Sidney Crosby – naujoji Kanados žvaigždė

18 metų Kanados ledo ritulininkas Sidney Crosby šį sezoną tapo visų laikų jauniausiu 100 taškų NHL per sezoną pelniusiu žaidėju, o dabar jo žvaigždė spindi kaimyninėje Latvijoje vykstančiame pasaulio čempionate

Sidney Crosby gimė 1987 metų rugpjūčio 7-ąją Halifakso mieste Kanadoje. Šioje šalyje ledo ritulys yra didesnė religija nei krepšinis Lietuvoje. Dvejus su puse metų Crosby žaidė namie rūsyje, kurį tėtis Troy pavertė maža ledo ritulio aikšte: baltai nudažė grindis, o ant jų nupiešė mėlyną ir raudoną linijas. Nieko nuostabaus, kad būdamas vos 3 metų Sidney jau stovėjo ant pačiūžų. Neįtikima, bet po 4 metų apie jį jau žinojo visi ledo ritulio agentai. Būdamas 7 metų Crosby davė pirmąjį interviu, apie jo rezultatus nuolat buvo pranešama spaudoje. 14 metų ledo ritulininkas pasirodė CBC televizijos laidoje „Ledo ritulio diena Kanadoje” („Hockey Day in Canada”). Jau tada visiems buvo aišku, kad šio vaikino ateitis yra elitinėje pasaulio ledo ritulio lygoje NHL.

Lyg legendinis Gretzky

2002-2003 sezoną mokydamasis „Shattuck-St. Mary’s” pagrindinėje mokykloje Minesotoje per 57 rungtynes vidurio puolėjas pelnė 72 įvarčius. Netrukus Kvebeko jaunimo lygos naujokų biržoje pirmą jį pasirinko „Rimouski Oceanic” klubas. 2003-iaisiais Crosby buvo vienintelis 18 metų neturintis žaidėjas, pakviestas į Kanados jaunimo (iki 20 metų) rinktinę. Tada jaunuolis sulaukė netikėto komplimento iš legendinio Wayne’o Gretzky. Paklaustas, ar kas nors gali pagerinti jo rekordus, Gretzky atsakė: „Taip, tai Crosby. Jis yra geriausias žaidėjas, kurį esu matęs po Mario Lemieux”.

2003 metų gruodžio 28-ąją per pasaulio jaunimo čempionato rungtynes su Šveicarijos ekipa (Kanada laimėjo 7:2) Crosby pelnė pirmąjį savo įvartį rinktinėje. Tą jis padarė būdamas 16 metų 4 mėnesių ir 24 dienų ir tapo jauniausiu kada nors Kanados jaunimo rinktinėje įvartį pelniusiu žaidėju. Ritulys, kurį Crosby įmušė į šveicarų vartus, dabar yra vienoje ledo ritulio šlovės muziejaus vitrinų.

2005 metų NHL naujokų biržoje puolėją pirmą pašaukė Pitsbergo „Penguins” klubas. Investicija atsipirko su kaupu. Balandžio pradžioje Crosby įmušė 3 įvarčius į Niujorko „Islanders” vartus ir tapo visų laikų jauniausiu žaidėju, kuriam pavyko per vieną sezoną NHL surinkti 100 taškų. Sidney sąskaitoje po mačo su „Islanders” buvo 38 įvarčiai ir 62 rezultatyvūs perdavimai. Netrukus 100 taškų ribą pasiekė ir kitas NHL naujokas – Vašingtono „Capitals” puolėjas Aleksandras Ovečkinas. Tačiau jis yra „net” dvejais metais vyresnis.

„Penguins” istorijoje tik legendiniam Lemieux yra pavykę pelnyti 100 taškų, o 18 metų taip pasižymėti per visą NHL istoriją iki Crosby buvo pavykę tik Vinipego „Jets” žvaigždei Dale’ui Hawerchukui. Pastarasis tą padarė būdamas daugiau nei 3 mėnesiais vyresnis už Crosby – iki 19-ojo gimtadienio Hawerchukui tuomet buvo likusios vos kelios dienos. Per pirmąjį savo sezoną NHL 100 taškų pelnyti, be minėto trejeto, yra pavykę tik Teemu Selanne, Peteriui Stastny ir Joe Juneau.

Sidney pirmąjį sezoną labiau tiktų lyginti su Gretzky debiutu tarp profesionalų. Didysis Gretzky pelnė 104 taškus tą sezoną, kai jam suėjo 18 metų. Tačiau jis tai padarė ne NHL, o WHA lygai priklausiusioje Edmontono „Oilers” ekipoje. Į NHL ji perėjo kitą sezoną.

„Tai puikus laimėjimas, be abejo, labai juo didžiuojuosi, – pelnęs 100-ąjį tašką sakė Crosby. – Prieš sezoną nemaniau, kad pajėgsiu peržengti šią ribą. Tačiau varžyboms įsibėgėjus maniau, kad būtų gražu taip pasižymėti. Atidaviau visas jėgas ir nesigailiu. Naujoku gali būti tik vieną sezoną ir turi vienintelę progą ką nors pasiekti šioje kategorijoje”.

Kanadiečio rezultatą deramai įvertino visas pasaulis, o ledo ritulininkai įvykį vadino neįtikimu.

„100 taškų? 18 metų? – demonstratyviai šūkavo Crosby komandos draugas Colby Armstrongas. – Šitas vaikinas daro tai, apie ką kiti negali net svajoti”.

Nenuostabu, kad Crosby buvo išrinktas naudingiausiu 2005-2006 metų sezono „Penguins” žaidėju. Deja, „pingvinams”, pradedantiems naujos komandos būrimą aplink jaunąjį talentą, nepavyko patekti į atkrintamąsias varžybas. Tikriausiai nepavyks Crosby tapti ir geriausiu sezono naujoku, nes šis titulas tikriausiai atiteks Ovečkinui. Jis naujokų biržoje buvo pasirinktas pirmas 2004-aisiais, bet dėl lokauto NHL debiutavo tik šį sezoną.

Tikslas – F.Stenlio taurė
„Penguins” jau atostogauja, tačiau Crosby dabar yra įvykių sūkuryje pasaulio pirmenybėse.

„Man teko didelė garbė, – sulaukęs kvietimo į Kanados rinktinę pareiškė puolėjas. – Rinktinėje žaidžia tik patys geriausieji”.

Pasaulio čempionatas puolėjui prasidėjo itin sėkmingai. Per 5 rungtynes jis pelnė 6 įvarčius, atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir surinkęs 11 taškų tvirtai pirmavo snaiperių kategorijoje.

„Pasaulio čempionate žaidžiamas labai aukšto lygio ledo ritulys, taigi kiekvienos rungtynės yra tarsi iššūkis, – dalijosi įspūdžiais Crosby. – Todėl savo rezultatais esu tikrai patenkintas. Ryga yra gražus miestas, žmonėms mums čia labai malonūs. Žaidimas pasaulio čempionate yra puiki patirtis”.

Dabar puolėjas ir visa Kanados rinktinė nusitaikę į pasaulio čempionų titulą. Tačiau paklaustas, koks yra didžiausias jo tikslas ledo ritulyje, Crosby neabejojo nė akimirkos: „Kuo daugiau kartų laimėti F.Stenlio taurę”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.