Nacionalizuoti „Mažeikių naftą” – įmanoma, bet pavojinga

Vyriausybės ketinimas nacionalizuoti iš Lietuvos rankų slystančią „Mažeikių naftą” yra realus, tačiau rizikingas žingsnis. Taip Vyriausybės užmojus vertina teisės bei ekonomikos specialistai.

Šalies vadovas Valdas Adamkus apreiškė manantis, kad nacionalizuoti „Jukos” valdomas 53,7 proc. „Mažeikių naftos” akcijų būtų galima tik kraštutiniu atveju.

Ekonomikos instituto vadovo akademiko Eduardo Vilko manymu, „Mažeikių naftos” nacionalizavimas didelės neigiamos įtakos šalies reputacijai nepadarytų, tačiau prieš tokį žingsnį reikėtų pagalvoti, kaip tai paveiks pačią Mažeikių įmonę.

„Kokios gali būti neigiamos pasekmės? Nemanau, kad investuotojai pradėtų bijoti, kad Lietuvoje bus dar kas nors nacionalizuota”, – dienraščiui „Lietuvos rytas” sakė E. Vilkas.

Pasak jo, pačios „Mažeikių naftos” veiklai nacionalizavimas gali būti žalingas. Žaliava įmonei tiekiama iš Rusijos, todėl sutrikus naftos tiekimui, įmonės padėtis pablogėtų.

„Galbūt Lietuvos atstovai ne veltui važiavo į Maskvą? Rusija turi daug įvairių ekonominių svertų – ne tik žaliavos tiekimo”, – teigė E.Vilkas.

Advokatų profesinės bendrijos „Jurevičius, Balčiūnas ir Bartkus” partneris Gintautas Bartkus aiškino, kad teisiškai nacionalizavimas yra įmanomas. Tam reikia priimti specialų įstatymą.

Pagal Konstituciją, už nacionalizuotą turtą turi būti teisingai atlyginta. Būtent dėl atlyginimo dydžio gali kilti daugiausia ginčų.

Iš pradžių Vyriausybė ir „Jukos” galėtų mėginti susitarti dėl atlyginimo dydžio už nacionalizuotas „Mažeikių naftos” akcijas. Nepavykus susitarti, atlyginimo dydį nustatytų Lietuvos teismas.

Jeigu būtų pritaikyta investicijų apsaugos sutartis, tuomet atlyginimo dydis gali būti nagrinėjamas Tarptautiniame arbitraže.

G.Bartkaus tvirtinimu, Lietuvos teismai šį reikalą galėtų išspręsti per metus. Vyriausybės žinion nacionalizuojamos akcijos pereitų tik tuomet, kai būtų galutinai sutarta dėl atlyginimo dydžio.

G.Bartkus taip pat pabrėžė, jog „Mažeikių naftos” akcijų nacionalizavimas turi būti pagrįstas tik nacionaliniais, o ne ekonominiais interesais. Taigi Vyriausybė negali apsispręsti perimti įmonės akcijas vien dėl to, kad nepavyko susitarti dėl jų kainos.

Tuo tarpu premjeras Algirdas Brazauskas antradienį netikėtai paskelbė apie „Jukos” ir Lenkijos bendrovės „PKN Orlen” sandorį dėl Mažeikių įmonės. Tačiau jeigu ir šis susitarimas žlugtų, politikai gali ir vėl prabilti apie nacionalizaciją.

Pirmadienį premjeras kalbėjo, kad jau kitą savaitę Vyriausybė gali pateikti Seimui „Mažeikių naftos” nacionalizavimo įstatymą. Pagal šį įstatymą, Lietuva perimtų savo žinion „Jukos” valdomas Lietuvos naftos koncerno akcijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.