Ambasadorius pasigenda ūkio proveržio

Tarnybą JAV baigiantis ambasadorius Vygaudas Ušackas verslininkams aiškino, kaip išlaikyti šalies konkurencingumą globalinėje rinkoje. Jo manymu, pagrindiniai iššūkiai Lietuvai – žinių ekonomikos plėtra ir energijos išteklių saugumas.

„Problema ta, kad Lietuvoje mokslinių tyrimų pritaikymas versle vyksta neatleistinai lėtai. Pagal atradimus ir mokslinių tyrimų pritaikymą versle mes esame vieni paskutiniųjų Europoje. Mes konkuruojam dėl žinių ekonomikos pyrago kąsnio, tad turime būti agresyvesni”, – sakė Ušackas, vakar susitikęs su Amerikos prekybos rūmų nariais.

Pasak jo, dabar Lietuvos ūkis labiausiai kyla dėl vidaus vartojimo. Tačiau atsiveria naujos darbo rinkos – Baltarusija, Ukraina, Rusija. „Mūsų perdirbimo įmonės neišvengiamai turės persikelti į šias šalis, todėl negali pražiopsoti tinkamo momento. Tačiau svarbiausia yra nepavėluoti keliant žinių ekonomikos sektorių, kitaip pozicijos naujose rinkose nebus tvirtos”, – LŽ kalbėjo Ušackas.

Jo manymu, žinių ekonomikos plėtrai skiriama nepakankamai dėmesio, ji prastai finansuojama. Diplomatas pabrėžė, kad dabartinis akademinis elitas bijo konkurencijos su jaunąja mokslininkų karta ir neįtraukia jos į mokslinius tyrimus. Be to, tie tyrimai vangiai pritaikomi versle. „Taigi reikia ne vien finansų, bet ir esminių struktūrinių pakitimų”, – teigė Ušackas.

Ušackas pabrėžė, kad ypatingą dėmesį Lietuvai būtina atkreipti į energetinių išteklių tiekimo stabilumą ir saugumą. Anot ambasadoriaus, dujų tiekimo sustabdymas Ukrainai buvo šaltas dušas visiems. „Naftos rinka yra globali, o dujų – ne, kadangi nėra tiek transportavimo būdų. Amerika siekia globalizuoti dujų rinką, kad būtų daugiau dalyvių, nes įžvelgia pavojų. Lietuvai tai didžiausias iššūkis šiuo metu”, – sakė jis.

Kaip akstiną lietuviams susirūpinti patikimu energetinių išteklių saugumu Ušackas įvardija JAV prezidento George’o W.Busho metinę kalbą, kurioje šis perspėjo amerikiečius dėl pavojų, kylančių šaliai esant priklausomai nuo naftos.

„Jei jau Amerika yra susirūpinusi dėl šalies priklausomybės nuo naftos, kai didžiąją dalį jos importuoja iš užsienio, tai Lietuvai, beveik visiškai priklausančiai nuo naftos ir ypač dujų importo iš Rusijos, tokia priklausomybė turėtų kelti dar daugiau nerimo”, – sakė Ušackas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.