Nereikia maitinti tautos nerealiomis viltimis

Europos Parlamento pritarimas Lietuvos narystei euro zonoje nieko nepakeistų – ar turėsime eurą, spręs Europos Komisija

Lietuva jau kaip ir nusiraminusi dėl euro, susitaikiusi su mintimi, kad kitų metų sausio 1-ąją netaps euro zonos valstybe, o tai reiškia – ir toliau naudosis litais. Vyriausybė, Seimas dar padarė po pareiškimą tuo klausimu, ir tai nėra blogai, tiesiog dar kartą išsakė nuomonę, jog šalis esą pasirengusi įsivesti eurą. Tiesa, kalbantis su žmonėmis Lietuvoje ne itin daug tenka sutikti entuziastų, kurie norėtų euro, dauguma abejoja ir, žinoma, pirmiausia dėl to, kad įvedus eurą tikriausiai kristų jų gyvenimo lygis, nes kainos, tegul ir nesmarkiai, padidėtų, o pensijos ar algos – nebūtinai.

Šansų nėra

Tačiau kai kurie politikai vėl ima aiškinti, jog dar ne viskas prarasta, esą būsiąs kažkoks lemtingas balsavimas Europos Parlamente (EP) ir tai galį situaciją pakeisti iš esmės.

Mano galva, kad ir kaip norėtųsi atrodyti svarbiems, nereikia maitinti tautos nerealiomis viltimis. Žinau, viltis visada miršta paskutinė, bet tiesa yra kitokia.

Pirma, šį antradienį, gegužės 16-ąją, Europos Komisija paskelbs savo sprendimą dėl įsiliejimo į euro zoną. Jau kuris laikas EP netenka sutikti kolegų, kurie tikėtųsi, kad Europos Komisija pareikš, jog Lietuva yra pasirengusi nuo kitų metų įsivesti eurą. Neabejojama, kad vienintelė Slovėnija bus paskelbta galinti tai padaryti.

Antra, kai kurie kolegos Lietuvos spaudoje ėmė aiškinti, esą Europos Komisijos pranešimo paskelbimo išvakarėse, t. y. gegužės 15 dieną, Europos Parlamente rengiamas kažkoks lemtingas balsavimas, galintis iš esmės pakeisti situaciją. Bet, gerbiamieji, gegužės 15-ąją viso labo vyks balsavimas EP Ekonomikos ir pinigų politikos komitete, kurio sprendimas ir yra viso labo komiteto nuomonė. Beje, ji taip pat nebus vieninga. Kas iš esmės gali po to pasikeisti? Ogi niekas.

Trečia, greičiausiai birželio 1-ąją per plenarinę sesiją EP balsuos dėl Vernerio Langeno pranešimo „Dėl euro zonos plėtros” ir atitinkamos rezoliucijos, kurioje bus kalbama apie euro zonos plėtrą ir valstybių pasirengimą prisidėti prie bendros valiutos zonos. Tačiau net geriausiu atveju, jei EP imtų ir labai sutartinai paremtų Lietuvos norą turėti eurą nuo kitų metų pradžios (nors tai nerealu), šiuo klausimu EP nuomonė – viso labo konsultacinio pobūdžio.

Ketvirta, tai sakydama turiu galvoje, jog Taryba, t. y. ES valstybių ir vyriausybių vadovai, kurie birželio 15-16 dienomis posėdžiaus Briuselyje ir priims sprendimą dėl Lietuvos ir Slovėnijos įsiliejimo į euro zoną nuo 2007 metų sausio 1-osios, visai neprivalo atsižvelgti į EP nuomonę, kad ir kokia teigiama ar neigiama Lietuvos požiūriu ji būtų. Tai nėra, pavyzdžiui, sprendimas dėl ES biudžeto, kai EP balso privaloma paisyti. Šiuo atveju EP nuomonė euro klausimu yra tik konsultacinio pobūdžio. Dabar ES pirmininkaujanti Austrija irgi jau ne kartą ir ne du yra pareiškusi, kad Lietuva 2007-aisiais netaps euro zonos valstybe.

Kam dėl to geriau?

Taigi kam yra geriau, kai siūloma tikėtis, jog įvyks tai, ko neįvyks?! Kam apgaudinėti ir save, ir kitus? Kaip sako sena Rytų patarlė: „Kad ir kiek kartotum žodį „cukrus”, nuo to burnoje saldžiau nepasidarys…”

Negana to, verslininkai, prekybininkai jau kuris laikas rengiasi euro įvedimui: kad nereikėtų staiga kelti kainų, didina jas po truputį, pamažu ir taip siekia sušvelninti smūgį. Sakydama tai neturiu omenyje nekilnojamojo turto kainų, kurios jau pasiekė kosmines aukštumas, ypač Vilniuje. Todėl penėdami žmones pažadais, jog dar ne viskas prarasta, jog dar yra vilčių kitąmet turėti eurą, ir toliau skatiname tą patį kainų kėlimo ir kilimo procesą. Pasakykite, kam dėl to geriau?..

O jei norėjome turėti eurą 2007 metų sausio 1-ąją, reikėjo apie tai galvoti ir dirbti gerokai anksčiau: Vyriausybei derėjo susilaikyti nuo kai kurių dovanų ir dovanėlių, mąstyti priimant sprendimus dėl šilumos tarifų (energetikai tikrai nėra tie, kurie skaičiuoja paskutinius centus ar kuriuos reikėtų skubiai paremti) ir pan. Niekas nieko neduoda veltui, už viską privalu mokėti, už eurą – taip pat.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.