Sigito Staniūno paroda „Mėnesienos burė / The Seal of the Moon”

ARTima galerijoje atidaromoje Sigito Staniūno parodoje bus pristatomas darbų ciklas sukurtas Taivanyje (2006 m.), kur menininkas rezidavo 4 mėnesius. Atrodytu, dar viena kelionė menininko gyvenime, papildžiusi jau ir taip gausų aplankytų šalių sąrašą. Juk neatsitiktinai būtent S.Staniūnui klijuojama menininko-piligrimo etiketė. Tačiau, akivaizdu, kad kiekvienas naujas patyrimas praturtina ne tik žmogų, kaip asmenybę, jo pasaulėžiūrą, bet kartu įtakoja, papildo kūrybą. Anot paties autoriaus, kelionės tai pastovus judėjimas, kaita, bet kartu ir išlikimo principas, siekis tobulinti mąstymą. Tai savotiškas ėjimas į gylį. Nors kiekviena kelionė inspiruoja naujus simbolius ir motyvus, kuriuos menininkas integruoja į didelių formatų tapybos darbus, tačiau paveikslai vis dėlto susijungia į vientisą, staniūnišką pasaulėvaizdį.

Menininko kūryboje gausu simbolių, apjungiančių Europos bei senosios Rytų kultūrų tradicijas, tarpkultūrinį bendravimą. Apie tai byloja ir pasirinktas parodos pavadinimas. Taivanyje Sigitą sudomino aborigenų atvykusių į Taivanį burlaiviai, kurių burė – tarsi dviejų mėnulių išlinkimai. Anot tapytojo, burė yra elementas, nešantis tave per gyvenimą. Taivanyje žmonės tiki, kad menulis yra vienintelis objektas arba elementas šitoje žemėje prie kurio mes iš tikrųjų esam nuoširdūs ir svajojame, nes mes jo negalime paliesti. Dėl šios priežasties, parodoje aborigenų burė, kuri yra ir delčia, ir priešpilnis, ir vėją priimantis dalykas, tampa tam tikru ženklu.

Sigito Staniūno tapyba visada šiek tiek trikdo arba lengvai šokiruoja, kadangi joje susipina europietiškas mąstymo būdas ir rytietiškas juslingumas, liūdesys sumišęs su aistra, vieniša žmogaus figūrą arba jo jutimas priešpastatomas gamtos peizažui, o intensyvių spalvų plotai kontrastuoja tarpusavyje. Visi šie elementai kuria mistišką, tačiau kartu ir ironišką atmosferą. Ironija pasitelkiama kaip balansavimas tarp mistifikuotos, realistinės, iliustratyvios, jusliukai paveikios tapybos– tai universali kalba, o ne estetika. Kartu, tai priemonė koketuoti su rimtu žiūrovo žvilgsniu.

Kadangi, menininkui svarbi vietos, kuriai kuriamas darbas, specifika, ARTima galerijoje atkuriant Rytų atmosferą, pasitelkiamas platus instrumentarijus, kaip video, performansai, muzika bei apšvietimas.

Atidarymas: 2006 05 16 (antradienis),18 val.

Paroda veiks: 2006 05 16 – 06 03

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.