Europos krepšiniui toliau vadovaus graikas

Lietuvių idėjos konservatyviems FIBA Europos valdybos nariams nepasirodė patrauklios

Vokietijos Miuncheno mieste vykusioje Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) Europos padalinio (FIBA Europa) generalinėje asamblėjoje lietuviams į aukštus FIBA Europos organizacijos postus nepavyko patekti. Jos prezidentu antrai ketverių (2006-2010) metų kadencijai buvo perrinktas graikas George’as Vassilakopouolas. Į šį postą pretendavęs Šarūnas Marčiulionis savo kandidatūrą prieš pat balsavimą nusprendė atšaukti.

Lietuvių idėjos nepriimtinos

Pasak Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo direktoriaus Algimanto Pavilonio, Marčiulionis atsiėmė kandidatūrą dėl įtampos, tvyrojusios per asamblėją: „Jis bendravo su žmonėmis ir matė, kokia yra situacija. Miunchene buvo jaučiama didžiulė įtampa. Marčiulionis nusprendė, kad jo siūlomos idėjos per ankstyvos arba nėra priimamos taip, kaip jis norėtų”.

Marčiulionis norėjo modernizuoti FIBA Europos valdymą, vadybą, rinkodarą ir viešuosius ryšius. Kad krepšinis Europoje turėtų tikrąją vertę, Pavilonio teigimu, reikėtų padaryti nemažai pakeitimų. „FIBA Europos struktūra gana konservatyvi, daugeliui jos narių Marčiulionio idėjos nepriimtinos”, – aiškino jis.

Į FIBA Europos valdybą patekti pretendavęs Pavilonis atšaukė savo kandidatūrą, kai Marčiulionis nusprendė trauktis iš kovos dėl FIBA Europos prezidento posto. Pavilonis šią teisę perleido Šarūnui. Pagal FIBA Europos taisykles į organizacijos valdybą gali pretenduoti tik po vieną kandidatą iš kiekvienos šalies. Deja, Marčiulioniui nepavyko gauti ir vietos FIBA Europos valdyboje, kuriai jis priklausė pastaruosius 4 metus. Tam pritrūko 3 balsų.

Valdyboje – egzotiškų šalių atstovai

Tarp 23 į FIBA Europos valdybą išrinktų narių pateko atstovai iš tokių krepšinio populiarumu nepasižyminčių šalių kaip Gibraltaras, Malta, Liuksemburgas, Islandija, Švedija, Belgija, Portugalija, Vengrija, Austrija ir Danija.

Pavilonio nuomone, renkant FIBA Europos valdybą didelės įtakos turėjo grupiniai regioniniai interesai. „Po balsavimo daug kas kalbėjo, kad jei valdybą reikėtų rinkti dar kartą, rezultatai būtų visiškai kitokie”, – sakė jis. Pavilonis pažymėjo, jog į FIBA Europos valdybą nepateko nė vienas Baltijos šalių atstovas, o Rusijos kandidatas buvo išrinktas paskutinis. Jis nesiryžo spėlioti, kokių pasekmių šie rinkimai gali turėti Europos krepšiniui.

Į įvairius FIBA Europos organizacijos postus pretendavo ir daugiau lietuvių, tačiau dėl kandidatų gausos rinkimai buvo nukelti į gegužės 29-ąją. Tą dieną vyks naujos FIBA Europos valdybos posėdis.

Be to, FIBA Europos generalinėje asamblėjoje padaryta keletas juridinių pakeitimų. Tačiau FIBA Europos klubų čempionatai bus rengiami pagal tokią pat sistemą kaip ir šį sezoną.

Generalinėje FIBA Europos asamblėjoje taip pat buvo patvirtintos 2007 metais vyksiančių Europos krepšinio čempionatų datos. Senojo žemyno vyrų pirmenybės Ispanijoje numatytos rugsėjo 7-16 dienomis, o moterų čempionatas Italijoje bus rengiamas rugsėjo 24 – spalio 7 dienomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.