Architektūros paminklas tebelaukia savininko

Kauno miesto savivaldybė jau nebe pirmą kartą nesėkmingai mėgina parduoti dalį namo J.Gruodžio gatvėje. Griūvančio architektūros paminklo kaina nuo 840 tūkst. litų buvo sumažinta iki pusės milijono, tačiau ji nė vieno pirkėjo nesuviliojo.

Didelis statinys ant mažo sklypo

Praėjusį mėnesį sužlugo dar vienas aukcionas, kurio metu Savivaldybė siekė parduoti vieną iš savo privatizuojamų objektų – dalį negyvenamojo namo J.Gruodžio gatvėje. Pusė keturių aukštų pastato buvo parduodama už 500 tūkst. litų, iš kurių – 136 tūkst. sklypo kaina. Tačiau architektūriniu paminklu nesusidomėjo nė vienas pirkėjas.

Kiek anksčiau šį daugiau kaip 100 metų senumo pastatą buvo mėginta parduoti už 840 tūkst. litų.

Kauno miesto savivaldybės Viešųjų pirkimų ir privatizavimo skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas tvirtino, kad privatizuojamu statiniu domėjosi keli asmenys, tačiau aukciono dieną nė vienas pirkėjas neužsiregistravo.

Anot skyriaus vedėjo, privatizavimo procesas stringa dėl kelių priežasčių: namas stovi kitų statinių kieme, o jam priskirtas žemės sklypas tesiekia 0,0195 ha. Be to, pirkėjus baido ir kultūros paveldo objekto statusas.

Krinta plytos

Savo architektūrine verte raudonų plytų pastatas, kuriame kadaise buvo įsikūręs archyvas bei sandėliai, yra unikalus. Specialistai net abejoja, ar šiais laikais atsirastų meistrų, sugebančių išmūryti tokius arkinius skliautus, kurie puošia statinio vidų. Tačiau, antra vertus, unikalus interjeras labai riboja pastato rekonstrukcijos galimybes, o kiekvieną žingsnį tektų derinti su kultūros paveldo specialistais.

Gana apgailėtai atrodo ir namo išorė su užkaltais langais ir yrančiomis sienomis, tarp kurių šaknis spėjo įleisti net ir medžiai. Praeivius apie krentančias plytas įspėja užrašas ant durų.

R.Mačikėnas neslepia, kad būsimus pirkėjus baido pati pastato būklė, neatitinkanti būtiniausių saugumo reikalavimų. Tam, kad namas sulauktų gyventojų arba lankytojų, būtinos milijoninės investicijos.

Tačiau net jeigu būsimasis savininkas ir suplanuotų rekonstrukciją, jos sąlygos būtų nepavydėtinos, nes kieme net nėra vietos kranui pastatyti.

Nėra patrauklus pirkinys

Neįvykus dar vienam statinio privatizavimo aukcionui, Savivaldybės užkulisiuose pasklido kalbos, kad namo kaina gali būti gerokai sumažinta, ko ir laukia potencialūs pirkėjai.

R.Mačikėnas neneigė, kad turto kainą teks mažinti ir kaip numato įstatymai, tai bus siūloma padaryti Privatizavimo komisijai: „Teisės aktai nereglamentuoja, kiek turėtų būti mažinama kaina neįvykus vienam aukcionui. Šiandien sunku prognozuoti, už kokią sumą pastatas bus siūlomas kitame aukcione. Tačiau, mano nuomone, privatizavimo procesas stringa ne dėl pernelyg didelės kainos, o dėl jau minėtų aspektų”.

Savivaldybės atstovai konsultavosi ir su nekilnojamojo turto vertintojais, kurie pripažino, kad parduodamas pastatas toli gražu nėra patrauklus pirkinys ir dėl vietos, ir dėl statuso. Jo pardavimo galimybės būtų didesnės, jeigu namas bent jau stovėtų prie gatvės arba turėtų didesnį sklypą. Tokiu atveju pastatą būtų galima pritaikyti komercinėms reikmėms. Šiuo metu prie namo net nėra kur pasistatyti automobilį, nekalbant apie transporto stovėjimo aikštelę.

„Rinkoje vyksta įvairūs pokyčiai, ir prognozuoti sandorio sėkmę labai sudėtinga”, – užsiminė R.Mačikėnas.

Jis priminė, kad senosios kareivinės A.Juozapavičiaus prospekte taip pat buvo parduotos tik per devintą aukcioną. Pradinė kaina buvo nukritusi iki 100 tūkst. litų, o aukcione ji buvo pakelta keliolika kartų.

Ieškos bendraturčio

Savivaldybė, žinoma, norėtų į privatizuoto turto sąrašą įtraukti dar vieną tokį sėkmingą sandorį, tačiau R.Mačikėnas daug optimizmo kol kas neturi: „Mes to namo neperkelsim prie gatvės ir daugiau žemės nesuteiksim. Tačiau šio turto už vieną litą parduoti taip pat neketiname”.

Viešųjų pirkimų ir privatizavimo skyrius prisiminė apie dar vieną neišnaudotą galimybę – iki šiol nebuvo ieškoma antrosios namo dalies savininko, kuris galbūt pageidautų įsigyti Savivaldybei priklausantį turtą.

Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio specialistai „Kauno dienai” patvirtino, kad minėtas pastatas J.Gruodžio gatvėje yra Senamiesčio saugoma urbanistinė vertybė, kuriai tvarkyti keliamos specialiosios sąlygos. Prieš vykdant bet kokius rekonstrukcijos darbus, teks gauti Kultūros paveldo departamento leidimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.