Kūrenant malkomis patogiausi – dujų generacijos katilai

Būstus įsirengiantys gyventojai, ketinantys šildytis kietu kuru, vis dažniau renkasi medžio dujų generacijos principu veikiančius katilus.

Pasak bendrovės „Viessmann” prekybos atstovo Žygimanto Malecko, tokie katilai nuo įprastų skiriasi efektyvumu – mažiau šilumos išeina per kaminą, taip pat mažiau teršiama aplinka.

„Medžio dujų generacijos principu veikiantys katilai yra ekonomiškiausi ir lengviausiai valdomi iš kieto kuro katilų. Iš medienos jie išspaudžia viską, kas įmanoma”, – antrino ir bendrovės „Orestina” vadybininkas Albinas Milkintas.

Medžio dujų generacijos principu veikiančio katilo naudingumo koeficientas yra ne mažesnis nei 76,1 proc. Esama ir tokių serijinių katilų, kurių koeficientas siekia net iki 91,2 proc.

Pasak Ž. Malecko, įprasto labai gero kieto kuro katilo naudingumo koeficientas gali būti apie 70 proc.

Šildantis medžio dujų generacijos katilu taupomas kuras, pailgėja įkrovos degimo laikas – jei katilas ir visa šildymo sistema yra gerai sumontuoti, malkos gali degti ir iki 12 valandų.

Pasak Ž. Malecko, šildantis tokiu katilu galima nusistatyti norimą patalpos temperatūrą – kai ji bus pasiekta, kuras nebedegs, o tik rusens. Jei šalta, galima nustatyti, kad ugnis degtų stipriau, jei šilta – kad tik rusentų. Pavyzdžiui, neturint galimybės per 9 valandas įkrauti malkų, galima nustatyti silpną rusenimą – taip įkrova degs ilgiau.

Laikantis instrukcijų ir deginant tinkamą kurą dervomis paviršiai užteršiami mažiau nei įprastuose katiluose, valyti juos reikia rečiau. Medžio dujų generacijos katilai taip pat turi apsaugą nuo perkaitimo.

Tiesa, anot kieto kuro katilais prekiaujančių įmonių atstovų, medžio dujų generacijos principu veikiantys katilai yra maždaug dukart brangesni už įprastus, be to, juos galima kūrenti tik malkomis, skiedromis ar medienos briketais, rekomenduojama – tik lapuočių. Anglis ar kitas kuras šiems katilams netiks.

Pasak Ž. Malecko, efektyviausiai katilas dirbs degant malkoms, kurių drėgnumas yra apie 20 proc. Drėgnesnių nei 30-35 proc. malkų deginti nerekomenduojama – jos smilks, šilumos bus nedaug.

Medžio dujų generacijos katilui malkos tinkamai išdžiūva maždaug per dvejus metus. Jei katilas veikia blogai, nepateisina lūkesčių, pirmiausia patariama išmatuoti kūrenamų malkų drėgnumą – galbūt jis per didelis. Tai galima padaryti specialiu drėgmomačiu.

Medžio dujų generacijos principu veikiantys kieto kuro katilai nuo įprastų skiriasi savo konstrukcija. Viršutinėje, kuro įkrovimo kameroje, iš deginamos medienos išskiriamos medžio dujos, kurios degiklyje sumaišomos su antriniu oru ir sudeginamos apatinėje degimo kameroje. Degti ir generuoti dujoms reikalingą orą į katilą tiekia ventiliatorius.

Specialiai užsakius kieto kuro katilais prekiaujančios įmonės gali pasiūlyti ir medžio granulėmis kūrenamus katilus, kurie yra dar patogesni naudoti už dujų generatorinius.

Pasak A. Milkinto, iš specialios granulėms skirtos talpyklos šis kuras automatiškai patenka į granulių katilą, ir prie jo nereikia prieiti įdėti naujos įkrovos net 2-4 paras. Vis dėlto lietuviai šiais katilais nesidomi – jų kainos yra gerokai didesnės už įprastų, be to, gana brangios ir granulės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

3 atsiliepimai į "Kūrenant malkomis patogiausi – dujų generacijos katilai"

  1. Tikra teisybė granuliniai katilai patys patogiausi ir komfortiškiausi. Tikra palaima, kai galima granulėmis užpildyti talpą ir nesirūpinti kurenimu dieną ar dvi. Katilai brangesni, bet su laiku jie po truputį pinga 🙂

  2. Joris

    Paskaičiau tiek daug gerų nuomonių apie granulinius katilus, tai man reikės apgalvoti rimčiau apie įsigyjimą. Kokia granulinių katilų kaina?

  3. Ignacijus

    Jori, granuliniai katilai tikrai verti dėmesio, tikrai pagalvok apie tokio katilo įsigyjimą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.