Chaosas valdžioje sekina kantrybę

Šalies vadovui Valdui Adamkui trūko kantrybė – vakar jis pareiškė, kad jį pribloškė esą lengvabūdiškas valdančiosios koalicijos požiūris į teisėsaugos institucijų atliekamus tyrimus Darbo partijos veiklos atžvilgiu.

Nuolat tvirtinęs, kad Vyriausybė normaliai dirba, poziciją pakeitė ir premjeras Algirdas Brazauskas, kuris situaciją valdžios Olimpe pavadino komplikuota.

Naują smūgį vakar gavo ir iš skandalų neišbrendanti Darbo partija – jai gresia nemalonumai už tai, kad nedeklaravo 25 tūkst. litų, per 2004-ųjų Seimo rinkimus gautų kaip paramą.

Mažumos Vyriausybė

Vakar ryte pakeliui į vizitą Kijeve V. Adamkus išreiškė savo poziciją dėl pirmadienį koalicinės tarybos pareiškimo, kad, nepaisant kratų Darbo partijos štabe bei atliekamų specialiųjų tarnybų tyrimų, koalicija gali dirbti toliau.

„Mane stulbina koalicinės tarybos narių lengvabūdiškas požiūris ir padarytas pareiškimas, lyg niekas nebūtų įvykę, kad mūsų teisėsaugos institucijos visiškai savavališkai, be jokio pagrindo atvyksta į būstinę, surenka kompiuterius, visą medžiagą, kuri ten yra, ir atrodo, jog tai neliečia nei Vyriausybės darbo, nei koalicijos partnerių”, – piktinosi šalies vadovas.

Tokia situacija, anot V. Adamkaus, yra sunkiai suvokiama sveiku protu, esą iš koalicijos partnerių reikėtų didesnės atsakomybės už savo darbą ir prieš visus Lietuvos žmones.

„Vakarų ekspresui” prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė teigė, kad V. Adamkus artimiausiu metu ketina susitikti su tyrimus dėl Darbo partijos veiklos atliekančių teisėsaugos institucijų atstovais.

Premjeras A. Brazauskas, vakar kalbėdamas per radiją, teigė, kad dar niekada nebuvo susidariusi tokia sudėtinga situacija, kai Vyriausybė neturi daugumos Seime, ir ši padėtis komplikuoja ministrų kabineto ir Seimo darbą.

„Koalicija šiokia tokia išliko. Praėjusią kadenciją turėjome koaliciją stabilią, didelę. Dabar mes neturime daugumos ir aš jau pradedu jausti, kad mes esame mažumos Vyriausybė, o mažumos Vyriausybė nėra stabili”, – sakė ministras pirmininkas.

Šiuo metu trijų partijų valdančioji dauguma parlamente iš 141 turi vos 62 balsus. Prie valdančiosios koalicijos planavusi prisijungti Seimo Pilietinės demokratijos frakcija tokių ketinimų atsisakė.

„Dabartinė dauguma turi svarstyti, ar įmanomas yra toks susitarimas tarp frakcijų, kad mūsiškė turėtų lygias teises į postus Seime bei Vyriausybėje. Kol kas jokių atsakymų negavome bei norime palaukti teisėsaugos institucijų sprendimų dėl mestų įtarimų Darbo partijai”, – mūsų dienraščiui sakė minėtos frakcijos seniūnas Andrius Baranauskas.

Nedeklaravo aukos

Naują antausį Darbo partija vakar gavo iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI), kuri pranešė, kad minėta politinė jėga nedeklaravo visų rinkimams gautų aukų.

Anot VMI, UAB „Krekenavos pašarai” 2004 metų liepą kitai bendrovei už Darbo partijos užsakytas prekes perdavė 25 tūkst. litų. Minėta partija šio mokėjimo į metinę finansinės veiklos deklaraciją neįtraukė.

Pagal galiojančius įstatymus politinės partijos ir politinės organizacijos privalo finansinės apskaitos tvarka registruoti visas gaunamas lėšas ir dovanas, nurodyti jų sumas, aukotojų, kurie paaukojo per 100 litų, duomenis bei atlikti kitus nustatytus reikalavimus.

