Lietuvos mobilumo projektai – tarp geriausių Europoje

Šiais metais į 24 geriausių Europos Sąjungoje Leonardo da Vinčio programos mobilumo projektų sąrašą tarptautinė ekspertų komisija įtraukė net tris Lietuvos organizacijų parengtus ir įgyvendintus projektus, skirtus profesinėms stažuotėms užsienyje.

Tai aukščiausias Lietuvos pasiekimas per beveik 10 mobilumo projektų vykdymo metų. Lietuva nusileido tik Vengrijai, kurios keturi projektai pateko į geriausiųjų sąrašą.

Tokį projektų kokybės konkursą gegužės mėnesį antrą kartą organizavo Europos Komisija, taip įvertindama projektus rengusių ir įgyvendinusių žmonių pastangas bei skleisdama informaciją apie projektus visoje Europoje. Lietuvoje taip pat jau du kartus rengti konkursai, skirti įvertinti mobilumo projektų kokybę ir išrinkti geriausius.

Svarbiausi kriterijai vertinant mobilumo projektų kokybę yra šių stažuočių ilgalaikė nauda dalyvaujančioms organizacijoms ir galimybė savo šalyje kuo plačiau pritaikyti užsienyje įgytą patirtį, pavyzdžiui, diegiant naujoves į švietimo sistemą arba verslo įmonėse.

Tai, kad iš 24 kokybiškiausiais pripažintų projektų net trys yra Lietuvos, rodo, kad mobilumo projektuose dalyvaujančios mūsų šalies organizacijos sugeba ne tik pačios efektyviai perimti europinę patirtį, bet ir duoda naudos kitoms susijusioms įstaigoms bei žmonėms.

„Europos Sąjungai labai svarbu, kad teikiama parama būtų panaudota maksimaliai naudingai. Rezultatai rodo, kad lietuviai pateisina šiuos lūkesčius, parengdami ir įgyvendindami pavyzdinius projektus”, – sakė mobilumo projektus administruojančio ES Leonardo da Vinčio programos koordinavimo paramos fondo projektų koordinatorė Sigita Alvinskaitė.

Trys Lietuvos projektai ir jų nauda visuomenei buvo pažymėti specialiame renginyje, kuris gegužės 10 dieną vyko Graco mieste Austrijoje šios šalies pirmininkavimo ES proga. Visų šių projektų praktiniai išliekamieji rezultatai yra svarbūs ir apčiuopiami: perimti nauji kepenų ligų diagnostikos bei gydymo metodai, inicijuoti nauji moksliniai tyrimai kartografijos srityje, įdiegta pažangi bendrosios praktikos gydytojų darbo organizavimo schema.

Kauno medicinos universiteto vykdytas projektas buvo skirtas 5 jaunų gastroenterologijos specialistų tobulinimuisi Belgijos, Danijos ir Vokietijos ligoninėse. Pagal Vilniaus universiteto Kartografijos centro inicijuotą projektą į kelias Europos šalis stažuotis vyko 23 kartografijos specialistai.

Garliavos šeimos klinikos projektas leido vienuolikai Kauno miesto ir rajono medikų išvykti į Danijos bei Vokietijos medicinos įstaigas ir semtis tokių organizacijų efektyvaus valdymo bei darbo organizavimo patirties.

Mobilumo projektus Lietuvoje kuruoja ES Leonardo da Vinčio programos koordinavimo paramos fondas, kuris kasmet organizuoja konkursus ir jų metu išrinktiems geriausiems projektams skiria finansavimą. Pagal tokius projektus Lietuvos organizacijos už ES lėšas gali siųsti savo žmones tobulintis į Europos šalis.

Mobilumo projektai ES vykdomi nuo 1994 metų, laikantis plačiai propaguojamos „mokymosi visą gyvenimą” koncepcijos. Pagal tipinę mobilumo projektų vykdymo schemą, įmonė arba mokymo įstaiga užsienio šalyje savarankiškai susiranda jai giminingą organizaciją, į kurią siunčia tobulintis savo atstovus, o šios stažuotės išlaidas apmoka Europos Sąjunga. Pagal patvirtintas stažuočių programas galima vyksti į įvairiausias vietas – nuo ligoninių iki kirpyklų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.