Maža erkė gali kainuoti nemažus pinigus

Pavojingas infekcines ligas sukeliančios erkės ištraukimas paprastas atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Kartu su erke iš visos informacijos apie medikų paslaugas neturinčio žmogaus gali būti ištraukta ir… beveik šimtas litų.

Klaipėdos pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Žilinskienė sako, kad įsisiurbus erkei reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. „Jis pasirūpins, jog kraujasiurbė būtų ištraukta nemokamai”, – paaiškino ji.

L. Žilinskienės teigimu, ligoninėse už erkės ištraukimą tenka mokėti, nes ši procedūra priskiriama prie pirminės sveikatos priežiūros paslaugų.

Realus įkainis – 90 Lt

Klaipėdos apskrities ligoninėje už erkės ištraukimą imamas 30,60 Lt mokestis. Priimamojo skyriaus vedėjas Jonas Klapatauskas, paklaustas, kodėl reikia tiek daug mokėti už kraujasiurbės pašalinimą, pabrėžė: „Pas mus už šią procedūrą mokama kone tris kartus mažiau, nei yra numatytas įkainis.”

Anot J. Klapatausko, sveikatos apsaugos ministro dar 1996 metais patvirtintas įsakymas skelbia, kad už svetimkūnio ištraukimą, kai ši procedūra atliekama ligoninėje, iš paciento leidžiama imti iki 90 Lt. Teisė nustatyti konkrečius įkainius palikta gydymo įstaigų vadovams.

„90 litų – nemaži pinigai, todėl pas mus už erkės ištraukimą imama kaip už specialisto konsultaciją”, – aiškino Apskrities ligoninės Priimamojo skyriaus vedėjas.

J. Klapatauskas, paklaustas, kaip elgiamasi, jeigu žmogus neturi ir tų trisdešimties litų, patikino: „Tikrai neišleidžiame paciento su įsisurbusia erke. O iš pensininkų, skaičiuojančių centus, visai neimame pinigų.”

Klaipėdos ligoninėje erkės ištraukimo procedūra įkainota 32 litais.

Privačiai – daug pigiau

Paradoksalu, tačiau dėl įsiurbusios erkės kreipęsi į privačią kliniką žmonės už jos ištraukimą mokės gerokai pigiau nei ligoninėje.

Pavyzdžiui, medicinos įstaigos „Endemik” Klaipėdos filiale erkės ištraukimas kainuoja tik 4 litus. „O jeigu pacientas pasiskiepija nuo erkinio encefalito, ištraukimo procedūra nekainuoja nieko”, – teigė klinikoje dirbanti bendrosios praktikos slaugytoja Vaida Jablonskienė.

„Mes daugiau užsiimame ligų profilaktika, todėl į mus dėl įsisiurbusių erkių besikreipiantys žmonės paprastai sykiu ir pasiskiepyja nuo erkinio encefalito”, – mažus įkainius pagrindė medikė.

Pavojingiausi – erkių palikuonys

Visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones suskubti pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, sukeliančio dalies ar viso kūno paralyžių.

Nuo gegužės pradžios keliskart per savaitę į Girulius ir Melnragę vykstantys Klaipėdos visuomenės sveikatos centro gydytojai entomologai vieno kilometro ruože surenka per 70 kraujasiurbių.

Pasak entomologės Danguolės Kiselienės, maždaug kas keturiasdešimta erkė yra užsikrėtusi erkiniu encefalitu arba Laimo borelioze.

D. Kiselienė perpėja, kad erkių patelės yra žymiai pavojingesnės už patinus. „Patelę galima atpažinti iš raudono dryžio ant nugaros, o patinai būna vienspalviai – juodos spalvos, – aiškino specialistė.

– Didžiausia tikimybė užsikrėti Laimo borelioze ar erkiniu encefalitu yra tuomet, kai įsisiurbia erkių palikuonys – vadinamosios nimfos. Jos taip pat daugiausiai išsiurbia ir kraujo.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.