Varginančios derybos nenumarino streiko idėjos

Vakar „Mažeikių naftos” darbuotojų derybos su darbdaviais dėl atlyginimų didinimo truko iki vėlumos. Šiandien paaiškės, ar naftininkai, apleidę gamyklos patalpas, patrauks į gatves streikuoti. Kolegų iš „Švyturio-Utenos alaus” praktika rodo, kad galima apsieiti ir be streiko.

Pradėję nuosaikiais piketais, vienos didžiausių šalies bendrovių darbuotojai užsibrėžė pasiekti, kad jų darbdavys kasmet 10 proc. didintų algas ir mokėtų solidžias premijas. Antraip jie grasino pradėsiantys streikuoti.

Anot „Mažeikių naftos” darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Virginijos Vilimienės, to mažeikiškiai nusipelnė dėl kenksmingų darbo sąlygų, puikių įmonės veiklos rodiklių ir didėjančios infliacijos šalyje.

Diskutavo iki vėlumos

Tuo tarpu bendrovės vadovybei atrodo, kad dabartinės kolektyvinės sutarties nuostatos yra vienos šauniausių Lietuvoje: esą mažeikiškių algos prilygsta jų kolegų Čekijoje bei Vengrijoje atlyginimams, jiems teikiamos medicinos paslaugos, skiriamos ilgesnės atostogos, mokamos įvairios socialinės išmokos.

Vakar vakarą LŽ susisiekus su „Mažeikių naftos” Komunikacijos skyriaus vadovu Giedriumi Karsoku, šis jau buvo einąs namo, nors derybos dar buvo nesibaigusios. „Tarpinių rezultatų negaliu skelbti, nes taip įsipareigojo derybų šalys”, – teigė jis.

Pradėję nuosaikiais piketais, vienos didžiausių šalies bendrovių darbuotojai užsibrėžė pasiekti, kad darbdavys kasmet 10 proc. didintų algas ir mokėtų solidžias premijas. Antraip jie grasino pradėsiantys streikuoti. Anot „Mažeikių naftos” darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Virginijos Vilimienės, to mažeikiškiai nusipelnė dėl kenksmingų darbo sąlygų, puikių įmonės veiklos rodiklių ir didėjančios infliacijos šalyje.

Šiuo metu apie 3300 „Mažeikių naftos” darbuotojams mokamas 1800-1900 litų darbo užmokestis. Pernykštis įmonės grynasis pelnas sudarė beveik 900 mln. litų.

Veiks rinką

Finansų maklerio įmonės „Suprema” atstovo Aido Galubicko vertinimu, vakarykštės dienos sprendimai ilgainiui lems tam tikrą „Mažeikių naftos” akcijų kainos pokytį biržoje. „Padidinti atlyginimai atsispindės įmonės sąnaudose, o jų padidėjimas mažina pelną. Tai šiek tiek mažins akcijų kainą”, – aiškina jis. Anot Galubicko, streikas būtų sudavęs žymų smūgį rodikliams biržoje. „Ypač dabar, kai „Mažeikių naftai” yra pozityvus ciklas. Streiko atveju kiekviena diena baigtųsi nuostoliais, todėl akcijų kaina vienareikšmiškai kristų”, – teigia jis.

Mažeikiškiai – ne vieni

Šiemet, kaip ir „Mažeikių naftoje”, bendrovės „Švyturys-Utenos alus” darbuotojai, iš pradžių tik svarstę streiko idėją, galiausiai prirėmė prie sienos savo darbdavius ir išsiderėjo didesnius atlyginimus. „Manau, puikiai susiderėjome. Algos turėtų gerokai kilti”, – teigia Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė. Pasak jos, darbuotojų gerovė priklauso nuo jų pačių: jei šie veikia ryžtingai ir vieningai, viskas einasi kaip iš pypkės. „Švyturio-Utenos alaus” kolektyvą įkvėpė ir suvienijo sėkmingi bendrovės veiklos rezultatai – antai pernai ji gavo beveik 80 mln. litų pelno. Gegužės 25 dieną „Švyturio-Utenos alaus” darbuotojai derėsis dėl darbo užmokesčio didinimo ateinantiems dvejiems metams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.