EBSW prezidentas nenori grįžti į tėvynę

Buvęs skandalingojo koncerno vadovas Gintaras Petrikas pradėjo antrą teismų raundą dėl išlikimo Amerikoje

Baigiantis terminui, žlugusio koncerno EBSW prezidentas Gintaras Petrikas apskundė žemesnės instancijos JAV teismo sprendimą išduoti jį Lietuvai. Nesulaukdami G.Petriko Lietuvoje, EBSW veiklą tiriančios parlamentinės komisijos nariai nusprendė jam užduoti klausimus raštu.

Oficialaus patvirtinimo nėra

Laukęs beveik visą 60 dienų laikotarpį, per kurį galėjo įteikti apeliacinį skundą aukštesnės instancijos teismui, G.Petrikas galų gale tai padarė. Jau anksčiau Lietuvos generalinės prokuratūros atstovai nuogąstavo, jog tokiu atveju G.Petriko ekstradicijos procesas užsitęstų dar mažiausiai vienerius metus.

Šių metų kovo 13 dieną Kalifornijos valstijos centrinės apygardos teismas galiausiai patenkino Lietuvos prašymą ir nusprendė, kad nėra jokių kliūčių G.Petriką išduoti Lietuvai. Mūsų šalies teisėsaugos institucijos į JAV dėl EBSW vadovo išdavimo kreipėsi dar 2004 m. gegužę, kai G.Petrikas, užsimaskavęs svetima pavarde, buvo sulaikytas Los Andžele.

EBSW vadovas buvo ieškomas nuo 1997 m., kai pasislėpė nuo jam gresiančios baudžiamosios atsakomybės dėl investuotojų pinigų ir bankinių paskolų iššvaistymo.

Generalinė prokuratūra apie tai, jog G.Petrikas pasinaudojo teise apskųsti jam nepalankų žemesnės instancijos teismo sprendimą, kol kas žino tik iš neoficialių šaltinių. Kaip tvirtina šios institucijos atstovė spaudai Aurelija Juodytė, iki vakar joks oficialus dokumentas iš JAV teisėsaugos institucijų prokuratūros nepasiekė, tačiau vis dėlto jo tikimasi.

Suformulavo dvi dešimtis klausimų

Nieko konkretaus apie šį skundą negalėjo pasakyti ir G.Petriko interesus Lietuvoje ginantis advokatas Kazimieras Motieka. Jis „Kauno dienai” tvirtina pats apie šį faktą pirmiausiai išgirdęs iš žurnalistų ir iki šiol nesulaukęs G.Petriko telefono skambučio. Pasak jo, pirmieji apie tai, jog skundas buvo įteiktas apeliacinės instancijos teismui, Lietuvoje sužinojo G.Petriko tėvai, kurie ir patvirtino šią žinią.

Seimo laikinosios tyrimo komisijos, nagrinėjančios koncerno EBSW veiklą, nariai jau yra parengę klausimų, kuriuos ketinama užduoti G.Petrikui, juodraštinį sąrašą. Anksčiau dar buvo vilties, kad šiuos klausimus G.Petrikui pavyks užduoti Lietuvoje, tačiau dabar tapo aišku, kad buvusį EBSW prezidentą teks apklausti Amerikoje.

Parlamentinė komisija, kurios darbo terminą Seimas kovą pratęsė beveik iki pat Kalėdų, šią savaitę rinksis į posėdį ir bandys suderinti galutinį klausimų sąrašą. Pasak komisijos pirmininko Algio Rimo, dabar šiame sąraše yra apie dvidešimt klausimų, į kuriuos komisijai rūpi gauti atsakymus.

„Kol kas nenorėčiau skelbti, kokie tai klausimai, bet abstrakčiai galiu pasakyti, kad mus domina tie faktai, kurie buvo paskelbti žiniasklaidai G.Petriko duotuose interviu, apie visus tuos piniginius reikalus”, – „Kauno dienai” sakė komisijos pirmininkas.

Parlamentarai derinsis prie sąlygų

Prieš tris mėnesius G.Petrikas Lietuvos žiniasklaidai pareiškė, jog jis praėjusį dešimtmetį yra ne kartą davęs kyšių aukštiems valstybės pareigūnams ir valdininkams. Tarp pinigus neva gavusių asmenų buvo paminėta tuometinio Prezidento Algirdo Brazausko, premjero Adolfo Šleževičiaus ir Lietuvos banko vadovo Kazio Ratkevičiaus bei vėliau jį pakeitusio ir iki dabar Lietuvos banko valdybos pirmininku dirbančio Reinoldijaus Šarkino pavardės.

„Mums svarbu sužinoti, ar G.Petrikas turi argumentų, kuriais gali pagrįsti šiuos teiginius. O jeigu jis pasakys, kad pinigus perdavė koks nors žmogus, kuris jau yra miręs? Apkaltinti žmogų labai paprasta, tačiau turi būti ir įrodymų”, – svarsto A.Rimas.

Dabar, pasak komisijos pirmininko, liko tik klausimas – ar G.Petrikas sutiks į komisijos pateiktus klausimus atsakyti raštu. Kol kas su garsiuoju kaliniu komisijos nariai nebandė susisiekti ir jo pozicijos nežino. Pasak A.Rimo, jeigu G.Petrikas iškeltų sąlygą, jog į klausimus atsakys tik žodžiu, tuomet gali būti, jog į JAV būtų komandiruojami keli komisijos nariai.

A.Rimas taip pat informavo, kad komisija „kad nepadarytų klaidų ir žalos tyrimui”, savo veiksmus derina su Generaline prokuratūra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "EBSW prezidentas nenori grįžti į tėvynę"

  1. hkl

    👿 😯 😐 😮 😥 🙁 😛 😉 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.