Pašaukimas – ne tik dainuoti, bet ir meluoti

„Mane atsistatydinti priverstų sąžinė. Jei manyčiau, kad esu melagis”, – vakar Seime pareiškė kultūros ministras, žinomas dainininkas Vladimiras Prudnikovas.

Pridūręs, kad „to nebuvo niekada gyvenime”, šis Darbo partijos atstovas Vyriausybėje akiplėšiškai melavo.

Ministras kalba netiesą nuo to laiko, kai paaiškėjo, kad jis palaimino savo žmonos Nijolės Ralytės ir dukters Ievos Prudnikovaitės koncertus užsienyje, kuriuos finansavo Kultūros ministerija.

V.Prudnikovas įstengė apgauti net Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), kuri tyrė jo šeimos kelionių už biudžeto lėšas aplinkybes.

„Lietuvos rytas” išsiaiškino, jog V.Prudnikovas sistemingai meluoja, kai jam tenka gintis dėl jį ar jo vadovaujamą ministeriją kompromituojančios veiklos.

Politikas apšmeižė sekretorę

Užvakar Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariams V.Prudnikovas teisinosi esąs nekaltas dėl jo žmonos ir dukters kelionių už ministerijos pinigus.

Dėl kilusių nemalonumų politikas apkaltino Kultūros ministerijos valstybės sekretorę Dianą Paknytę, kuri esą viską žinojo, bet ministro neįspėjo.

„Žmogus šiek tiek žioplas”, – lyg ir apgailestaudamas Seimo nariams antradienį pareiškė kultūros ministras.

Tokie ministro žodžiai nustebino D.Paknytę: „Man tai buvo didelė naujiena.

Kai gavau kelionės dokumentus, informavau kultūros ministrą, kad juose yra nurodytos jo šeimos narių pavardės.

Taip pat informavau, kad dėl to gali kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktas, todėl turėtų būti daromi sprendimai, kurie leistų išvengti tokio konflikto”.

Vakar kalbėdama su „Lietuvos rytu” valstybės sekretorė prisiminė, kad įspėtas ministras tada nieko neatsakė.

Todėl ji perdavė tuos dokumentus tarptautinių ryšių skyriui.

Šlubuoja ministro atmintis

Tuo tarpu V.Prudnikovas ir parlamentarams, ir VTEK nariams iki šiol įžūliai melavo iki paskutinės minutės nežinojęs, kad jo, žmonos ir dukters keliai susikirs Taline, per ten surengtą koncertą.

Politikas tikina tai supratęs vos ne paskutinę minutę, kai visi kartu ėmė krautis lagaminus.

Ir vakar, ir užvakar kalbėdamas su Seimo opozicinių frakcijų nariais ministras vis kartojo, kad dokumentuose, kuriuos jis pasirašė, nebuvo nurodytos konkrečios pavardės, todėl jis negalėjęs žinoti, kad laimina ir savo šeimos koncertinę išvyką.

V.Prudnikovas opozicijos kritiką dėl savo sprendimų vadina politiniu puolimu, sukeltu pavydo dėl, jo nuomone, sėkmingos ministerijos veiklos.

Etikos sargai suklaidinti

Priimdama sprendimą dėl ministro veiksmų VTEK taip pat vadovavosi nuostata, kad ministras pasirašė bendrus dokumentus ir galėjo nežinoti, jog ten yra minimi jo šeimos nariai.

Todėl komisija neįžvelgė piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ar korupcijos ir priėmė palyginti švelnų sprendimą.

VTEK konstatavo, jog už valstybės pinigus į užsienį koncertuoti išsiuntęs žmoną ir dukterį kultūros ministras pasielgė neetiškai ir neįvykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų.

Etikos sergėtojai rekomendavo V.Prudnikovui nusišalinti nuo bet kokių klausimų, susijusių su artimais asmenimis, ir reglamentuoti lėšų kultūrinėms programoms užsienio šalyse finansavimo procedūras taip, kad visuomenėje nekiltų įtarimų dėl galimai neskaidrių sprendimų.

