„Jūrmalgeitas”: korupcijos byla jau teisme

Pastarojo meto didžiausio politinio korupcijos skandalo baudžiamoji byla pagaliau pateko į teismą, tačiau nuosprendžio dar teks palaukti

Teismo procesas turėjo būti pradėtas šią savaitę, tačiau dėl teisiamojo Germano Milušo sveikatos posėdį nutarta nukelti į liepos 17 dieną. Kriminalinėje byloje dėl korupcijos Jūrmalos mero rinkimuose į kaltinamųjų suolą turi sėsti keturi įtakingi šalies verslininkai ir politikas: buvęs prekiautojas automobiliais BMW Milušas, partijos „Naujasis centras” kandidatai į deputatus Leonidas Lasmanis ir Gvido Harijus Volbrugas, Jūrmalos savivaldybės deputatas Ilmaras Ančanas ir buvęs Jūrmalos miesto meras Juris Chlevickis. Visi jie kaltinami kyšininkavimu. Latvijos Baudžiamasis kodeksas už tokį nusikaltimą numato iki 12 metų laisvės atėmimo bausmę su turto konfiskavimu.

Kaltinamuosius gina žinomi Latvijos advokatai: Volbrugą – Egonas Rusanovas, kuris buvo ir už organizuotą nusikalstamumą teisiamo Ivano Charitonovo (žinomas Latvijos nusikalstamo pasaulio lyderis) advokatu; Lasmaniui atstovauja Valentina Olchova, vadinamojo Latvijos vagių autoriteto Zurabo Šamugijo buvusi gynėja. Milušą gina net du advokatai – Juris Kaksytis (šeštojo Seimo narys) ir Osvaldas Svilanas. Chlevickiui atstovauja Janis Grinbergas. Kaltinamieji dar yra laisvėje ir jiems netgi niekas netrukdo išvykti iš šalies.

Įdomi detalė: vienas iš kaltinamųjų yra Rygos apygardos teismo teisėjo Richardo Chlevickio brolis, todėl nagrinėti šią kriminalinę bylą atsisakė visi trisdešimt šio teismo teisėjų. Baudžiamoji byla buvo perduota į Zemgalės apygardos teismą. Ją nagrinės teisėja Velta Silamikelė.

Paviešino pokalbius

Korupcijos skandalas kilo 2005 metų kovo 18 dieną, iškart po Jūrmalos mero rinkimų, kai televizijos laidoje „De facto” buvo paviešinti telefono pokalbių įrašai. Iš jų paaiškėjo, kad verslininkai mėgino papirkti įtakingus politikus, siekdami garantuoti jų palaikomo kandidato laimėjimą.

Verslininkų susidomėjimas Jūrmala yra natūralus. Kiekvienas įtakingas verslininkas suinteresuotas, kad šį miestą, kur itin didelės nekilnojamojo turto kainos, valdytų jam palankus politikas.

Remiantis neoficialia informacija, kovo 16 dieną, dvi dienos iki Jūrmalos mero rinkimų, Lasmanis ir jau išrinktas miesto savivaldybės deputatas Ančanas, atstovaujantis partijai „Mūsų žemė”, susitiko kavinėje „Trio”. Čia politikui buvo pasiūlytas kyšis už tai, kad jis per mero rinkimus palaikytų jau dirbantį merą Chlevickį. Už palankų balsavimą iš pradžių Ančanui buvo pasiūlytos pareigos savivaldybės Buldurų ligoninėje su mėnesine 300 latų alga. Vėliau – vieno iš Jūrmalos savivaldybės komitetų vadovo postas ir „dovana” – 10 tūkst. eurų. Vokas su pinigais deputatui buvo įteiktas Jūrmalos mero rinkimų dieną.

Įsivėlė pirmieji asmenys

Po telefono pokalbių paviešinimo paaiškėjo ir tai, kad rinkimų dieną verslininkas Milušas ne tik palaikė ryšius su kyšininkavimu kaltinamais asmenimis, bet ir derino savo žingsnius su įtakingais šalies politikais. Tarp jų – Latvijos „Pirmosios partijos” pirmininko pavaduotoju Ainaru Šleseriu. Įsiplieskus korupcijos skandalui Šleseris paliko susisiekimo ministro postą, tačiau netrukus atnaujino Seimo nario mandatą ir buvo išrinktas parlamento Finansų komiteto pirmininku. Dabar jis tvarko finansinius Seimo reikalus.

Milušas tą dieną konsultavosi ir su buvusiu premjeru Andriu Škėle. Verslininkas kiekvieną savo žingsnį derino su juo ir klausė patarimo, kaip elgtis esant tokiai padėčiai.

Buvo aktyviai siekiama ir kitų politikų palaikymo. Buvęs kandidatas (dabar kaltinamasis) Chlevickis mėgino susitarti su Seimo pirmininku bei partijos „Tėvynei ir Laisvei” lyderiu Janiu Starume. Tuo metu Straumės nebuvo Latvijoje, todėl jam pasisekė išvengti Jūrmalgeito skandalo. Įtakingas politikas telefono pokalbiuose figūruoja vardu Batika.

Teismo posėdžiai greičiausiai bus uždari, nes Ančanui suteikta apsauga. Be to, manoma, kad uždari posėdžiai paskatins kaltinamųjų atvirumą, nes kovos su korupcija pareigūnų įrašytų telefono pokalbių nepakanka nustatyti skandalo dalyvių kaltei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.