Vamzdyno išbandymas tapo stichine nelaime

Kasmet miesto gyventojai, kuriems centralizuotai tiekiamas šiltas vanduo, jo netenka kelioms savaitėms. Be šio nepatogumo, Savanorių prospekto daugiabučio gyventojai patyrė dar vieną – sprogę radiatoriai užliejo du butus ir dvi laiptines. Sutrikę gyventojai nežino, kas atlygins jiems padarytus nuostolius.

Užsėmė butą

AB ,,Kauno energija” dėl vamzdynų planinio remonto pakaitomis išjungia termofikacinį vandenį visuose namuose, kuriems tiekia šiltą vandenį. Antradienį vandens tiekimas buvo nutrauktas ir Savanorių pr. 395 name.

„Buvau viena namuose, kai apie 11.30 val. išgirdau iš sūnaus kambario sklindantį šnypštimą, paskui didžiulį garsą. Įbėgusi pamačiau čiurkšle bėgantį rudos spalvos vandenį. Netrukus butas buvo apsemtas keliasdešimt centimetrų. Nežinojau, ko griebtis”, – pasakojo antrame aukšte gyvenanti Jolanta Beidokaitė.

Ji nubėgo pas kaimynę į trečią aukštą, moterys puolė semti vandenį. „Vanduo sugadino grindų dangą, o svarbiausia – suliejo kompiuterį ir muzikinį centrą”, – sakė J.Beidokaitė.

Moteris ir kiti nukentėję laiptinės gyventojai mano, kad dėl įvykio kaltas namo bendrijos pirmininkas Antanas Jašinskis. „Jis turėjo pasirūpinti sistemos parengimu patikrinimui, bet to nepadarė”, – mano gyventojai.

J.Bendokaitė nežino, kokius patyrė nuostolius. „Tam, kad galėtume pareikšti pretenzijas, reikia turėti nuostolių įvertinimą. Skambinome į nekilnojamojo turto ir turto vertintojų bendroves, bet jos sutinka tai padaryti tik po 2-3 savaičių arba visai nenori imtis šio darbo. Tačiau kaip galėsime parodyti nuostolius po 2 savaičių?” – svarstė moteris. Jos šeimai priklausantis butas nėra apdraustas.

Pirmininkas teigia nesikratąs atsakomybės

Namo bendrijos pirmininkas A.Jašinskis sakė, kad žino apie padėtį. „Nemanau, kad įvyko kažkas baisaus ir reikėtų ką nors šaudyti. Buvau pas gyventojus, sakiau, kad padėsiu susitvarkyti, kad bus atlyginti nuostoliai. Kas juos atlygins? Jeigu bus nustatyta, kad aš kaltas, aš ir atlyginsiu. Jeigu būsiu prieš, žmonės gali kreiptis šį teismą”, – teigė jis.

A.Jašinskis teigė, kad buvo išvykęs į komandiruotę, todėl nematė „Kauno energijos” pranešimo apie hidraulinius bandymus. „Įvadinė sklendė buvo užsukta, tačiau grįžtanti sklendė blogai veikia”, – teigė jis. Pirmininkas sakė, kad bus pakeisti sutrūkę radiatoriai.

„Mes negalėjome laukti, nes iš radiatoriaus nuolat sunkėsi vanduo, todėl patys nusipirkome ir prisijungėme naują”, – sakė J.Beidokaitė.

„Kauno dieną” konsultavęs teisininkas sakė, kad nuostolius turėtų įvertinti komisija, kurioje būtų gyventojas, „Kauno energijos” atstovas ir nepriklausomas statybų ekspertas, turintis licenciją. Nuostoliai būtų surašyti į defektų aktą, o ekspertas pagal jį įvertintų nuostolių dydį. „Paskui reikėtų aktą pateikti kaltininkui ir su juo tartis dėl žalos atlyginimo arba kreiptis į teismą”, – sakė teisininkas. Nuostolius dėl garso technikos ir kompiuterio sugadinimo gali įvertinti juos remontuojančios įmonės, kurios pateiktų raštą, kiek kainuotų remontas.

Tiekėjai nesijaučia kalti

Kauno energijos paslaugų departamento Pastatų vidaus santechninių sistemų tarnybos viršininko pavaduotojas Antanas Lekavičius sakė, kad dėl įvykio „Kauno energija” nekalta.

„Mes informuojame apie būsimus hidraulinius bandymus. Jeigu namo pirmininkas ar kitas už tai atsakingas žmogus nepasirūpino, kad būtų užsukta įvadinė sklendė – mes nekalti. Tai pirmas atvejis mano darbo praktikoje, kai dėl panašių bandymų įvyksta tokia avarija”, – teigė jis.

Anot jo, eksploatacijos metu sistemoje vanduo tiekiamas 6-8 atmosferų slėgiu. „Kai atliekame hidraulinius bandymus slėgis pakyla iki 20 atmosferų. Jo negali atlaikyti skardiniai radiatoriai, kurių suvirinimo siūlės išplečiamos. Greičiausiai neatlaikė pirmas pasitaikęs skardinis radiatorius”, – sakė A.Lekavičius.

Ieško silpnų vietų

„Kauno energija” apie tai, kada bus išjungiamas termofikacinis vanduo, skelbia spaudoje ir interneto svetainėje. Bendrovė prašo abonentus atjungti šilumos vartojimo įrenginius šilumos punktuose, būtinai pastatant akles. „Už pasekmes, nesiėmus nurodytų priemonių, atsako už pastato šilumos ūkį atsakingas asmuo ar prižiūrėtojas, jei tokių nėra, asmenys prisiėmę atsakomybę už tinkamą šildymo ar karšto vandens sistemų priežiūrą”, – teigia „Kauno energija”.

Hidrauliniai bandymai atliekami siekiant išsiaiškinti vamzdynų silpnąsias vietas. „Kai trūksta vamzdis žemėje, gyventojai nuostolių neturi”, – sakė A.Lekavičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.