Bankininko pilaitės griuvėsiai sutelkė kaimynus gintis

Prieš dešimtmetį visas komunikacijas už savo pinigus įsirengę Vilniaus priemiestyje esančio Buivydiškių kaimo gyventojai pakilo į kovą prieš verslininkus, ketinančius statyti 18 butų namą.

Buivydiškių kaimo gyventojai aktyviai priešinasi būsimoms statyboms, tačiau kai kurie prabangių namų kvartale gyvenantys žmonės jau nuleido rankas.

„Ar valdžia išgirs mūsų balsą, kai būsimo daugiabučio statybą priežiūrės projektą ruošusio architekto tėvas, dirbantis Vilniaus apskrities viršininko administracijoje?” – svarstė Buivydiškių gyventojai.

Be šeimininko

Šalia Zujūnų miestelio esančio Buivydiškių kaimo gyventojai prieš porą mėnesių pakilo į kovą prieš Vilniaus bendrovę „Domus Rex”, ketinančią statyti pirmąjį daugiabutį ramiame individualiųjų namų kvartale. Pačiame gyvenvietės centre esančioje Sūduvių gatvėje jau keletą metų be priežiūros paliktus du didžiulius namus ir šalia esantį 26 arų sklypą naujieji savininkai galėjo nusipirkti maždaug už 900 tūkst. litų.

Anksčiau šis namas priklausė bendrovės „Luokė” generaliniam direktoriui ir bankrutavusio „Aurabanko” akcininkui Raimundui Kiauleikiui. Jo ir „Luokės” finansų direktoriaus Vidmanto Kudarausko pavardės buvo dažnai linksniuojamos maždaug prieš dešimtmetį, kai vienas po kito bankrutavo komerciniai bankai. Teigiama, kad „Luokės” vadovai, imdami negrąžintinus kreditus, sugebėjo nustekenti ne tik „Aurabanką”, bet ir tapę jo akcininkais mėgino per tarpininkus įkelti koją į kitus bankus.

Nusprendė nugriauti

Kiauleikio kaimynystėje gyvenanti Nijolė Kerpauskienė LŽ pasakojo, kad garsusis kaimynas Buivydiškėse ilgai neužsibuvo. „Namą jis pasistatė labai greitai, – sakė sklypą iš buvusio statybų tresto gavusi moteris. – Kiauleikis taip pat dirbo treste, tačiau jis iškilo tik ėmęsis verslo. Neilgai jis gyveno Buivydiškėse – kai Kiauleikiu susidomėjo pareigūnai, jo namuose buvo atlikta krata. Vėliau durys buvo užplombuotos, turtas – areštuotas. Kiauleikis čia nebegrįžo gyventi – namas buvo parduotas. Po kiek laiko čia įsikūrė nauji savininkai, bet ir jie neužsibuvo. Vėliau sklypas vėl buvo kažkam parduotas. Čia ilgai niekas negyveno”.

Vasario viduryje priemiesčio gyventojai nustėro, kai vieną rytą pro savo langus išvydo statybininkus, griaunančius Sūduvių 15-ąjį ir 17-ąjį namus. „Mums niekas net nepaaiškino, ką čia ketina daryti, – pasakojo Kerpauskienė. – Manėme, kad čia esantys namai bus rekonstruojami – naujieji savininkai pagal savo planus įsirengs gyvenamąsias patalpas. Tačiau netrukus sulaukėme svečio – bendrovės „Domus Rex” direktorius atėjęs aiškino, kad vietoj dviejų namų čia bus pastatytas 18 butų pastatas”.

Moteris neslepia, kad ši žinia ją ir aplinkinių namų gyventojus šokiravo. „Niekas neklausė mūsų leidimo, net nepasidomėjo, ką manome apie šią rekonstrukciją”, – apmaudo neslėpė Kerpauskienė.

Nenori įsileisti naujų kaimynų

Dar tą patį vakarą susirinkę Buivydiškių gyventojai nutarė kreiptis į Vilniaus rajono savivaldybę. Jie prašė patikrinti vykdomų statybų, jų leidimo išdavimo teisėtumą, ar ši statyba atitinka teritorijų planavimo statybos įstatymo bei poįstatyminių teisės aktų nuostatas.

Pasak Buivydiškių gyventojų, individualių namų kvartalas pradėtas statyti 1987 metais, sklype suprojektuoti vieno ir dviejų aukštų pastatai. „Visos inžinerinės komunikacijos buvo rengiamos už gyventojų lėšas, jų pajėgumas nenumatytas daugiabučių namų poreikiams, – skunde rašė gyventojai. – Manome, kad atsiradus daugiabučiui, kuriame gyvens 18 šeimų, atsiras ir 20-30 papildomų automobilių, pablogės esamų gyventojų gyvenimo sąlygos, bus daugiau triukšmo”.

Be to, žmonės teigia, kad pastačius pirmąjį daugiabutį Buivydiškėse, susiformavęs kvartalas praras invidualumo bruožus, pablogės vandentiekio ir kanalizacijos, dujotiekio ir elektros tinklų funkcionalumo lygis. „Jau dabar yra sumažėjęs dujų spaudimas, tačiau kas bus, jeigu čia dar įsikurs daugiabutis”, – piktinosi Kerpauskienė.

