Alergiją galima kontroliuoti

Prasidėjus augalų žydėjimui, išryškėja alergijos pavojus. Jos priežastis geriausia išsiaiškinti kuo anksčiau. Dabar iš vieno kraujo tyrimo modernioje laboratorijoje Panevėžio poliklinikoje galima nustatyti net 36 alergenus.

Gali prireikti ir reanimacijos

Pavasaris bei vasara kelia ne tik džiaugsmą, bet ir nerimą. Žydint augalams, alergiški žiedadulkėms žmonės suserga šieno sloga: užgula nosį, bėga ašaros, kosėjama ir čiaudoma.

Žiedadulkėms sklandant ore, nėra ramybės net namuose. Kai kurių žiedadulkių dydis yra tik 13 mikrometrų, jos lenda visur – į patalynę, drabužius, kilimus, baldų apmušalus.

Gydytojai primena, kad reikia sekti augalų žydėjimo kalendorių ir likus dviem savaitėms iki alergiją sukeliančio augalo žydėjimo pradėti gerti vaistus. Nespėjus to padaryti, reikėtų stengtis kuo mažiau būti atvirame ore.

Tačiau ir pasibaigus žydėjimui, negalima nusiraminti. Mokslininkų tyrimai rodo, kad tokiam žmogui reikia vengti kai kurių maisto produktų.

Bene žinomiausia alerginių ligų specialistė Lietuvos alergologijos centro vadovė prof. Rūta Dubakienė sako, kad, pavyzdžiui, beržo žiedadulkėms alergiškas žmogus negali valgyti obuolių, morkų, kivių, persikų, abrikosų. Pelynų žiedadulkėms alergiškas žmogus, suvalgęs chalvos, gali atsidurti reanimacijos skyriuje.

Pavojų kelia ne tik žiedadulkės

Alergija – organizmo imuniteto iškreipta reakcija į svetimkūnį. Jei be aiškios priežasties pradėjote čiaudėti, kosėti ar net dusti, išbėrė odą, galima įtarti alergiją.

Ją gali sukelti ne tik žiedadulkės ar maisto produktai. Pavojingi alergenai grybeliai neretai klesti žmonių gyvenamosiose patalpose.

Reikia atkreipti dėmesį, kad jei alergiją sukelia, pavyzdžiui, kiaušiniai, tam žmogui pavojingi visi maisto produktai, kuriems pagaminti naudojami kiaušiniai.

Kitas alergijos šaltinis – pramonės gaminiai. Tyrimai rodo, kad alergiją sukelia net kvepalai, plaukų dažai, blakstienų tušas, dantų pastos, plovikliai, net akinių rėmeliai.

Alergeną išaiškina kraujo tyrimas

Žinant alergijos priežastį, ją galima kontroliuoti ir gydyti. Tam reikia išsiaiškinti, kokios žiedadulkės ar kitos medžiagos sukelia alergiją. „Medicina practica” laboratorijoje Panevėžio poliklinikoje iš vieno kraujo tyrimo galima nustatyti net 36 alergenus.

Nustačius konkrečią negalavimų priežastį, galima išvengti susidūrimo su alergenu arba laiku pradėti vartoti vaistus.

Reikėtų žinoti:

– jei įkvėpus dulkių, žiedadulkių ar kitų ore esančių dalelių vargina kosulys, dusulys, būtina tirtis įkvėpiamų alergenų paletę;

– jei atsigėrus pieno, suvalgius kurios nors mėsos ar vaisių išberia, vargina virškinimo sutrikimai, būtina tirtis maistinių alergenų paletę;

– jei nežinote, kas sukelia alergiją, bet vargina bėrimai, kosulys, tirkitės mišrią alergenų paletę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.