Gera savijauta – ne prabanga

Dar neseniai plastinės operacijos atrodė Holivudo žvaigždžių ar turtuolių privilegija – neprieinama, todėl ir nereikalinga

Šiandien tokia samprata pamažu netenka prasmės. Grožis, kaip ir gera savijauta, tampa kasdieniu daugelio žmonių poreikiu ir gyvenimo kokybės rodikliu.

Greitai ir neskausmingai

„Pavasarį veido raukšlės tampa labiau pastebimos”, – sako UAB „Northway” medicinos centrai plastikos chirurgas med.dr. Arūnas Jankauskas. Todėl šiuo metų laiku kyla didesnis poreikis jų atsikratyti. Vienos populiariausių procedūrų – botulino toksino injekcijos. Šios procedūros populiarumą lemia tai, kad ji trunka tik keletą minučių ir yra beveik neskausminga – netaikant jokios nejautros jaučiami tik nesmarkūs gnybtelėjimai, o poveikis, nors išryškėja po kelių savaičių, akivaizdus daugiau nei pusę metų. Tokiu būdu galima išlyginti raukšles aplink akis, lūpas, ant kaktos. „Dažniausiai žmogus yra visiškai darbingas ir puikiai jaučiasi jau tą pačią ar kitą dieną, tačiau retsykiais po šių injekcijų atsiranda viena kita taškinė kraujosruva”, – aiškina medikas. Raukšlės nuo veido gali būti šalinamos ir kitais būdais, tačiau kurį rinktis, kiekvienu atveju pataria gydytojas.

Atviras žvilgsnis

Raukšles apie akis paprastai nori išsilyginti kiek vyresni žmonės, o štai dėl užkritusių akių vokų kreipiasi ir jaunesni pacientai. Tokiu atveju daroma akių vokų plastinė operacija. Ji trunka apie valandą, kartais kiek ilgiau. Pacientui taikoma vietinė nejautra, ir jau tą pačią dieną jis vyksta namo. Maždaug po savaitės išimamos siūlės, o po kelių savaičių beveik nelieka ir randų, mat viršutinių vokų pjūviai atliekami odos raukšlėje, o apatinių – po blakstienomis.

Tokia operacija kainuoja nuo 1500 litų, bet tiksli kaina paaiškėja po konsultacijos su plastikos chirurgu.

Paslėptas jaudulys

Turbūt dar nedaugelis žino, kad botulino toksino injekcijas plastikos chirurgai naudoja ne tik naikindami raukšles, bet ir padėdami įveikti kur kas proziškesnes bėdas. Pavyzdžiui, gydydami itin smarkų prakaitavimą.

Nuo šios problemos kenčiantys žmonės keiksnoja atšilusius orus ir griebiasi įvairiausių priemonių nuo prakaito, ypač jei jie eina atsakingas pareigas ar kasdien turi bendrauti su daug žmonių. Kai kurios biurų darbuotojos įsigyja po kelias vienodas palaidines, kad per pietų pertrauką galėtų persirengti. Mat dezodorantas, nors ir panaikina prakaito kvapą, nepadeda išvengti šlapių dėmių pažastyse. Daugeliui smarkiai prakaituojančių vyrų paprastas rankos paspaudimas tampa tikru išbandymu: gal pašnekovas pajus, koks sudrėkęs jo delnas?

„Būtent tokiais atvejais ir gelbsti botulino toksino injekcijos į gausiai prakaituojančias vietas – pažastis, delnus, kojų pėdas”, – aiškina chirurgas med.dr. Jankauskas. Prakaitavimas ten išnyksta beveik visiems metams. Pasak mediko, mažiausiai skausmingos injekcijos į pažastis, todėl čia dažniausiai neprireikia jokios nejautros. Dūriai pačiu mažiausiu švirkštu (skirtu insulino injekcijoms) primena uodo įkandimą, o procedūra užtrunka tik 10 minučių. Leidžiant šį preparatą į delnus ar pėdas procedūra trunka gerokai ilgiau ir taikomas skausmo malšinimas, kartais pasiūloma ir bendra nejautra. Po injekcijų į pažastis jau tą pačią ar kitą dieną galima eiti į darbą. Kitais atvejais pravartu suplanuoti šią procedūrą prieš savaitgalį.

