Kūdikio gimimas – be skausmo ašarų

„Nėra didesnio džiaugsmo, kaip kūdikio gimimas. Kai gimus vaikeliui rauda moteris, o su ja ir vyras, negaliu ir aš sulaikyti ašarų”, – sako Klaipėdos ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento Pogimdyminio skyriaus vedėja Teresė Karpavičiūtė.

Gydytoja, net 24 metus vadovavusi šios ligoninės Gimdymo skyriui, prisipažįsta, jog sūnaus gimimas prieš 36-erius metus iki šiol liko džiaugsmingiausiu jos pačios gyvenimo įvykiu.

Deja, moteris žino – džiaugiasi ne visos. Ir ne visų gimę kūdikiai parvežami į šiltus mylinčių tėvų namus. Ir taip – nepaisant akušerijos progreso, pasikeitusių gimdymo sąlygų.

Veža ir iš toliau

Pernai Klaipėdos ligoninės Gimdymo skyriuje gimė 3042 kūdikiai, šiek tiek daugiau, nei gimdavo penkerius metus anksčiau (2000 m. – 3029, 2004 m. – 2 871).

Gimstamumas ligoninėje padidėjo dėl to, jog bene prieš metus panaikinti gimdymo skyriai Plungėje ir Šilalėje, kiek anksčiau – Skuode. Gimdyti šių rajonų moterys vežamos į uostamiestį.

Problemų dėl to nebūna, – tikina gydytoja, paklausta, ar suspėja moterys laiku atvykti gimdyti. Kaip ir anksčiau, atvežamos kelios per metus, pagimdžiusios namuose arba greitosios automobilyje. Paprastai tai moterys, gimdančios ne pirmą kartą.

Būtina gydyti

Perinatalinis mirtingumas Klaipėdos ligoninėje – kai kūdikis gimsta negyvas arba miršta per septynias dienas – vienas mažiausių Lietuvoje.

T. Karpavičiūtės duomenimis, dažniausiai negyvus kūdikius pagimdo tos moterys, kurių vaisius žuvo dar iki gimdymo.

Dažniausia to priežastis – infekcija, nėščiųjų preeklampsija. Trečdalis tų, kurioms diagnozuojama ši būklė, gydytojos duomenimis, nėštumo metu nesilanko moterų konsultacijoje. Apie hipertenziją ir preeklampsiją liudija pakilęs kraujospūdis, chroninės arba ūmios infekcijos, kurias sukelia inkstų uždegimas, virusinės, plaučių, persirgtos venerinės ir kitos ligos.

„Motinystė turi būti planuojama, – sako akušerė-ginekologė. – Sveika moteris – sveikas kūdikis. Prieš moteriai pastojant sutuoktiniai turi pasitikrinti sveikatą, susitaisyti dantis. Juk neištrauktos šaknys, sugedę dantys – irgi infekcijos židinys. O pastojus būtina reguliariai lankytis pas savo gydytoją.”

Gydytoja paneigia klaidingą – netgi kai kurių gydytojų – nuomonę, esą nėščią sergančią moterį galima gydyti tik „žolytėm, pienuku, medumi”. Atvirkščiai – nėščią moterį esą būtina gydyti, tik tokiais vaistais, kurie nekenkia vaisiui. Vaistai vaisiui kenkia mažiau nei infekcija.

Negydant infekcijos gali žūti vaisius arba kūdikis gimti su įgimta infekcija.

Kol pagerės gyvenimas

Deja, ne kiekvienas medikų globoje gimęs vaikelis parvežamas į šiltus mylinčių tėvų namus. Kai kurie jų atiduodami globoti valstybei.

T. Karpavičiūtė džiaugiasi: moterų, paliekančių vaikus, mažėja.

„Jeigu jau atsisako – tegu atsisako pagimdžiusios medikų globoje, nepalieka vaiko kur patvoryje, – sako ji ir stebisi: – Neįsivaizduoju, kaip tai galima – išnešioti, pagimdyti skausme, pamatyti verkiantį ir nepaimti… Neįsivaizduoju, bet negaliu smerkti… Ką gali žinoti, kaip gyvenimas pasisuks, ir padarysi tai, ko niekada nesitikėjai.”

