Atostogos – emocijų ir įspūdžių šaltinis

Artėja vasara – atostogų metas. Specialistai teigia, kad nuo to, kaip suplanuosime ir praleisime kelias tik poilsiui ir pramogoms skirtas savaites, didžia dalimi priklausys mūsų visų ateinančių metų veiklos rezultatai ar savijauta.

Kiekvienam žmogui kartais tiesiog būtina pakeisti jį supančią aplinką, režimą ar net kai kuriuos įpročius. Atostogos – pats puikiausias metas tai padaryti.

Anot specialistų, pirmiausiai žmonėms dera apsispręsti, ką jie nori veikti atostogų metu: ilsėtis šiltuose bei nuolat saulėtuose užsienio kraštų paplūdimiuose, drybsoti prie Baltijos jūros, leistis į keliones prie Lietuvos ežerų ar upių. Kiekvienas šių norų pasirinkimų turi savų privalumų.

Lietuviai vis dažniau poilsiauja užsienyje

Nepaisant to, kad atostogas Lietuvoje dažnai gadina vėsios vasaros, dažnas lietuvis vis dar ištikimas įprastiems atostogų maršrutams: renkasi poilsį Palangoje, Nidoje ar ramiojoje Juodkrantėje. Tačiau šalies Statistikos departamento duomenimis, vis daugiau žmonių susivilioja praleisti atostogas užsienyje. Pavyzdžiui, 2005 m. užsienio kurortuose ilsėjosi daugiau kaip 150 tūkst. mūsų tautiečių.

Didžiausio Lietuvos kelionių organizatoriaus „Tez Tour” direktorius Martynas Laivys teigia, kad šiemet keliaujančiųjų į šiltus užsienio kurortus skaičius padidės apie 30 proc. Anot jo, atostogos svečiose šalyse lietuviams jau nebėra prabanga, o poilsis užsienio kurortuose dažnu atveju yra pigesnis nei Lietuvos pajūryje. Juolab, kaip pastebi M.Laivys, poilsio Lietuvoje kainos kol kas dar auga, tuo tarpu kelionės į Turkiją, Ispaniją, Egiptą ar kitas šalis nebrangs.

Tai, kad vis daugiau lietuvių skris ilsėtis į užsienį, rodo ir kitų valstybių patirtis. Pavyzdžiui, 10 proc. Vokietijos gyventojų kasmet skrenda ilsėtis į Turkijos, Ispanijos ar kitų egzotiškų šalių kurortus. Tačiau Lietuvoje tai sau leidžia kol kas tik apie 3 proc. gyventojų. Prognozuojama, kad ilgainiui šie skaičiai turėtų susilyginti. „Pastebime, kad, augant gyvenimo kokybei, vis daugiau žmonių susivilioja poilsiu užsienyje. Aišku, praeis nemažai laiko, kol išauš diena, kai keliausime tiek, kiek išsivysčiusių užsienio šalių žmonės. Tačiau tikrai galiu pasakyti, kad judame teisinga linkme”, – teigia M. Laivys.

Anot kelionių organizatorių, yra ir dar viena, daugiau psichologinė priežastis, skatinanti leistis į tolimas keliones. Tai – vis dažniau girdimi draugų ir bičiulių įspūdžiai apie keliones į tolimus kraštus.

Populiariausi maršrutai

Bendrovės „Alfaturas” direktorius Eugenijus Rudzinskas teigia, kad Turkijos kurortai bei Kretos sala kol kas yra lietuviams priimtiniausi ir populiariausi vasaros atostogų maršrutai. „Tiesa, vis dar mėgstamos yra ir Kroatija bei Bulgarija”, – teigia E. Rudzinskas.

Kelionių organizatorių manymu, šiemet Turkijos populiarumu nesugebės aplenkti jokios šalies kurortai. Be jau lietuvių pažintų Turkijos kurortų – tokių kaip Antalija, Marmaris ar Bodrumas, – šiemet kelionių organizatoriai pasiūlys poilsį naujame Kušadasio kurorte.

Ne mažiau populiarūs turėtų būti ir Ispanijos kurortai – Barselona ar Maljorkos sala, taip pat egzotiškos kelionės į Brazilijos kurortus, Kubą ar Margaritos salą.

Ilsėtis – būtina

Psichologų teigimu, atostogos yra tiesiog būtinos daug dirbančiam žmogui. „Kartais girdžiu sakant, kad poilsiui pakanka savaitgalio. Tačiau noriu pasakyti, kad tiesiog privalu rasti laiko ir ilgesniam poilsiui”, – teigia psichologas Tomas Lazdauskas. Neturinčiam galimybės ilsėtis žmogui gresia išsekimas arba net „perdegimas” – sunkiausia išsekimo forma. Fiziologijos tyrinėjimų metu nustatyta, kad žmogaus organizmas pailsi vidutiniškai per tris savaites.

Suprantama, poilsis yra labai individuali sąvoka, kurią kiekvienas supranta savaip. Tačiau svarbu nepaversti atostogų rutina, todėl psichologai rekomenduoja keisti atostogų maršrutus ir išbandyti naujas poilsio vietas, taip pasisemiant dar nepatirtų įspūdžių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.