Klaidžiojimai tarp pareigų ir interesų

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) aiškinasi, ar Kauno medicinos universiteto klinikų generalinis direktorius Juozas Pundzius nepažeidžia tarnybinės etikos eidamas daugybę įtakingų pareigų įvairiose sveikatos apsaugos struktūrose. Suvokdamas situacijos rimtumą, didžiausios šalyje gydymo įstaigos vadovas bando taisyti klaidas. Tačiau kartą jau nusižengusiam tarnybinei etikai J.Pundziui dabar gali tekti aiškintis ir dėl kelionių į užsienį.

Nusižengė tarnybinei etikai

Praėjusią savaitę etikos sargai nustatė, kad reikalaudamas garsių profesorių, pasisakiusių prieš Kauno onkologijos ligoninės prijungimą prie Klinikų, atsisakyti savo nuomonės, KMUK vadovas J.Pundzius pasinaudojo tarnybine padėtimi, siekdamas paveikti jų sprendimus.

Šis VTEK sprendimas iki šiol aktyviai aptarinėjamas medikų bendruomenėje. Tai pirmas atvejis nepriklausomoje Lietuvoje, kai dėl etikos pažeidimo susvyravo didžiausios šalies gydymo įstaigos vadovo kėdė.

„Kauno diena” pirmoji iškėlė į viešumą ne tik neetiško spaudimo mokslininkams atvejus, bet ir Klinikų bandymą surežisuoti Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės prijungimą prie KMUK. Minėto fakto iki šiol neištyrė valstybės institucijos. Kišimosi į Savivaldybės reikalus faktą pripažino ne tik Kauno meras, bet ir Klinikos.

Skirsto milijardus litų

Tačiau pastarųjų savaičių nemalonumai J.Pundziui gali būti lemtingi. Pasak VTEK pirmininkės Jolantos Petkevičienės, šiuo metu komisija baigia tirti, ar J.Pundzius pagrįstai užima aštuonis atsakingus postus. „Tyrimo pagrindu laikome „Kauno dienos” rašiniuose išdėstytus faktus”, – sakė J.Petkevičienė.

Ji teigė, kad yra „rimtų abejonių”, ar eidamas daug pareigų J.Pundzius nėra pavaldus pats sau. Klinikų generalinis direktorius gydymo įstaigoje taip pat dirba ir KMUK Chirurgijos klinikos vadovu. Tokiu būdu J.Pundzius yra pavaldus KMUK direktoriui operacinei medicinai Dainiui Pavalkiui. Savo ruožtu D.Pavalkis yra pavaldus J.Pundziui.

„Tai ne paskutinės J.Pundziaus pareigos, kurios kelia abejonių, – sakė J.Petkevičienė. – Jis dar yra Sveikatos apsaugos ministerijos kolegijos narys, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) narys, KMU prorektorius, Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas”.

Minėtos pareigos yra visuomeninės, bet, pavyzdžiui, PSDF taryboje J.Pundzius gali daryti tiesioginę įtaką skirstant fondo, kurio metinis biudžetas siekia 2,88 mlrd. Lt, lėšas.

Savo verdiktą komisija skelbs gegužės 25 dieną.

Įtaka Nacionalinėje sveikatos taryboje

J.Pundziui gali būti sunku paneigti, ar jis nepasiklydo interesų konflikte eidamas Nacionalinės sveikatos tarybos (NST) pirmininko pareigas. Pavyzdžiui, 2005 m. spalio 18 d. NST nutarime, pasirašytame J.Pundziaus, teigiama, kad savivaldybėms „trūksta teisingos informacijos”.

„Dėl šių priežasčių kartais atsiranda pasipriešinimas, ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų restruktūrizacija savivaldybėse vyksta ne taip sklandžiai, kaip numatyta”, – rašoma nutarime.

Atsitiktinai ar ne, bet tuo metu Klinikos Kaune pradėjo didelį pasipiktinimą visuomenėje sukėlusią Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės prijungimo kampaniją. Ji vėliau subliūško.

VTEK, matyt, neatsitiktinai praėjusią savaitę pareikalavo sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos atkreipti dėmesį, kad „sprendimai dėl gydymo įstaigų restruktūrizavimo, paslaugų apmokėjimo (…) turi būti priimami skaidriai bei racionaliai ir tik įvertinus visuomenės interesus”. Šiek tiek anksčiau, prieš dvi savaites, net Seimas pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje nepritarė Nacionalinės sveikatos tarybos 2005 m. veiklos ataskaitai.

Ministras prakalbo apie atstatydinimą

Neetiškas J.Pundziaus elgesys jau kelia nerimą ir sveikatos apsaugos ministrui Ž.Padaigai. „Sprendimą dėl prof. J.Pundziaus priimsiu tik gavęs visą informaciją ne tik iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos, bet ir Seimo Antikorupcijos darbo grupės”, – sakė Ž.Padaiga.

Jis aiškino galįs pasiūlyti atsistatydinti J.Pundziui iš SAM kolegijos ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo tarybos. „Į šias struktūras J.Pundzių paskyriau savo įsakymais, bet negaliu jam pasiūlyti atsisakyti pareigų, kurias jis užima universitete: Senato pirmininku jį renka Senato nariai, Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininku – tarybos nariai”, – teigė Ž.Padaiga.