Tos, kurios ryžtasi atiduoti naujagimį auginti valstybei, dažniausiai pasiaiškina, jog auginti jo neleidžia materialinės sąlygos.

Deja, tarp tokių – ir jaunos, vaikų dar neturinčios, ir subrendusios, ne vieną auginančios ar išauginusios motinos. Jos tikina pasiimsiančios vaikelį iš kūdikių namų, kai tik pagerėsiančios gyvenimo sąlygos.

Bijo skausmo

Viena iš naujausių akušerijos tendencijų – kūdikių gimimas nenatūraliu būdu – t.y. atlikus cezario pjūvio operacijas. Tokiu būdu į pasaulį šioje ligoninėje ateina apie 18-19 proc. mažylių. Vis daugiau šių operacijų atliekama daugėjant nėštumo patologijų, kai gresia gimdymo komplikacijos.

Tačiau gydytoja pastebi, kad cezario pjūvio pageidauja ir sveikos moterys. Jos mano, kad natūralus gimdymas rizikingesnis, bijo skausmo, plyšimų.

„Tai ne visai teisinga nuomonė, – mano gydytoja. – Vaikui lemta gimti natūraliais keliais. Yra daug nenatūralaus gimimo minusų – kūdikis nepadaro pirmo įkvėpimo, staigiai ištraukiamas iš pilvo…”

Gimdymo skausmo baimė apskritai nepagrįsta, mano gydytoja. Praėjo laikai, kai kančioje pagimdžiusi mamytė, tebegulėdama ant gimdymo stalo, žadėdavo daugiau negimdyti arba net vyro arti neprisileisti.

Skausmo problemą išsprendė jau kurį laiką taikomas epidūrinis skausmo malšinimas – vaistų suleidimas į stuburo kamieną. Moterys gimdymo sąrėmių net nejaučia – laukdamos kūdikio atėjimo gali ramiai skaityti laikraštį.

Nepaisant to, dalis moterų atsisako šio skausmo malšinimo būdo. Jos nori žingsnis po žingsnio patirti visus kūdikio atėjimo etapus. Joms skausmą padeda sumažinti medikamentai, tam tikros pozos, šilta vonia.

„Stebėdama gimdymus matau, jog kūdikio gimimu labiau džiaugiasi tos, kurios gimdos su skausmu akyse. Jos jaučia palaimą, kai visa tai baigiasi. O toms, kurioms visą laiką neskaudėjo, sutrinka pajutusios skausmą kūdikio išstūmimo momentu. Bet aš nesu nei už skausmo numalšinimą, nei prieš jį – moteris pati turi pasirinkti. Juk skauda ne mums, o jai”, – pasakoja T. Karpavičiūtė.

Vyrai pagalbininkai

Infekcijos, kurią neva gali atnešti gimdyvę aplankę artimieji, baimė jau praeityje. Medikai džiaugiasi, kad gimdyvių vyrai yra šalia – jie tampa ir medikų pagalbininkais.

„Tėvai retai nedalyvauja gimdyme – dažniausiai kai yra kur išvykę ar negali palikti darbo. Vieni gimdyvės rankos nepaleidžia iki galo, kitus žmonos paprašo išeiti jai lipant ant gimdymo stalo. Moterims siūlyčiau pagalvoti, kad jei vyras nori išeiti – reikia jį išleisti. Juk jis širdyje jaučia, kad šio vaizdo matyti nenori. Versti nereikia – gali būti nepageidaujamų pasekmių seksualiniame gyvenime”.

Nepaisant vyrų noro dalyvauti šventame gimimo procese – ne visi jie tai atlaiko. Kartais tenka gaivinti apalpusius.

Beje, šalia gimdyvės gali būti ne tik vyras. Jei jis ateiti negali ar nenori – moterį buvimu šalia gali pastiprinti motina, sesuo ar draugė. Svarbu tik kad pagalbininkas būtų vienas, sveikas (būtina peršviesti plaučius) ir švariai apsirengęs. Daugiau jokių reikalavimų.

Šie žmonės, pasakoja pašnekovė, netrukdo medikams, tik padeda. Be to, matydami, kaip medikai dirba, jie padeda išvengti konfliktinių situacijų, paliudija, kad gimdyvė buvo stebima, žiūrima.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.