Naujoji sąjunga tikisi parodyti dantis

Socialliberalų lyderis ketina telkti opozicines frakcijas ir neleisti ramiai gyventi valdančiajai daugumai

Naujosios sąjungos (socialliberalų) partijos pirmininkas Artūras Paulauskas mano, kad opozicijos jėgos Seime per mažai koordinuotos ir veiklios. Jis žada imtis šių frakcijų vienytojo vaidmens, siūlyti šešėlinį ministrų kabinetą, akcentuoti neįvykdytus Vyriausybės planus.

Pasak A.Paulausko, išstumta iš valdančiosios koalicijos partija taip pat turi gerą galimybę sutelkti jėgas prieš artėjančius savivaldybių tarybų rinkimus.

Pirmininkas akcentuoja, kad pasklidę gandai apie buvusių Naujosios sąjungos ministrų viliojimą į Viktoro Muntiano sukurtą Pilietinės demokratijos frakciją Seime tėra gandai ir oponentų provokacija.

Deklaruoja vienybę

Šeštadienį Naujosios sąjungos Kauno skyriaus konferencijoje apsilankęs A.Paulauskas „Kauno dienai” teigė, kad atsistatydinimo pareiškimus įteikę užsienio reikalų ministras Antanas Valionis ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė lieka socialliberalų partijoje. Praėjusią savaitę žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie buvusių socialliberalų viliojimą į naujai sukurtą V.Muntiano frakciją. „Aš įsitikinęs, kad čia yra tam tikra provokacija ir nesiruošiu to tikrinti ar aiškintis, – kalbėjo partijos pirmininkas. – Manau, pats gyvenimas ir jų veiksmai paneigs tuos gandus”. A.Paulauskas sakė, kad A.Valionis ir V.Blinkevičiūtė jam asmeniškai patvirtino liekantys Naujojoje sąjungoje.

Konferencijoje sveikinimo žodį taręs Kauno rajono vicemeras, socialliberalas Artūras Orlauskas įsitikinęs, kad artėjant savivaldybių tarybų rinkimams panašių gandų tik daugės. „Manau, kad dar sulauksime straipsnių be aiškių šaltinių, kai rašoma apie tai, kad „kažkas kažkur sakė”, o paskui apie tai prasideda diskusijos”, – sakė A.Orlauskas.

Jaučiasi sužlugdęs oponentų planus

A.Paulauskas tvirtino, kad socialliberalai valdančiojoje koalicijoje „nugesindavo neteisingas Darbo partijos iniciatyvas” ir tvyrančioje įtampoje tarp socialdemokratų ir Darbo partijos buvo kaip palaikantis stabilumą balansas.

„Darbiečiai” į Seimą atėjo rinkimams išleidę didžiulius pinigus, jie patys savo struktūrą lygino su uždarąja akcine bendrove, – kalbėjo pirmininkas. – Prasidėjus Europos Sąjungos lėšų skirstymui, „darbiečiai” pajuto, kad jų galimybės per menkos, ir nusprendė perskirstyti politines valdančiosios koalicijos jėgas. Seimo Pirmininko atstatydinimas buvo tiesiausias kelias pakeisti pozicijas postuose, tačiau Darbo partija neapskaičiavo, kad mes išeisime ir sužlugdysime jų planus”.

A.Paulauskas prognozavo, kad koalicija vis dėlto išliks darbinga. „Darbo partija suskilo ir susilpnėjo, o socialdemokratai išsaugojo įtaką, todėl jei nebus galvojama vien apie postus, koalicija išliks”, – mano jis.

Telks opoziciją

Socialliberalų lyderis mano, kad dabar Seime opozicija yra per mažai koordinuota ir netgi pakrikusi. „Atrodo, kad šios jėgos neturi noro valdyti šalies, – kalbėjo jis. – Reikia suformuoti šešėlinį kabinetą, siūlyti Vyriausybės sprendimų alternatyvas”.

Jis nurodė silpniausias valdžios vietas, kurias turės akcentuoti opozicija. „Jau galime konstatuoti, kad prioritetu buvęs euro įvedimas nebus įgyvendintas, nors tam išleista daug lėšų”, – sakė A.Paulauskas. Neaiškus ir kito svarbaus tikslo įgyvendinimas – Lietuvos priėmimas į Šengeno erdvę. „Žinau, kad nepanaudota šimtai milijonų litų, skirtų ES pasienio kontrolės stiprinimui”, – teigė partijos pirmininkas.

A.Paulauskas kalbėjo, kad opozicijos uždavinys – kelti ir ES lėšų panaudojimo skaidrumą ir prioritetus. „Turime unikalią galimybę šalies proveržiui, – sakė jis. – Jei to neišnaudosime, o dar ir išvogsime tas lėšas, po 2013 metų tokios paramos jau nesulauksime. Reikia nustatyti prioritetus ir pateikti aiškią valstybės viziją. Dabar turime gal 150 strategijų, tačiau niekas negali atsakyti, kokią valstybę turime kurti. Kol kas, kaip buvome, taip ir likome Europos provincija, esanti Rytų įtakoje”.

Partijos pirmininkas įsitikinęs, kad būnant opozicijoje bus galima daugiau dėmesio skirti partijos

struktūros stiprinimui ir geriau pasirengti savivaldybių tarybų rinkimams. Jiems daugiausia dėmesio skirta ir Kauno skyriaus konferencijoje. Pirmuoju kandidatu sąraše į miesto Tarybą šeštadienį patvirtintas skyriaus pirmininkas Konstantinas Pesenka. Jis sakė, kad dar iki vasaros bus suformuotas rinkimų štabas. „Iškėlėme uždavinį pasiekti ne mažesnį rezultatą kaip 2000-ųjų savivaldos rinkimuose, kai miesto Taryboje gavome 8 mandatus”, – sakė K.Pesenka.

Kauno skyriuje yra 569 socialliberalai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.