Patriotizmą ugdys Sibire

Kitą pirmadienį paaiškės, kiek jaunųjų klaipėdiečių vyks į ekstremalias ekspedicijas po Sibiro miškus.

Keturias istorines ekspedicijas rengiančios Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) ryšių su visuomene koordinatorės Irmos Juškėnaitės teigimu, internetu buvo gauta apie tūkstantį potencialių dalyvių anketų.

Projekte „Misija: Sibiras” galėjo dalyvauti visos šalies jaunimas.

Iš norinčiųjų bus atrinkti 28 dalyviai, kurie nemokamai vyks į lietuvių trėmimų, masinių žudynių, koncentracijos stovyklų ir įkalinimo vietas. Kiekviena ekspedicija truks apie 10 dienų. Planuojama aplankyti Komijos, Krasnojarsko, Irkutsko, Tomsko, Permės ir Tiumenės sritis.

„Tai nebus poilsinės kelionės. Teks gyventi palapinėse, kelias dienas – net už Poliarinio rato. Ekspedicijos tikrai pareikalaus ištvermės. Jaunimas turės tvarkyti trėmimų vietas, apleistas lietuvių kapavietes, ieškos dar nerastų kapų, susipažins su Sibire iki šiol gyvenančiais tautiečiais”, – pasakojo I.Juškėnaitė.

LiJOT atstovė teigė, kad tokiomis ekspedicijomis bandoma žadinti jaunosios lietuvių kartos patriotiškumą, padedama suvokti istorinę tautos tremties reikšmę.

„Todėl, vertindami anketas, žadame atsižvelgti į jaunimo motyvaciją – kodėl jaunas žmogus nori vykti į tokią varginančią, o gal net ir pavojingą kelionę. Manome, kad daugiausiai šansų turi istorija besidomintis, Lietuvos tapatybei neabejingas jaunimas”, – sakė I.Juškėnaitė.

Pirmoji ekspedicija į Sibirą prasidės birželio 14-ąją ir sutaps su lietuvių trėmimo 65 metų sukakties minėjimu.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro duomenimis, 1940-1952 m. sovietinės ir vokiečių okupacijos metais Lietuva neteko 780 tūkstančių gyventojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.