Sąmyšį sukėlė reklama

Sklypo paskirties keitimui besipriešinantys Buivydiškių gyventojai tikina, kad kvartale atsiradus daugiabučiui, sumažės jų nekilnojamojo turto vertė. Šalia planuojamo daugiabučio gyvenantys žmonės neslepia nekilnojamojo turto agentūrose sužinoję, jog iškilus daugiabučiui bent kaimynystėje esančių individualių namų kainos nukristų maždaug 100 tūkst. litų.

Į žmonių skundą Vilniaus apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas reagavo – namo griovimo darbai buvo sustabdyti. „Vaizdas, kurį kasdien matome, mūsų neguodžia – du namai atrodo lyg po karo ar baisaus sprogimo”, – sakė Kerpauskienė.

Netrukus Buivydiškių gyventojai neteko amo, kai nekilnojamojo turto agentūros „Invalda Real Estate” reklaminiame laikraštyje išvydo skelbimą. Jame teigiama, kad patrauklioje ramioje vietoje su vaizdu į apylinkes bus pastatytas trijų aukštų daugiabutis, jame bus įrengti 79-87 kvadratinių metrų ploto butai, įrengta autobilių aikštelė. Už kvadratinį metrą agentūra iš būsimų pirkėjų prašė nuo 4550 litų.

Siūlo apžiūrėti vietą

Būsimojo daugiabučio nuotrauka ir pasiūlymas jame įsigyti butus, buvo išspausdintas kovo ir balandžio mėnesio laikraščiuose. Kai prieš kelias dienas LŽ žurnalistas paskambino į nekilnojamojo turto agentūrą, vadybininkas vis dar siūlė rezervuoti butą būsimajame name.

„Rekonstrukcijos darbai turėtų būti baigti iki spalio mėnesio, – teigė vadybininkas Martynas. – Kol kas darbai yra sustoję, tačiau artimiausiu metu jie bus atnaujinti. Galite nuvažiuoti ir apžiūrėti vietą, kurioje namas bus pastatytas”.

Iš būsimųjų pirkėjų agentūra prašo pradinio įnašo – 15 proc. bendros sumos.

„Negali būti, kad butai pardavinėjami”, – netrukus po pokalbio su nekilnojamojo turto agentūros darbuotoju LŽ pareiškė bendrovės „Domus Rex” direktorius Andrius Bubinas. Jis nepanoro aiškinti, kodėl sustabdyti rekonstrukcijos darbai Buivydiškėse ir kaip į būsimo daugiabučio atsiradimą reagavo individualiųjų namų gyventojai.

Tik pagal įstatymus

„Iš kur ištraukėte, kad čia bus statomas trijų aukštų daugiabutis? – stebėjosi Bubinas. – Praėjusią savaitę gavome visus reikalingus leidimus ir artimiausiu metu ketiname tęsti darbus. Daugiau neturiu reikalo jums apie tai pasakoti, tačiau čia triaukštis nestovės”.

„Tegul parodo leidimus, mes jų tikrai neišdavėme”, – LŽ aiškino Vilniaus rajono savivaldybės Vietinio ūkio ir teritorijos planavimo skyriaus vedėjas Rimantas Gerdvilis. Pasak jo, bendrovės pateikti projektai savivaldybėje ne kartą svarstyti, juos nurodyta pataisyti. „Pagal įstatymus leidžiama padidinti tik 10 proc. bendrojo pastato ploto, – sakė Gerdvilis. – Galiu patikinti, kad viskas bus padaryta pagal įstatymus – jeigu jiems bus nenusižengta, leidimas rekonstrukcijos darbams bus išduotas. Jeigu gyventojai yra nepatenkinti, jie turėtų atvykti į savivaldybę ir susipažinti su pateiktais planais”.

Vedėjo teigimu, jeigu vis dėlto rekonstrukcijai bus išduotas leidimas, tolesne statybos darbų priežiūra rūpinsis Vilniaus apskrities viršininko administracija.

Kontroliuoja architekto tėvas

Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento Vilniaus rajono vyriausiasis specialistas Eugenijus Pupinas tvirtino kol kas neturįs žinių, kad bendrovė „Domus Rex” neatsisako užmojų Buivydiškėse statyti daugiabutį. „Jeigu savivaldybė išduos leidimą, vykdysime statybos priežiūrą, kad nebūtų nusižengta įstatymams”, – teigė Pupinas.

Tačiau Buivydiškių gyventojai baiminasi, kad valdininkai gali būti atlaidūs verslininkams. Mat kai departamento direktoriui Aurelijui Kuisiui žmonės parašė skundą dėl neteisėtų statybos darbų, atsakymą jie gavo iš vyr. specialisto Pupino. Būtent jo sūnus su kolega ruošė 18 gyvenamųjų butų namo projektą. „Sūnus juk suaugęs žmogus, nežinau, ar jis susijęs su šiuo projektu”, – teisinosi apskrities viršininko administracijoje dirbantis Pupinas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Bankininko pilaitės griuvėsiai sutelkė kaimynus gintis"

  1. ta pati slaugytoja

    esu is periferijos.Vargses mes.Atlyginimas648…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.