Klevo lapo šalies mozaika

Mažumos vyriausybė, nuo liepos 1 dienos mažėjantys mokesčiai gyventojams, vadovavimas Provincijos atstatymo grupei Afganistane, dujomis varomų automobilių populiarumas tarp taksistų – tai tik keletas dalykų, būdingų ir Lietuvai, ir Kanadai

Antra valstybė pasaulyje pagal teritoriją ir tik devynis kartus daugiau gyventojų nei Lietuvoje. Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, Kanada – viena iš geriausių gyventi valstybių. Mielai priimanti išsilavinusius ir gabius žmones iš viso pasaulio. Demokratinė respublika, kurios nominalus vadovas – Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II. Valstybė, kariavusi su Jungtinėmis Valstijomis ir laimėjusi.

Paprašyti keliais žodžiais apibūdinti savo šalį kanadiečiai beveik nesusimąstę vieningai ištaria: „laisva, atvira, mozaika”. Išties apibendrintai kalbėti apie Kanadą vargu ar įmanoma. Didžiulė teritorija, kurios pietuose klimatas panašus į Lietuvos, o šiaurėje žemę kausto amžinas įšalas; šalis, kurioje anglų ir prancūzų kalbos turi vienodą teisinį statusą. Kiekviena savą specifiką turi ir provincijos – sunku lyginti tokį finansų centrą kaip Torontas su Kanados vidurio prerijomis ir ten dominuojančia žemdirbyste.

Priima ne visus

Kanada nėra toks kultūrinis katilas kaip Jungtinės Valstijos, vis dėlto tai irgi šalis, kurią sukūrė imigrantai. Mažoji Kinija, Italija, Graikija ar Indija yra įprasti didesnių miestų rajonų pavadinimai. Gerai išplėtota infrastruktūra, stipri ekonomika ir nedidelis gyventojų tankumas į Kanadą traukte traukia imigrantus.

Kanadiečiai gana griežtai reglamentuoja, kas gali įvažiuoti į šalį: reikalingas išsilavinimas, anglų (arba prancūzų) kalbos mokėjimas, paklausi profesija. Tačiau šalis kilniaširdiškai atvira valstybių, kur vyksta kariniai konfliktai, gyventojams. Būtent taip Kanadoje susikūrė didelė atvykėlių iš buvusios Jugoslavijos bendruomenė – senieji kanadiečiai kartais netgi užsimena apie Kanados balkanizaciją.

Vis dėlto svarbu tai, kad dėl savo tolerancijos, geranoriškumo ir draugiškumo kanadiečiams pavyksta padėti atvykėliams pamilti naująją tėvynę. Paklausti, kur tokios sėkmingos integracijos priežastis, kanadiečiai nedvejodami atsako – „kanadietiškos vertybės”. Kas yra tos kanadietiškos vertybės ir kuo jos skiriasi, pavyzdžiui, nuo amerikietiškų arba belgiškų, Kanados gyventojai negali tiksliai atsakyti. Tačiau pagrindinis į akis krentantis bruožas – nė mažiausio agresyvumo ir didžiulė tolerancija. Todėl kai Jungtinėse Valstijose vyksta masinės imigrantų protestų akcijos, kanadiečiai ir toliau gyvena įprastu ritmu.

Terorizmas – realybė

Prieš dešimtmetį Kanadoje buvo iškilusi separatizmo problema – prancūzakalbių dominuojamoje Kvebeko provincijoje buvo surengta net keletas referendumų dėl nepriklausomybės paskelbimo. Kova tarp atsiskyrimo šalininkų ir priešininkų buvo išties atkakli – vos keli procentai balsų skyrė rezultatus. Vis dėlto pastaruoju metu pastebima itin pagausėjus vieningos valstybės šalininkų, todėl atsiskyrimo idėja faktiškai merdi ir tėra palaikoma pačių radikaliausių grupuočių.

