Prie ordinų žemė nepriklauso

Konstitucinis Teismas paskelbė, kad įstatymo nuostata, pagal kurią Vyčio kryžiaus ordino kavalieriai gavo sklypus, buvo antikonstitucinė

Dabar, kai žemės dalybos Vyčio kryžiaus ordino kavalieriams artėja į pabaigą, vakarykštis Konstitucinio Teismo (KT) sprendimas gali gerokai sujaukti šį procesą. KT paskelbė, kad Žemės reformos įstatymo nuostata, pagal kurią žemė neatlygintinai buvo suteikiama Vyčio kryžiaus ordino kavalieriams, prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

„Valstybiniai apdovanojimai yra valstybės pagarbos asmeniui ženklai, todėl jie nėra sietini su kokių nors materialinių, finansinių ar kitokių gėrybių, juo labiau privilegijų, teikimu apdovanojamajam”, – skaitė KT motyvus jo pirmininkas Egidijus Kūris.

Pasak KT, vien tai, kad asmuo buvo pagerbtas kuriuo nors valstybiniu apdovanojimu, savaime negali būti pagrindas skirti jam valstybės materialinę, finansinę paramą, kitokias materialines ar finansines gėrybes. Tai, jog žmogui, apdovanotam nors ir aukščiausiu valstybiniu apdovanojimu, neatlygintinai suteikiamas dar ir žemės sklypas, šiuolaikinėms demokratinėms teisinėms valstybėms, apskritai jų teisei nebūdinga.

Nuo 2002 metų liepos asmenys, prezidento apdovanoti Vyčio kryžiaus ordinu, nebeturi teisės gauti ir 9 arų žemės individualiam namui statyti.

Įstatymas atgaline data

Į KT dėl žemės skyrimo Vyčio kryžiaus ordinininkams buvo kreipęsis Vilniaus apygardos administracinis teismas. Jis nagrinėjo trijų Lietuvos kriminalinio policijos biuro komisarų Rolando Gečo, Rymanto Gedvilo ir Gerardo Grigalio, 2002 metų birželio 14-ąją apdovanotų minėtu ordinu, skundą.

Pareigūnai jautėsi apgauti valstybės, nes ši atgaline data nustatė, kad prašymus skirti sklypą individualaus namo statybai galima pateikti iki 2002-ųjų liepos 3 dienos. Nors ordinas komisarams prezidento dekretu skirtas anksčiau, jie nesuskubo teikti prašymo žemės sklypui gauti.

„Valstybė ne visai etiškai pasielgė su žmonėmis, kurie nusipelnė apdovanojimo, bet dėl kuklumo neskubėjo rašyti prašymų materialinėms gėrybėms gauti, – LŽ aiškino pareigūnams atstovaujantis advokatas Kęstutis Čilinskas. – Jiems buvo svarbiau moralinis įvertinimas, iškilmės Mindaugo karūnavimo dienos proga. Tie žmonės buvo nubausti už kuklumą”.

Pasak Čilinsko, antrą kartą pareigūnai nukentėjo, kai jiems, kaip ir kitiems teisėsaugininkams, valdžia sumažino atlyginimus. Advokatas teigė, jog susitiks su savo klientais ir svarstys, ar iš viso verta toliau bylinėtis. Jis neatmetė galimybės, kad bus nuspręsta atsiimti skundą iš administracinio teismo.

Palies ir kitus

Tačiau vakarykštis KT nutarimas turės įtakos ne tik minėtiems trims Vyčio kryžiaus kavalieriams. Kadangi išaiškinta, kad pats žemės skyrimas, kaip priedas prie ordino, yra antikonstitucinis, sklypų gali nebegauti visi, nespėję laiku sutvarkyti dokumentų.

Teisininkas Čilinskas LŽ sakė, jog paskirtas sklypas jau negali būti atimtas, tačiau jei nespėta priimti sprendimo dėl jo skyrimo, ordininkai vargu ar gali tikėtis gauti žemės. „Konstituciniam Teismui priėmus nutarimą įstatymo normos, prieštaraujančios Konstitucijai, netenka galios. Žemės suteikimas jau neteisėtas, nebegalioja”, – kalbėjo advokatas.

Nuo 1990 metų kovo 11-osios iki 2002-ųjų liepos Vyčio kryžiaus ordinai skirti 473 žmonėms. Kiek jų jau gavo sklypus, o kiek dar laukia, niekas tiksliai nežino. Kavalieriai su prašymais dėl žemės turi kreiptis pagal gyvenamąją vietą, o sklypus jiems skiria apskričių viršininkai.

Procesas ėjo į pabaigą

Daugiausia sunkumų aprūpinant ordininkus žeme kilo sostinėje. Vilniaus apskrities administraciją ir miesto savivaldybę drebino ne vienas skandalas. Negalėdamas gauti žemės lopinėlio norimoje vietoje – miesto centre – Vyčio kryžiaus ordino kavalierius Petras Cidzikas net buvo paskelbęs bado streiką. Apdovanotieji yra išbrokavę numatytus sklypus Santariškėse, Visoriuose.

Pastaruoju metu valdininkams ir ordinininkams pagaliau buvo pavykę rasti kompromisą. Savivaldybė Naujojoje Vilnioje, Džiaugsmo gatvėje, suformavo 420 sklypų. Čia devynis arus žemės turėjo gauti visi 67 eilėje laukę Vyčio kryžiaus ordino kavalieriai.

Pasak Vilniaus apskrities Žemės tvarkymo departamento direktoriaus Juozo Zinkevičiaus, daugumai jų apskrities viršininkas jau yra skyręs sklypus, tačiau mažiausiai šešių dokumentai dar nebaigti tvarkyti. „Jie nepasirinko sklypų. Nežinau, ką dabar reikės daryti. Vyriausybė turės priimti kokį nors išaiškinimą, – svarstė Zinkevičius. – Įsivaizduoju, kad gal reikėtų pradėtą procesą baigti. Tačiau tai nuspręsti – ne mūsų kompetencija”.

Jausis apiplėšta

„Kažin ar Konstitucinis Teismas turi teisę atimti tai, kas mums priklausė pagal galiojusius įstatymus. Tai būtų skandalingas sprendimas”, – vakar iš LŽ sužinojusi apie KT sprendimą kalbėjo Vyčio kryžiaus ordino kavalierė Jadvyga Bieliauskienė.

Ši moteris jau aštuonerius metus mina valdininkų koridorius, kad gautų sklypą. Tačiau žemė Bieliauskienei dar neskirta, jai kilo reali grėsmė netekti turėtos privilegijos. „Prapuls, tai prapuls. Ne tiek skriaudų teko patirti, – filosofiškai dėstė moteris. – Jei atims priklausančią žemę, bus dar vienas apiplėšimas, žmogaus teisių pažeidimas”.

Kito Vyčio kryžiaus kavalieriaus Romualdo Ragaišio žmona Angelė Ragaišienė LŽ teigė, jog sklypai daugeliui ordininkų būtų svari finansinė parama senatvėje. „Juk dauguma tų žmonių lageriuose, tremtyje neteko sveikatos”, – sakė moteris.

Valstybės tarnautojų duomenimis, nemaža dalis Vyčio kryžiaus kavalierių, vos gavę sklypus, iš karto juos parduoda. Registrų centro duomenimis, vienas aras Džiaugsmo gatvėje kainuoja per 15 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.