„Atėjo metas kurti didelę mažą valstybę”, – Lietuvos ambasadoriams sakė Prezidentas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus priėmė į metinį suvažiavimą susirinkusius Lietuvos diplomatinių atstovybių vadovus ir Užsienio reikalų ministerijos pareigūnus.

Susitikime su ambasadoriais Prezidentas V.Adamkus įvardino pastarųjų metų Lietuvos užsienio politikos ir diplomatinės tarnybos pasiekimus, kėlė naujus užsienio politikos tikslus ir užduotis užsienyje mūsų šaliai atstovaujantiems diplomatams.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad per dvejus mūsų šalies narystės Europos Sąjungoje metus Lietuvos diplomatams pavyko pasiekti keletą svarbių tikslų.

„Praėjusiais metais bendru darbu pasiekėme, kad šalia Europos Kaimynystės politikos atsirastų ir nepelnytai ignoruota jos Rytų dimensija”, – sakė Prezidentas, atkreipdamas dėmesį, kad Europos žodynas pasipildė ir nauju terminu – „naujosios demokratijos”.

„Sugebėjome padėti ir stiprinti bendros Europos energetikos politikos pamatus”, – Lietuvos diplomatams sakė valstybės vadovas.

Prezidentas V.Adamkus Lietuvos ambasadoriams ir Užsienio reikalų ministerijos atstovams kėlė ir naujus užsienio politikos tikslus.

„Atėjo metas kurti didelę mažą valstybę, suprantančią globalias tendencijas, besimokančią ir nuolatos atsinaujinančią, keliančią sau tikslą būti geriausia ir moderniausia. Drąsiai pasakyta, daugiau nei mūsų jėgos šiuo metu leidžia, bet jei mes tą tikslą turėsime prieš savo akis, manau, kad ta kryptimi eidami galime daug ką pasiekti”, – kalbėjo Lietuvos vadovas.

Prezidento V.Adamkaus manymu, ambasadorius šiandien privalo būti ne atstovas ar valdininkas, bet derybininkas, tarpininkas ir verslo bei valstybės interesų gynėjas viename asmenyje. „Todėl būtina, kad diplomatinė tarnyba ir toliau liktų institucija, kuri pažįsta ir vienija visų žinybų interesus. Šaltinis, skatinantis visuomenės susidomėjimą užsienio politika ir Lietuvos vaidmeniu pasaulyje”, – pažymėjo Prezidentas. – „Turime kūrybingai ieškoti naujų, netradicinių įtakos šaltinių ir paramos didžiosiose sostinėse; aktyviai veikti ne tik Rytų politikos, bet ir biudžeto, prekybos, konkurencijos ir žemės ūkio klausimais”.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad visos valstybės institucijos privalo siekti, jog Lietuvos žmonės nepaliktų tėvynės, nusprendę kurti gerovę svetur ir svetimiems.

„O kai taip atsitinka – diplomatinė tarnyba turi būti priešakyje pastangų, kaip išsaugoti naujojo emigranto ryšį su Lietuva, kad jie neatitrūktų visiškai. Mūsų Lietuvoje pastangos turi būti tokios, kad sukurti tokį gyvenimo lygį, gerovę, kad tie žmonės, kurie nepakėlė sparnų – pasiliktų Lietuvoje, o tie kurie išvyko – matydami mūsų gerbūvį, galėtų laisvu noru grįžti ir savo įgytą patirtį užsienyje pritaikyti Lietuvoje”, – sakė Prezidentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.