Konferencijoje žurnalistai supažindinti su narkomanų gyvenimu

Vakar „Smėlynės” viešbutyje vykusioje konferencijoje medikai, nevyriausybinių organizacijų atstovai ir narkomanai žurnalistams išsakė juos slegiančias problemas bei kvietė telktis į kovą su narkotikais.

Pagrindinis susitikimo tikslas – supažindinti žurnalistus su narkotikų vartotojų gyvenimo realijomis, bandant keisti visuomenėje vyraujančius stereotipus apie šią žmonių grupę.

Susitikime dalyvavusi gydytoja Raimonda Ulianskienė aiškino, kad tokią didelę problemą galima išspręsti tik bendru darbu. „Labai džiugu, jog mes nebijome kalbėtis šia tema. Mano nuomone, tik bendras visų darbas duoda teigiamų rezultatų. Tad visus kviečiu telktis ir kovoti”, – per konferenciją kalbėjo gydytoja.

Galėjo užduoti klausimus

Pasak renginį organizavusios organizacijos „Galiu gyventi” pirmininko Girvydo Duoblio, tokie susitikimai yra puiki proga padiskutuoti, užduoti norimus klausimus ir išgirsti narkotikus vartojančių asmenų atsakymus. „Galime atvirai ir nuoširdžiai pabendrauti, paklausti. Šios problemos nereiktų ignoruoti, raginu visus garsiai kalbėti”, – sakė G.Duoblys. Organizacijos vadovas pristatė penkis mitus ir narkotikų vartotojus faktus. Juos narkomanai galėjo paneigti arba patvirtinti.

Kaip PB pasakojo buvęs narkomanas Robertas, ne visi narkomanai yra asocialūs asmenys. „Aš pats penkerius metus dirbu su narkotikus vartojančiais asmenimis ir galiu patikinti, kad narkotikus vartoja visų sluoksnių žmonės”, – teigė jau šešerius metus jokių narkotinių medžiagų nevartojantis vyras. Šiuo metu Robertas dirba Vilniaus priklausomybės ligų centre ir stengiasi padėti kitiems išbristi iš narkotikų liūno.

Nežino, kur kreiptis

Robertas tvirtino, kad daugeliui narkomanų didžiausia problema yra tai, kad jie nežino, kur gali sulaukti patikimos pagalbos. „Baisiausia, kad tik labai maža dalis narkomanų žino, kur kreiptis ištikus bėdai. Dauguma nusprendusiųjų atsikratyti šios ligos bijo į ką nors kreiptis, nes žmonės jiems atrodo nepatikimi, o sužinoti, į ką iš tiesų būtų verta kreiptis, sunku”, – mintis dėstė Robertas.

Psichologinė priklausomybė

Šios narkomanų tarpusavio pagalbos iniciatyvos sumanytojas Daumantas Každailis sako, kad sunkiausia narkotikų vartotojams yra atsikratyti psichologinės priklausomybės. „Kadangi aš pats dešimt metų buvau narkomanas, puikiai žinau, kaip sunku psichologiškai atsikratyti priklausomybės. Daug paprasčiau įveikti fizinius dalykus. Kol sergantis žmogus neįveiks psichologinės priklausomybės, tol jo sveikimas bus ilgesnis”, – aiškino D.Každailis. Konferencijoje dalyvavusios narkotikų jau nebevartojančios studentės Aistės nuomone, daugelis narkotikus vartojančių asmenų bando pasiteisinti, jog gali save kontroliuoti. „Nemažai narkomanų mano, kad jie gali sustoti, tačiau aplinkui esantys žmonės vertina kitaip”, – kalbėjo studentė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.