Tačiau ministras patvirtino, kad būtent jis pasirašė darbo sutartį su KMUK generaliniu direktoriumi ir todėl gali jį atleisti. „Užvakar kalbėjausi su prof. J.Pundziumi apie įvairius dalykus, įskaitant ir jo užimamas pareigas”, – prisipažino Ž.Padaiga.

Suvokia situacijos rimtumą

Tarnybinei etikai nusižengęs Klinikų vadovas „Kauno dienai” sakė, kad yra suinteresuotas greitesne VTEK tyrimo pabaiga, esą būtina kuo greičiau išsklaidyti bet kokias abejones. Jis teisinosi, kad dauguma jo einamų pareigų turi tik patariamąją galią ir nedaro jokios įtakos sprendimams. Tačiau suprasdamas situacijos rimtumą J.Pundzius jau pats atsisako kai kurių pareigų.

„Įvertindamas pernelyg didelę darbo apimtį, jau atsisakiau Lietuvos universitetų senatų pirmininkų konferencijos prezidento pareigų, – teigia J.Pundzius. – Labai gerbdamas Prezidento (Valdo Adamkaus) išsakytą susirūpinimą dėl galių sutelkimo, šiuo metu papildomai konsultuojuosi su teisininkais dėl kitų mano pareigų ir narysčių”.

Savo ruožtu jis priduria, kad svarstys galimybę atsisakyti ir kitų pareigų, jei paaiškės, kad yra pagrindo įtarti interesų konfliktą.

Abejonės dėl kelionių

Tačiau Klinikų vadovui gali nebelikti laiko svarstymams. „Kauno dienai” tapo žinoma informacija apie jo keliones į užsienį. Ne mažiau kaip 13 kartų jį kelionėse lydėjo žmona Birutė Pundzienė. Ji dirba J.Pundziaus vadovaujamų KMUK vaikų ligų skyriaus vadove.

Mažiausiai 3 kartus generalinį direktorių ji lydėjo Klinikų transportu, kirtus Lazdijų pasienio kontrolės punktą. Dar ne mažiau kaip 10 kartų kartu su vyru ji skrido lėktuvu.

Abejones sėja tai, kad nors Pundziai yra visiškai skirtingų specializacijų medikai, Klinikų vadovas kol kas neneigia, kad už kai kurias keliones apmokėjo privačios kompanijos.

„Vyriausioji tarnybinės etikos komisija turėtų ištirti, ar B.Pundzienė užmokėjo už keliones, kai vyko Klinikų transportu, – įsitikinęs Seimo Antikorupcijos komisijos narys R.Dagys. – Valstybės lėšos neturėtų būti švaistomos, neturėtų būti vietos ir viešųjų bei privačių interesų konfliktui”. Kartu R.Dagys pareiškė, kad faktus išsiaiškinti yra nesudėtinga, todėl juos turėtų ištirti specialiosios tarnybos ir VTEK.

Tikina vykę atostogų metu

J.Pundzius teisinosi, kad didžioji dalis kelionių buvę asmeninio pobūdžio, į kurias jis ir žmona vykdavę per atostogas.

„Per šešerius metus buvau keliose užsienio komandiruotėse, keliose konferencijose, – teigė J.Pundzius. – Į kai kurias konferencijas mane lydėdavo žmona. Taip yra visuotinai priimta, kad dalyvaujant tarptautinėse konferencijose paprastai visi profesoriai ir dauguma kitų dalyvių atvyksta kartu su žmona ar kitu lydinčiu asmeniu”.

Pasak jo, žmona vizituose jį lydėdavo tik atostogų metu ir už savo privačias lėšas. KMUK generalinis direktorius tikino, kad jo komandiruočių išlaidas padengdavo Klinikos, bet neneigia ir paramos iš šalies. „Kartais būna, kad užsienio ligoninė, su kuria bendradarbiauja Kauno klinikos, kviesdama mūsų atstovus, padengia visas kviečiamųjų asmenų kelionės išlaidas”, – teigė J.Pundzius.

Be kita ko, jis priduria, kad jo išvykų skaičius, palyginti su kitų sveikatos priežiūros institucijų atstovų išvykomis, yra labai nedidelis.

Rektoriaus pozicija vienareikšmiška

Vertindamas pastarųjų savaičių įvykius, Kauno medicinos universiteto rektorius profesorius Remigijus Žaliūnas neneigė, kad Kauno klinikų vadovo prof. J.Pundziaus nusižengimas etikai nepagerino universiteto įvaizdžio.

„Profesorius J.Pundzius yra geras administratorius, bet šiuo atveju jis suklydo ir klaidą pripažino, – sakė R.Žaliūnas. – Tačiau ne visais atvejais reikia siekti teisinio įvertinimo”.

Kartu KMU rektorius akcentavo, kad ne kartą Klinikų generaliniam direktoriui yra siūlęs peržiūrėti einamų pareigų skaičių.

„Niekas neabejoja prof. J.Pundziaus sugebėjimais, bet jam nederėtų užimti tiek postų, – sakė R.Žaliūnas. – Prezidentui ir jo aplinkai pareiškus nepasitenkinimą galių sukoncentravimu vienose rankose, kiek žinau, prof. J.Pundzius galvoja apie trejų ar kelių pareigų atsisakymą. Manau, jis atsižvelgs ir į rektoriaus nerimą bei padarys deramas išvadas. Juolab kad universitete yra žmonių, galinčių vadovauti ir atstovauti universitetui”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.