Bet nebūna dūmų be ugnies. Kanadoje, ypač didžiuosiuose miestuose, vis dažniau imigrantų mečetėse atsiranda kuoktelėjusių fanatikų, kurie savo pamokslais skatina kenkti juos svetingai priėmusiai šaliai. Kol kas kanadiečiai į tai žvelgia tik su nuostaba, kadangi smurto propagavimas jiems nepriimtinas, tačiau vis dažniau atsiranda kanadiečių teroristų. Tai jaunuoliai, atvažiavę į šalį dar kūdikiai arba netgi gimę joje, o vėliau tapę radikalių dvasinių vadovų šalininkais. Jie ėmėsi planuoti teroro aktus Kanadoje (kol kas visi jie buvo atskleisti prieš įvykdant) arba išvyko į savo tėvų gimtąsias šalis ir prisidėjo prie radikalių ginkluotų formuočių.

Tačiau net ir tokiomis aplinkybėmis kanadiečiai galvoja ne tik apie terorizmo prevenciją, bet ir apie tai, kad žiniasklaida, eskaluodama tokias istorijas, gali nuteikti žmones prieš visus kitokios odos spalvos ar tikėjimo žmones. Tai sukeltų daug didesnę grėsmę jų kanadietiškoms vertybėms nei teroro aktas, kuriame žūtų žmonės.

Domisi pasauliu

Kaip ir kiekvienoje šalyje, Kanadoje politikos naujienos užima svarbiausią vietą laikraščių puslapiuose ir televizijos naujienose. Tik jei Lietuvoje su politikos naujienomis dėl populiarumo varžosi kriminalinė kronika, Kanadoje neretai pirmieji puslapiai skiriami pasaulio įvykiams – kariniams konfliktams ar taikos susitarimams. Visuomenė išties domisi situacija Sudane, Afganistane ar Indonezijoje, ir ne dėl aukų skaičiaus, o suvokdama, kad įvykiai kitose šalyse gali tiesiogiai paveikti ir jų šalies gyvenimą. Imigrantų įkurdinimui, integracijai ir paramai skiriamos lėšos nuolat didėja.

Pačios Kanados išorinė saugumo grėsmė yra minimali – jau daug metų galioja susitarimai su JAV dėl Šiaurės Amerikos gynybos, Kanada yra Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos narė, šalis aktyviai dalyvauja teikiant humanitarinę pagalbą skurstančioms šalims. Tačiau praėjusią savaitę buvo patvirtintas naujas šalies biudžetas, kuriame išlaidos gynybai padidintos daugiau kaip 5 mlrd. dolerių per artimiausius penkerius metus (pernai gynybos biudžetas siekė 13 mlrd. dolerių). Nevertėtų pamiršti, kad gyventojų skaičiumi Kanada už Lietuvą didesnė vos 9 kartus, o Lietuvos gynybos išlaidos yra mažesnės daugiau kaip 30 kartų.

Vienintelį kartą priešo kariuomenė į Kanados teritoriją buvo įsiveržusi 1812 metais, kai Jungtinių Amerikos Valstijų vadovybė patikėjo, jog šiaurėje plytinčias žemes galima be vargo prisijungti. Kanadiečiai iki šiol mėgsta baruose prie alaus bokalo (ypač jei šalia esama amerikiečių) porinti, kaip menkai ginkluoti Kanados indėnai (remiami vos kelių Britanijos dalinių) sutriuškino amerikiečių pajėgas ir apgynė Kanados nepriklausomybę.

Palaiko taiką

Priešingai nei pietinė kaimynė, Kanada neturi globalių militaristinių planų (galbūt todėl pavadinti amerikiečiais kanadiečiai įsižeidžia), tačiau šalis nuolat aktyviai dalyvauja ir remia taikos palaikymo operacijas visame pasaulyje. Per pastaruosius dešimt metų Kanados taikdariai dalyvavo daugybėje operacijų Europoje, Azijoje ir Afrikoje. Vos prieš kelis mėnesius Kanada ėmėsi vadovauti Provincijos atstatymo grupei Kandahare, Afganistane. Per kelias savaites žuvusių karių skaičius viršijo 20. Visuomenės susirūpinimas buvo toks didelis, kad vyriausybė uždraudė žiniasklaidai publikuoti informaciją apie aukas, teigė, kad sunkią valandą karių artimieji neturi būti akinami paparacų blyksčių. Vis dėlto balsų, skatinančių pasitraukti iš Afganistano, beveik nebuvo girdėti – visuomenė ragino ieškoti būdų, kaip toliau vykdyti misiją ir geriau apsaugoti karius, o ne bėgti nuo atsakomybės.

