Muntiano partija kol kas neis į koaliciją

Socialdemokratai ir valstiečiai liaudininkai nusprendė nesikišti į Darbo partiją krečiantį skandalą dėl galimo neteisėto finansavimo. Tačiau principingą poziciją šiuo klausimu parodė Seimo Viktoro Muntiano vadovaujama Pilietinės demokratijos partija. Jie kol kas nesidės prie valdančiosios koalicijos.

Valdančioji trijų partijų koalicija sutarė dirbti toliau, nepaisydama Darbo partijos (DP) narius užgriuvusių įtarimų dėl Europos Sąjungos lėšų grobstymo ir sąsajų su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

Iš ryto socialdemokratai dar ragino DP lyderį Viktorą Uspaskichą sustabdyti savo, kaip partijos pirmininko, įgaliojimus, tačiau po koalicinės tarybos posėdžio apie tai jau nebeužsiminta. Kol nėra konkretesnės informacijos dėl teisėsaugos turimų įtarimų, vakar sutarta viską laikyti DP vidaus reikalu. Tik „pilietininkai” pristabdė savo prisidėjimą prie valdančiosios daugumos.

Nejudina pirmininko

Vakar koalicinėje taryboje spręsdami tolesnę galimybę dirbti drauge, socialdemokratai, valstiečiai liaudininkai ir „darbiečiai” pareiškė nematą priežasčių, kodėl dabar koalicija turėtų žlugti. Be to, nutarta nespausti DP išsižadėti Uspaskicho. Juoba kad DP frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė aiškino, kad tai neįmanoma: „Darbo partijos statutas nenumato tokio momento – įgaliojimų suspendavimo. DP prezidiumas yra išreiškęs palaikymą pirmininkui”. Šiandien turėtų rinktis DP taryba, tačiau Graužinienė patikino, kad Uspaskicho atsistatydinimo klausimas nebus keliamas.

Rusijoje šiuo metu esantis Uspaskichas vakar Lietuvos radijui aiškino, kad trauktis iš DP pirmininko posto nemato reikalo, nes teisėsauga jam jokių įtarimų nepateikė. „Jokie įtarimai, jau nekalbant apie kaltinimus man nėra pateikti. Su manimi niekas iš teisėsaugos nebandė susiriekti”, – aiškino jis.

Pakluso premjerui

Socialdemokratų partijos vadovas, premjeras Algirdas Brazauskas toleravo „darbiečių” sprendimą: „Jie turi savo tvarką, statutą, pagal kurį dirba. Ką mes galime patarti?” Savo pavaduotojo Gedimino Kirkilo mintis, kad Uspaskichui derėtų susispenduoti, pavadino „jo asmenine nuomone”.

„Jeigu Uspaskichas yra problema, tai jis ne mano problema. Jis problema tų, kurie užsiima šituo reikalu. Ir nemanau, kad

mūsų politinį gyvenimą, mūsų koalicijos veiklą, Vyriausybės veiklą galima susieti su kokiu nors konkrečiu asmeniu ir nereikia šito daryti”, – sakė Brazauskas.

Nors koalicinė taryba priėmė principinį sprendimą, vėliau į kitą posėdį susirinkusi Socialdemokratų partijos vadovybė ir frakcija dar kartą svarstė situaciją. Prieš posėdį LŽ sutikti keli socialdemokratai neslėpė nusivylimo koalicinės tarybos sprendimu.

Šiame posėdyje premjeras pripažino, kad situacija nelabai valdoma, nes tikros daugumos ši Vyriausybė neturi. Brazauskas priminė, kad jis vadovauja mažumos Vyriausybei, o tai esą nieko gero nežada.

Premjeras miglotai partiečiams užsiminė, kad „daug kas paaiškės per artimiausias dvi dienas”.

Lauks rezultatų

Koalicija sutarė, kad DP partijos problemos turi ir likti tik partijos, o ne koalicijos bėda. „Partijos vidaus reikalai yra jos reikalai. Mes į juos nesikišame, mums tai netrukdo dirbti koalicijoje”, – pareiškė valstiečiams liaudininkams atstovavęs Ramūnas Karbauskis.

Premjeras nesileido į komentarus nei dėl teisėsaugos veiksmų, nei dėl DP pareiškimų, kad vyksta politinis šou. Brazauskas pakartojo, kad reikia sulaukti teisėsaugos tyrimo rezultatų, nors pripažino, kad tai gali užtrukti. „Manau, kad tai tęsis labai ilgai. Turime praktikos, kad įvairios bylos rezonansinės dėl korupcijos trunka metų metais. Praktiškai visos jos baigėsi nuliu, nežinau, kuo baigsis šis tyrimas, neturiu pagrindo spėliojimams”, – svarstė Brazauskas.

Vyriausybės vadovas nedalijo pažadų, kaip koalicija elgsis, jei įtarimai pasitvirtins: „Tada bus, kas bus. Tada ir svarstysime”.

Prezidentui siūlo nedelsti

Į prezidento Valdo Adamkaus raginimą greičiau apsispręsti, ar gali dirbti kartu, valdantieji atsakė tuo pačiu – jie paragino šalies vadovą greičiau baigti formuoti ministrų kabinetą.

Vakar Adamkus atšaukė planuotą susitikimą su kandidate į socialinės apsaugos ir darbo ministres – Graužiniene, nes norėjo sulaukti koalicinės tarybos sprendimo.

Nori atsakymų

Daug rimčiau į DP mestus įtarimus reagavo nuo šios partijos atskilusio Muntiano vadovaujami „pilietininkai”.

Vakar Pilietinės demokratijos partijos vadovybė ir frakcija nutarė kol kas nesitarti dėl bendradarbiavimo su valdančiąja koalicija. Pasak „pilietininkų”, susidariusioje situacijoje visų pirma DP pirmininkas turi numesti įtarimų šešėlį nuo partijos. Tai, pasak Henriko Žukausko, jis gali padaryti atsistatydinimas arba bent jau suspenduodamas savo įgaliojimus. „Kol šie žingsniai nebus žengti nematome galimybių tartis su valdančiąja koalicija”, – LŽ sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.