Pavaldinė kalbėjo kitaip

Antradienį vykusiame susitikime su Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariais ministras V.Prudnikovas melavo ne tik dėl šeimos kelionių.

Politikas pareiškė, kad vykti į Meksiką buvo kviečiami ir lietuviškų filmų autoriai. Tiesa, ministras neprisiminė, kam konkrečiai buvo siūloma vykti į egzotišką šalį, tačiau aiškino, kad filmų autoriai šia kelione esą nesusidomėjo, nors ji menininkams būtų nieko nekainavusi.

Tačiau ministrą į Meksiką lydėjusi ministerijos tarptautinių ryšių ir Europos reikalų skyriaus vedėja Vida Gražienė „Lietuvos rytui” teigė, jog lietuvių režisieriai kartu vykti nebuvo kviečiami.

Režisieriui – daug klaustukų

Apie neva režisieriams pateiktus kvietimus kartu su ministru vykti į Meksikoje surengtą lietuviškų filmų pristatymą nieko nežino ir Lietuvos kinematografininkų sąjunga.

Tai „Lietuvos rytui” trečiadienį patvirtinęs sąjungos vadovas Gytis Lukšas teigė nieko negirdėjęs ir apie tai, jog ministerijos atstovai vykti į Meksiką būtų asmeniškai kvietę kokius nors filmų autorius.

Pats G.Lukšas pripažino, jog su V.Prudnikovu yra pakalbėjęs apie Kultūros ministerijos sumanymą pristatyti Lietuvos kiną Meksikoje: „Kažkada ministras apie tai paminėjo. Jis manė, kad ši kelionė bus sėkminga ir galbūt jos dėka pagyvės lietuvių kino procesas. Likau su daugybe klaustukų galvoje. Bet tai mano asmeniniai klaustukai”.

Režisieriaus patarimo, kokius lietuviškus filmus būtų geriausia parodyti melodramas mėgstančioje Meksikoje, ministras neprašė. G.Lukšas abejoja, ar šiuo atveju iš viso buvo prašoma profesionalų patarimo.

Apkaltino atstovę spaudai

Klaustukų dėl ministro veiklos kyla ne tik kūrėjams.

Liberalų sąjūdžio iniciatyvą dėl interpeliacijos paremti ketinantys socialliberalai vakar kvietėsi V.Prudnikovą ant kilimo tikėdamiesi išsiaiškinti, kodėl Kultūros ministerija siūlo Darbo partijos nariams nemokamai aprūpinti saviškius naudotais kompiuteriais.

Šiai partijai atstovaujantys Seimo nariai buvo raginami pasinaudoti proga, informuoti jų rinkimų apygardų kultūros įstaigas, kad jos gali teikti paraiškas.

Bet ministras aiškino, kad šis elektroninis laiškas tebuvo prašymas pateikti žinias apie kompiuterizaciją rajonuose.

„Atstovė spaudai gali paklausti savo kolegų nuomonės, kaip pasielgti su pasenusia aparatūra?” – bandė išsisukinėti politikas.

„Lietuvos rytui” pasiteiravus, ar tiesa, kad atstovė spaudai gali savarankiškai imtis iniciatyvos prekiauti ministerijos kompiuteriais, šias pareigas einanti Darbo partijos narė Dalia Grigoravičiūtė atsakė, kad ji negali komentuoti situacijos.

Nuo dainų – prie kino

Meksikoje patirties pasisėmęs V.Prudnikovas tapo rimtu kino specialistu – jis dalyvaus Kanų kino festivalyje.

Vakar išskridęs į Briuselį, politikas Vilniuje pasirodys penktadienį. Vieną dieną čia pailsėjęs, sekmadienį jis iškeliaus į Kanus ir sugrįš gegužės 24 dieną.

Spaudos atstovės tegimu, Kanuose yra rengiama Europos Sąjungos kultūros ministrų konferencija, todėl V.Prudnikovas privalo joje dalyvauti.

Pagal prabangių kelionių maršrutus kultūros ministras jau gali pretenduoti į uoliausio politiko keliautojo nominaciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.