skirti siekiant įgyvendinti aibę ES reikalavimų, kurių atitikimą Europos standartams šią vasarą vertins ES ekspertai.

Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Saulius Stripeika savo ataskaitoje tarnybos veiklą kuruojančiam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateikė keletą problemų dėl pasirengimo Šengeno vertinimui.

„Nepradėta Vilniaus oro uosto naujojo terminalo statyba. Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste dirbantys ūkio subjektai nesprendžia reguliaraus keleivinio susisiekimo keltais patikrinimo infrastruktūros trūkumų šalinimo klausimų, nepradėta sausumos patikrinimo kontrolės postų, ypač – tarptautinių, rekonstrukcija. Be to, Klaipėdos rajono savivaldybė kreipėsi į Vyriausybę dėl Karklės atraminio punkto perkėlimo į kitą vietą”, – vardijo VSAT vadas.

Jis paminėjo ir teisinius ginčus su Karklės žveju Pavelu Žąsyčiu dėl valstybei priklausančios teritorijos bei pastatų ant jūros kranto, kur planuojama statyti vieną iš jūros stebėjimui būtinų radiolokacinių bokštų.

Pripažinta ir tai, kad dėl įvairių techninių bei biurokratinių priežasčių mūsų valstybės lėšų įsisavinimas dėl Šengeno standartų gerokai vėluoja.

Viena opiausių problemų – masinis VSAT pareigūnų atsisakymas dirbti tarnyboje dėl palyginti menkų atlyginimų – politikai pastebėjo, kad techninę bazę turėsime puikią, įrenginių – daug, tačiau nebus kam dirbti. Pavyzdžiui, šių metų sausį trūko 11,5 proc., arba 571 pareigūno.

Skaičiai neįtikino

VSAT savo veiklos 2005 metais ataskaitoje gyrėsi, kad dėl Šengeno iš 44 programinių sutarčių pasirašytos net 38, tačiau šie skaičiai politikams įspūdžio nepadarė.

„Lietuvos visuomenei tie planai, pasirašytų sutarčių skaičius yra visiškai neįdomūs. Jiems svarbiausia – ar mes atitiksime reikalavimus, ar ne? Dėl euro Vyriausybė jau mums melavo”, – klausinėjo parlamentaras Saulius Pečeliūnas.

VSAT patikino, kad reikalavimai bus įvykdyti, tačiau Seimo nariams tokie žodžiai buvo neįtikinami, nes pateikiamas tik sutarčių skaičius, kuris nieko negarantuoja.

Seimo narys Alvydas Sadeckas nurodė kuo daugiau dėmesio koncentruoti į rinktinių, kontrolės punktų veiklą bei priminė liūdnai pagarsėjusius verslininkų iš „Rubikon” vojažus per Nidos kontrolės postą.

„Yra sustiprinta automobilių judėjimo per sieną kontrolė papildomomis inžinerinėmis priemonėmis. Instruktuoti pareigūnai. Taip pat vyksta netikėti naktiniai reidai į kontrolės postus”, – sakė PAR vadas Vainius Butinas.

V. Bulovas iškoneveikė

Kalbėta ir apie Karklės atraminio punkto, kuriame būtų kinologijos centras, rekonstrukciją, ir apie P. Žąsyčio užimtas pasieniečių valdas.

Abiem atvejais yra susikirtę pasieniečių ir gamtosaugininkų, Klaipėdos rajono savivaldybės pozicijos: neduodama leidimų. VSAT interesų stojo ginti buvęs vidaus reikalų ministras V. Bulovas.

„Nebesuprantama, ar Savivaldybė atstovauja valstybiniams interesams, ar kitokiems. Karklėje reikia statyti radiolokacinį bokštą, o pasieniečių teritoriją, namelį yra užėmęs P. Žąsytis”, – pyko V. Bulovas.

Kritikos strėlės lakstė dėl kinologijos centro, kuris atsirastų Pajūrio regioninio parko gamtiniame rezervate. Už 7,3 mln. litų Karklės atraminiame punkte būtų pastatyta krepšinio aikštelė, rekonstruotas administracinis pastatas, įrengti bendrabučiai pasieniečiams, uždaro tipo šaudykla-tiras, voljerai, skirti tarnybiniams šunims laikyti.

„Ten idealiai tinkama vieta, tačiau bunda kažkokie interesai. Gal tai Savivaldybei atsiųsti Specialiųjų tyrimų tarybą, pasieniečių operatyvininkus ir išsiaiškinti tuos interesus?” – siūlė V. Bulovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.