Gražus kūnas ir psichologinis komfortas

„Northway” medicinos centre populiarios ir ausų plastinės operacijos. Jei anksčiau jų pageidaudavo daugiausia moterys, šiuo metu jas vis dažniau renkasi ir vyrai. Pjūviai visiškai sugyja per keletą savaičių, bet jau trečią-penktą parą žmogus gali grįžti prie įprastos veiklos.

Viena iš nedaugelio plastinių operacijų, atliekamų vaikams – atlėpusių ausų korekcija. Dažniausiai operuojami 5-7 metų pacientai. Taip tėvai siekia apsaugoti vaikus nuo patyčių mokykloje. Juk atlėpusios ausys – vis dar vienas mėgstamiausių vaikų pajuokos objektų. Tai vaikui sukelia itin daug skausmo ar net psichologinę traumą.

Šių operacijų kaina svyruoja nuo 1000 iki 2000 litų, nelygu taikoma nejautra. Vaikams ji paprastai taikoma bendra, o suaugusiesiems – vietinė.

Būtinybė ar iliuzija?

Pasak chirurgo med.dr. Jankausko, nereikia manyti, kad plastinė chirurgija gali išspręsti žmogaus psichologines problemas. „Northway” medicinos centre dirbantys plastikos chirurgai prieš atlikdami bet kokią korekciją ne tik kruopščiai ištiria paciento fizinę būklę, bet ir aptaria jo lūkesčius. „Mes atsakingi už galutinį rezultatą ir už paciento savijautą po operacijos. Todėl aiškinamės, ko jis tikisi ir ar būsimas rezultatas patenkins jo lūkesčius, ar jam tikrai reikia kuo nors keisti savo išvaizdą”, – sako Jankauskas.

Visi šiame centre dirbantys plastikos chirurgai – Eglė Knėpienė, Gintaras Karalevičius, med.dr. Daiva Gudavičienė – puikiai išmano psichologiją ir kartais net atsisako operuoti pacientą, jei mato, kad operacija neišspręs jo psichologinių problemų. Mat operacijos sėkmę lemia keletas veiksnių: kvalifikuotas gydytojas, nepriekaištingos kokybės medicinos technika bei preparatai ir paciento fizinė bei dvasinė būsena.

Iki birželio 15 dienos „Northway” medicinos centre vyksta akcija – plastikos chirurgų konsultacijoms centre taikomos net 50 proc., o konsultacijos kaina nuo 50 litų.

– Ar galima naudoti kosmetiką, degintis išlyginus raukšles botulino toksino injekcijomis?

– Galima naudoti įprastą kosmetiką, tačiau nepatartina kaitintis pirtyse, lankytis soliariume ar degintis saulėje, kadangi šiluma ir karštis gali susilpninti preparato poveikį.

– Ar po injekcijų veidas netampa nejautrus, ar netrukdo mimikai?

– Tinkamai atlikus procedūrą – ne.

– Ar galima depiliuoti pažastis, jei atliktos botulino toksino injekcijos?

– Pažastų depiliavimui botulino toksino injekcijos visiškai netrukdo.

– Ar po šios procedūros reikia (ir ar galima) naudoti dezodorantą?

– Kadangi neprakaituojama, naudoti antiperspirantus netikslinga. Kvepintis dezodorantais ar kvepalais galima.

– Ar botulino toksinas nėra nuodingas, ar nepakenks organizmui?

– Retais atvejais botulino toksino injekcijos gali sukelti nežymius, gripui būdingus simptomus, bet jie išnyksta savaime.

– Kada po injekcijų į delnus galima plauti indus, teptis rankų kremu?

– Kitą dieną.

– Kokios galimos komplikacijos nuo šių injekcijų?

– Kadangi pacientai prieš procedūras kruopščiai ištiriami, o „Northway” medicinos centre dirba aukščiausios kvalifikacijos medikai, komplikacijos retos ir nežymios. Gali pasireikšti gripui būdingi požymiai, alerginės reakcijos, infekcinės komplikacijos, komplikacijos, būdingos tam tikrai preparato injekcijos vietai. Su galimomis komplikacijomis pacientai yra supažindinami.

– Kiek kainuoja botulino toksino injekcijos?

Šalinant raukšles – nuo 600 litų, o stabdant prakaitavimą – nuo 1000 litų. Kiekvienu atveju kaina paaiškėja po konsultacijos su chirurgu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.