Medikai tiesia ranką į ligonio kišenę

Ligoniui gali tekti plačiau atverti piniginę, jei jis sumanytų šeimos gydytoją išsikviesti į namus. Medikai įsitikinę, kad už tokią paslaugą reikia įvesti bent simbolinį mokestį.

Lietuvos gydytojų sąjunga (LGS) kreipėsi į savivaldybes ir Sveikatos apsaugos ministeriją su prašymu leisti šeimos gydytojams patiems spręsti, kada vykti vizito pas pacientą į namus. Be to, prašoma nustatyti mokestį už iškvietimus.

Medikai tvirtina, kad dabar maždaug trečdalis iškvietimų į namus yra nepagrįsti. „Būna taip, jog nuvažiuojam ir randam ligonį ravintį darželį”, – piktinosi Panevėžio poliklinikos vyriausioji gydytoja Irena Čeilitkienė.

Pasak jos, pacientai dažnai kviečia gydytoją, nes nenori poliklinikose stumdytis eilėse.

I.Čeilitkienė ir kiti „Panevėžio ryto” kalbinti jos kolegos buvo vienos nuomonės – mokestis sutramdytų gudruolius.

Sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga pažadėjo sudaryti darbo grupę šeimos gydytojų keliamai problemai spręsti.

Geriausia, kad visai nesirgtų

Pagal dabar galiojančią tvarką šeimos gydytojai negali atsisakyti vykti pas pacientą į namus, net jei įtaria, kad yra kviečiami be reikalo.

Pilėnų šeimos klinikos bendrosios praktikos gydytoja Virginija Šlekienė sako pastebėjusi, kad jų įstaigos pacientai linkę „tausoti” savo pasirinktą gydytoją, stengiasi jo be reikalo nekviesti į namus.

Tačiau „savam” gydytojui išėjus atostogų ar išvykus į kursus, jį vaduojančiam medikui vizitų padaugėja. Gydytojai skundžiasi, kad nepagrįsti iškvietimai atima daug brangaus laiko – tuo metu jie negali suteikti pagalbos rimtiems ligoniams.

Be to, gydytojams vykti vizito į namus yra finansiškai nuostolinga. Ligonių kasos jiems moka už vadinamąją „prisirašiusią galvą” fiksuotą sumą per metus. Pavyzdžiui, už 18-49 metų pacientą per metus skiriami 49 litai. Papildomai mokama tik už neįgaliųjų sveikatos priežiūrą namuose.

Gydytojui labiausiai apsimokėtų, jei pacientas visai nesirgtų ir nesilankytų poliklinikoje, blogiausiu atveju – pats į ją ateitų. Priešingu atveju reikia eikvoti benziną, jei automobilio nėra – savo kojas, ką jau kalbėti apie laiką.

Kvietėsi į pagalbą pensininkus

I.Čeilitkienė sakė, kad šią žiemą buvo tiek daug iškvietimų į namus, kad įstaigoje dirbantys šeimos gydytojai nebesusidorojo su darbu. Būdavo atvejų, kai vienas gydytojas vien iškvietimų pas vaikus gaudavo po 30-40 per dieną.

Poliklinikai teko ieškoti pastiprinimo – samdyti kolegas iš kitų įstaigų bei prašyti į pensiją išėjusių medikų pagalbos.

Šaltuoju metų laiku visada išauga sergamumas, poliklinikoje prie gydytojų kabinetų durų smarkiai padaugėja ligonių. Dalis pacientų, nenorėdami vargti eilėje, kviečiasi gydytoją į namus.

I.Čeilitkienė teigė, kad didžiausia problema ta, jog ministerija nėra reglamentavusi iškvietimų į namus tvarkos, nėra aiškiai apibrėžta, kokiais atvejais gydytojas turi vykti, o kokiais – ne. Dabar medikai ir pacientai kaip nori, taip traktuoja, koks iškvietimas pagrįstas.

Poliklinikos vadovė mano, kad, nustačius aiškią tvarką, tikslinga būtų įvesti ir mokestį už iškvietimą.

„Jokiu būdu neteigiu, kad mokėti turėtų visi ligoniai, kalbu tik apie tuos, kurie gali atvykti patys, bet dėl įvairių priežasčių nenori to daryti”, – sakė I.Čeilitkienė.

Pasak jos, kai kuriose užsienio šalyse už gydytojo iškvietimą į namus nuskaičiuojama keleriopai didesnė suma iš paciento sveikatos draudimo sąskaitos ir niekas tuo nesipiktina.

Miesto valdžia nieko nekeis

Panevėžio savivaldybės sveikatos apsaugos tarnybos vadovas Mindaugas Burba sakė, kad ne savivaldybė turi spręsti vizitų į namus apmokestinimo ar šeimos gydytojų pasirinkimo teisę vykti pas pacientą į namus klausimą.

M.Burba įsitikinęs, kad tai – Sveikatos apsaugos ministerijos reikalas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.