Nelegalus darbas – nuolatiniame inspektorių akiratyje

Vos atšilus orams suintensyvėja žemės ūkio, sezoniniai, statybų – ypač privačių asmenų – darbai. Įmonių savininkams bei fiziniams asmenims reikia nemažai darbo jėgos, todėl jie nevengia pasinaudoti ir dirbančiųjų teisiniu neišprusimu, lengvabūdiškumu – tuo, kad negalvojama apie rytdieną, nelaimes darbe, o kartais tiesiog patiklumu.

Nors Valstybinės darbo inspekcijos nustatomų nelegaliai dirbančių asmenų skaičius beveik visuomet didžiausias statybos įmonėse, pernai jų statybose buvo itin daug – jose dirbo kone 40 proc. visų išaiškintų nelegalų. Išaiškintų nelegaliai dirbančiųjų skaičius žemės ūkyje sudarė per 8 proc., didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje – beveik 8 proc., medienos pramonėje, baldų gamyboje – daugiau nei 7 proc., autoservisuose – 6,5 proc.

Pernai Valstybinė darbo inspekcija, ir savo jėgomis, ir bendradarbiaudama su kartu su kitomis nelegalų darbą kontroliuojančiomis institucijomis – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Valstybinė mokesčių inspekcija, Policijos departamentu, atliko beveik 5 tūkst. patikrinimų, nustatyta 1500 nelegaliai dirbusių asmenų.

Nuo 2002 m. minėtos nelegalų darbą kontroliuojančios institucijos dirba koordinuodamos savo veiklą, keisdamosi operatyvia ir kita informacija. Jos tikrina ne vien darbo santykių įforminimą darbo sutartimis, bet ir pagal kiekvienos institucijos kompetenciją – darbus neįregistravus įmonės, neturint verslo liudijimo, individualios veiklos pažymėjimo, vykdant kitą neteisėtą veiklą, už kurią numatyta ir baudžiamoji atsakomybė. Pagal bendrą Nelegalaus darbo reiškinių atsiradimo sąlygų nagrinėjimo ir kontrolės centrinės koordinacinės grupės ataskaitą, iš viso šios institucijos pernai nustatė beveik 7 tūkst. neteisėtai dirbančių asmenų; tarp jų: be darbo sutarčių – 1622, dirbusiųjų neįregistravus įmonės, neturint licencijos ar užsiimant kita neteisėta veikla – 3600, neturint verslo liudijimo – 859. Dėl nustatytų teisės pažeidimų iš viso surašyta beveik 5 tūkst. administracinių teisės pažeidimų protokolų ir pradėtos 883 ikiteisminio tyrimo bylos.

Nelegalus darbas ne tik padaro darbuotoją beteisiu gyvenimo žaislu, o darbdaviams sukuria nesąžiningą konkurenciją. Nelegalus darbas – tai žala ir kiekvienam iš mūsų kaip visuomenės nariui. Pavyzdžiui, turint galvoje, kad darbo inspektoriai pernai statybų sektoriuje nustatė beveik 600 nelegaliai dirbusiųjų, vien ši išaiškinta nelegalaus darbo ledkalnio viršūnė reiškia apie milijoną litų nesumokėtų mokesčių.

Valstybinė darbo inspekcija perspėja darbdavius ir ypač privačių asmenų statybų savininkus, kad darbo inspektoriai kartu su policijos bei mokesčių inspekcijos pareigūnais ir toliau nuolat tikrins darbo vietas, kuriose tikėtini nelegalaus darbo atvejai. O nustačius nelegalaus darbo faktus, darbdaviams gresia administracinė atsakomybė – teismas, išnagrinėjęs tokios kategorijos bylą, už kiekvieną nelegaliai dirbusį asmenį darbdaviui gali skirti baudą iki 10000 Lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.