Pranešama, kad apie nustatytą faktą VMI informavo Vyriausiąją rinkimų komisiją, kurios vadovas, vakar viešėjęs Maskvoje ir tik iš kolegų sužinojęs apie pažeidimą, „Vakarų ekspresui” teigė, kad nedeklaruoti 25 tūkst. litų „yra labai blogai”.

Saugumas ginasi

Darbo partijai ir jos vadovams anksčiau mesti įtarimai ir dėl neskaidraus Europos Sąjungos lėšų skirstymo, vadinamosios juodosios buhalterijos. Taip pat įtariama, kad ši politinė jėga galėjo būti finansuojama iš su Rusijos specialiosiomis tarnybomis susijusių neapmokestinamų bendrovių.

Pastarąjį tyrimą atlieka Valstybės saugumo departamentas (VSD), kurio vadovas Arvydas Pocius vakar lankėsi Seime bei susitiko su liberaldemokratais, persivadinusiais į „Tvarka ir teisingumas”.

A. Pocius patikino, kad saugumo atliekamuose veiksmuose prieš Darbo partiją esą nėra jokio politikavimo, o vyksta ikiteisminis tyrimas.

Prieš tai Darbo partijos frakcijos Seime seniūnė Loreta Graužinienė buvo pareiškusi, esą prieš jos partiją ir vadovus prasidėję baudžiamojo persekiojimo veiksmai yra politinis užsakymas, sąmokslas bei kai kurių politikų kerštas.

„Kategoriškai tai neigiu. Pas mus šitoj srity nėra jokio politikavimo ir mes esame suinteresuoti tiktai tuo, kad tyrimas vyktų pagal įstatymus”, – sakė A. Pocius.

Jis tiesiai neatsakė į klausimus, ar Darbo partija galėjo būti finansuojama Rusijos specialiųjų tarnybų.

Anot liberaldemokratų frakcijos seniūno Valentino Mazuronio, su A. Pociumi bus sutarta susitikti dar prieš kratas Darbo partijos būstinėje – politikai norėjo išgirsti atsakymus dėl jų partijai mestų Artūro Paulausko kaltinimų.

„Šis buvęs Seimo pirmininkas paskleidė informaciją apie užsienio valstybių specialiųjų tarnybų galimą įtaką Lietuvos politinėms partijoms, tarp kurių buvo įvardyta ir mūsų partija. A. Paulauskas teigė, neva Lietuvos specialiosios tarnybos disponuoja tokia informacija, kurią jis gaudavo dirbdamas parlamento vadovu. A. Pocius patvirtino tokios informacijos neturintis”, – „Vakarų ekspresui” sakė V. Mazuronis.

Šis Seimo narys po saugumo vado paneigimo A. Paulauską išvadino „apsimelavusiu ir nusifantazavusiu”.

Ruošia interpeliaciją

Atstatydinimo debesys tebesikaupia virš Darbo partijos nario, viešuosius ir privačiuosius interesus supainiojusio kultūros ministro Vladimiro Prudnikovo.

Vakar Seime Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovai pradėjo rinkti parlamentarų parašus šio politiko interpeliacijai surengti. Jei šis procesas baigtųsi ministro nuvertimu, pagal galiojančią tvarką, turėtų atsistatydinti ir visas ministrų kabinetas.

„V. Prudnikovas vertas būti atstatydintas ne vien dėl skandalingų savo sprendimų ar kelionių. Nuodugniau pasidomėję jo veikla matome, jog šis žmogus yra visiškai nekompetetingas vadovauti ministerijai ir savo veiksmais diskredituoja visą Vyriausybę”, – pažymėjo liberalų frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Ministro interpeliacijai surengti reikia penktadalio Seimo narių parašų. Savo paramą liberalų iniciatyvai yra deklaravusi ne viena opozicinė, taip pat ir Pilietinės demokratijos frakcija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.