Areštavus lėšas darbuotojai liks be algų

Bankrutuojanti Panevėžio kineskopų gamybos bendrovė „Ekranas” neturi galimybių sumokėti atlyginimų darbuotojams už balandžio mėnesį, nes neįsigaliojus Panevėžio apygardos teismo nutarčiai dėl bendrovės bankroto įmonės lėšos ir turtas lieka areštuoti.

Bendrovė pranešė, kad įmonės darbuotojų prastova pratęsiama iki birželio 15 dienos arba, jei anksčiau įsigaliotų teismo nutartis, iki teismo nutarties įsigaliojimo datos.

Tačiau „Ekrano” darbuotojų profesinės sąjungos Metalo paruošimo cecho profsąjungos pirmininkė Rasa Šnirienė LŽ teigė, kad „Ekranas” visiems darbuotojams išmokėjo kovo mėnesį uždirbtus atlyginimus.

„Tie, kurie dar dirbo dešimt balandžio dienų, atlyginimų už darbą negavo. Jokių pinigų niekas nepervedė žmonėms, patyrusiems priverstines prastovas”, – tvirtino Šnirienė. Pasak jos, atlyginimas už praėjusį mėnesį „Ekrano” darbuotojams būdavo mokamas įpusėjus kitam mėnesiui, todėl darbuotojai dar tikisi, kad už jų darbą ir priverstines balandžio mėnesio prastovas bus atlyginta.

„Ekrano” darbuotojai neabejoja gausiantys ir išeitines pašalpas. „Jeigu įmonė neturi pinigų su mumis atsiskaityti, tai kodėl mūsų apskritai neatleidžia iš darbo, kad ieškotumėmės kito? Tokiu atveju mus laikyti nežinomybėje būtų kvailystė”, – sakė Šnirienė.

Apskundė kreditoriai

Nutartį dėl įmonės bankroto apskundė „Hansabankas”. Jis pareiškė nepasitikėjimą teismo paskirtu įmonės bankroto administratoriumi. „Hansabankas” yra vienas didžiausių „Ekrano” kreditorių.

Panevėžio apygardos teismas administratoriumi paskyrė Laisvutį Virgilijų Survilą – bankroto bylą inicijavusios „Ekrano” valdybos ir jos pirmininko Eimučio Žvybo rekomenduotą asmenį. „Hansabankas” skunde nesiūlo kito administratoriaus, tik išreiškia nepasitikėjimą Survila.

Vienas didžiausių įmonės kreditorių SEB Vilniaus bankas bankroto administratoriumi prašė skirti bendrovę „Baklis”. Tačiau teismas patenkino „Ekrano” prašymą ir bankrotą pavedė administruoti Survilai.

„Mūsų prašymas nebuvo patenkintas, tačiau nusprendėme nutarties neskųsti. SEB administratoriaus paskyrimas nebuvo toks svarbus, kaip laikas. Nes kol vyksta ginčai, įmonė negali atleisti darbuotojų ir išmokėti jiems išeitinių kompensacijų nei iš savų, nei iš Garantinio fondo lėšų. Siekdami išvengti tokių negatyvių pasekmių nutarties neskundėme”, – kalbėjo SEB Vilniaus banko Specialaus kreditų administravimo departamento direktorius Nikita Ananjevas.

Siūlys saviškį

Pasak jo, kitam kreditoriui inicijavus teismo nutarties peržiūrą SEB Vilniaus bankas neatmeta galimybės, kad teismui pakartotinai siūlys savo administratoriaus kandidatūrą. Greičiausiai taip pat elgsis ir kiti kreditoriai.

„Ekrano” bankrotą dėl įmonę ištikusios finansinės krizės balandžio 7 dieną iniciavo įmonės valdyba, o balandžio 11 dieną bendrovė nutraukė gamybą.

„Ekranas” pernai patyrė 110,3 mln. litų audituotų nuostolių, o štai 2004 metais įmonė buvo gavusi 1,29 mln. litų grynojo audituoto pelno. „Ekrano” apyvarta pernai sumažėjo 27,3 proc. – iki 339,6 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.