Prezidentūra pradeda apmąstymų periodą

Ambasadorius Petras Vaitiekūnas turėtų būti be didesnių problemų paskirtas naujuoju užsienio reikalų ministru. Dėl Seimo narės, Darbo partijos frakcijos seniūnės Loretos Graužinienės paskyrimo naująja socialinės apsaugos ir darbo ministre yra kur kas daugiau klausimų. Prezidentas Valdas Adamkus nelinkęs skubėti jos skirti ministerijos vadove, verčiau palaukdamas, kol valdančiosios koalicijos partnerės tarpusavyje išsiaiškins dėl pozicijų Vyriausybėje.

Susitiko šeštadienio popietę

Šeštadienį popiet V.Adamkus grįžo iš vizito į Austriją ir tuoj pat nuvažiavo į Prezidentūrą. Ten jis susitiko su Ministru Pirmininku Algirdu Brazausku, atėjusiu pas Prezidentą su teikimais atleisti ligšiolinius užsienio reikalų bei socialinės apsaugos ir darbo ministrus bei paskirti naujus.

Susitikimas įvyko maždaug pusvalandžiu anksčiau, nei skelbta, mat V.Adamkų atskraidinęs lėktuvas Vilniuje nusileido šiek tiek anksčiau. Prezidento ir premjero pokalbis truko apie valandą.

Premjeras į užsienio reikalų ministro postą pateikė karjeros diplomato P.Vaitiekūno kandidatūrą, socialinės apsaugos ir darbo – parlamentarės L.Graužinienės. Siūlomos ministrų kandidatūros Prezidentui perduotos kartu su ligšiolinių užsienio reikalų bei socialinės apsaugos ir darbo ministrų Antano Valionio ir Vilijos Blinkevičiūtės atsistatydinimo pareiškimais. Socialliberalai A.Valionis ir V.Blinkevičiūtė atsistatydina partijai pasitraukus iš valdančiosios koalicijos ir atšaukus į vadovaujančius postus Vyriausybėje bei Seime deleguotus atstovus.

Susitiks su pretendentais

Pasak Prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, nuomonę dėl pateiktų kandidatūrų valstybės vadovas pareikš po susitikimų su pretendentais. Jie turėtų įvykti šią savaitę, ne anksčiau kaip antradienį.

„Kauno dienos” žiniomis, dėl P.Vaitiekūno paskyrimo ministru Prezidentūroje nekyla jokių abejonių. Greičiausiai jau šią savaitę jis turėtų tapti Užsienio reikalų ministerijos vadovu. Formaliai P.Vaitiekūną į Vyriausybę deleguoja viena iš valdančiosios koalicijos partnerių – Valstiečių liaudininkų partija, tačiau ambasadorius nebus verčiamas tapti šios politinės jėgos nariu.

Tuo tarpu dėl L.Graužinienės paskyrimo ministre Prezidentas turi abejonių. Gali būti, kad jau šią savaitę įvyks susitikimas ir su šia pretendente, kurią į Vyriausybę deleguoja valdančioji Darbo partija. Tačiau vargu ar artimiausiu metu atsiras valstybės vadovo dekretas dėl jos paskyrimo ministerijos vadove. Prezidentūra nusiteikusi palaukti, kol valdantieji susitars tarpusavyje dėl pozicijų Vyriausybėje. Prognozuojama, kad jų gali pareikalauti į valdančiąją koaliciją pretenduojanti Seimo Pirmininko Viktoro Muntiano vadovaujama Pilietinės demokratijos partija.

Stebės derybų procesą

Premjeras A.Brazauskas neatmetė galimybės, kad teikimus skirti ministrus, jei prie valdančiosios koalicijos prisijungtų Pilietinės demokratijos partija, gali tekti atšaukti ir dėl ministrų portfelių derėtis iš naujo. „Visko gali būti”, – sakė Vyriausybės vadovas ir pridūrė, kad V.Muntiano partijos prisijungimas prie koalicijos yra įmanomas. „Jei šita partija palaiko mūsų priimtos programos principus, kodėl ne. Frakcija, kuri susiformavo Seime, oficialiai pasakė, kad ji pripažįsta dabartinės Vyriausybės programą. Jei ir toliau bus laikomasi tokios nuomonės, bus galima derėtis”, – sakė premjeras.

Tačiau artimiausiu metu Pilietinės demokratijos partija neturės galimybių oficialiai prisijungti prie valdančiosios koalicijos. Tai įmanoma padaryti tik po koalicinės tarybos posėdžio, kuriame turi dalyvauti ir premjeras A.Brazauskas, vadovaujantis vienai valdančiųjų – Socialdemokratų partijai. Bet jis visą šią savaitę atostogaus Graikijoje. Todėl šią savaitę įmanomos tik derybos dėl ketvirtosios partijos prisijungimo prie „trijų koalicijos” – Darbo, Socialdemokratų ir Valstiečių liaudininkų partijų. Prezidentūra žada akylai sekti šį derybų procesą ir sprendimus dėl premjero teikimo skirti socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovą priimti atsižvelgiant į jį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.