Stipri ekonomika

Kanados vidaus politinis gyvenimas nepalyginti ramesnis nei Lietuvos – mažumos vyriausybę balsuojant dėl biudžeto parėmė kelios opozicinės partijos, skandalai apie meilužes, kyšius ar padirbtus diplomus – taip pat retenybė. Vyriausybė, kaip ir kiekvienos šalies, siekia didinti gyventojų pajamas, raginama mažinti mokesčius ir nedarbą. Šiuo metu vidutinis atlyginimas siekia 3 tūkst. dolerių per mėnesį (apie 7500 litų), dirbantieji nekvalifikuotą darbą visada ramūs, kad gaus apie 1 tūkst. dolerių (palyginus atlyginimus bei kainas Lietuvoje ir Kanadoje galima teigti, kad perkamoji lito ir kanadietiško dolerio galia yra panaši, t.y. ką būtų galima Lietuvoje nusipirkti už 10 litų, Kanadoje kainuos apie 10 dolerių).

Kanados ekonomika kyla bemaž šešis kartus lėčiau nei Lietuvos – apie 0,2 proc. per mėnesį, o nedarbas siekia 7 procentus. Esant tokioms aplinkybėms įsidarbinti Kanadoje nėra lengva – vietos darbdaviai mėgsta paklausti, ar turima „kanadietiško darbo patirties”. Vis dėlto, turint išsilavinimą, mokant kalbą ir perpratus minėtų kanadietiškų vertybių sistemą gerai mokamą darbą rasti trunka neilgai – apie 4-6 mėnesius. Vis dėlto verta iš anksto nusiteikti, kad uždirbsite maždaug 20 proc. mažiau už savo kolegas, kurie imigravo į šalį prieš kelis dešimtmečius arba seniau.

Antroji religija

Kaip jau minėta, politikai žiniasklaida skiria pagrindinį dėmesį, tačiau yra viena išimtis – Nacionalinės ledo ritulio lygos (NHL) atkrintamųjų varžybų metu visos masinės informavimo priemonės prioritetą teikia ledo rituliui. Tuomet kas rytą metro, parkuose ar darbovietėse kanadiečiai karštai aptarinėja varžybų rezultatus bei mylimos komandos klaidas ar laimėjimus. Taip pat labai svarbu, kad bet kuriam Kanados klubui susitinkant su komanda iš Jungtinių Valstijų visi nuoširdžiai serga už tėvynainių komandą, net jei tai – ir istorinis varžovas.

Vertėtų pridurti, kad dauguma sirgalių puikiai žino, kas yra Dainius Zubrus ir Darius Kasparaitis, gali nurodyti šių sportininkų pranašumus ir trūkumus.

Nacionalinis pasididžiavimas yra labai svarbus kanadiečių gyvenime. Visos žiniasklaidos priemonės triumfavo, kai Steve’as Nashas buvo pripažintas naudingiausiu Nacionalinės krepšinio lygos (NBA) žaidėju. Nors populiarumu krepšinis nė iš tolo negali lygintis su ledo rituliu, tačiau net ir nesidomintieji šia sporto šaka nuoširdžiai džiaugėsi Nasho pripažinimu. Nors patys kanadiečiai stiprios krepšinio rinktinės neturi, dažnas jų paminėjus Lietuvos vardą atsargiai pasitikslina: „Jūsų šalis garsi krepšininkais?” Telieka išdidžiai tai patvirtinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.