Magiškos formulės paslaptys

Vaikų kambarys dažniausiai įrengiamas dar iki mažyliui išvystant pasaulį. Net ir pačios prietaringiausios mamos, kurios iš anksto neperka net kūdikio marškinėlių, negali atsispirti pagundai suremontuoti namus ir vieną kambarių paskirti vaikeliui.

Kuriant vaikų kambario dizainą rekomenduojama nesikonsultuoti su dizaineriu, o pasikliauti savo grožio supratimu. Turėsite nė su kuo nesulyginamą malonumą kurti savo būsimo vaikelio pasaulį tokį, kokį jūs įsivaizduojate.

Neatsisakykite malonumo patiems pasirūpinti savo vaikeliu, net jeigu ne viską pavyks padaryti skoningai ir stilingai. Specialistų nuomone, vaikui iki 3 ar 5 metų tai tik į naudą – formuoja kūrybiškumą ir stimuliuoja fantaziją.

Apie spalvas

Pirmasis magiškos formulės komponentas – spalva. Nuspręskite, kokia spalva dominuos kambaryje. Galima, žinoma, kaip įprasta – mergaitei rožinę su gėlytėmis, o berniukui žydrą su mašinėlėmis, bet tai visai nebūtina. Jūsų vaikui priklausomai nuo amžiaus susiformuos savas mėgstamų spalvų spektras, kurio nepaisyti negalima.

Mažiems vaikučiams dažniausiai labiau patinka sodrios, atviros spalvos ir neįprastos geometrinės formos. Vaikai maždaug iki devynerių metų mėgstamiausia spalva dažniausiai įvardina raudoną (mergaitės – purpurinę arba rožinę). Nuo devynerių iki vienuolikos metų – oranžinę, geltoną ir žalią. Apie dvyliktuosius metus prasideda lūžis – vaikas pradeda mąstyti abstrakčiai ir mėgstamiausia spalva tampa mėlyna.

Renkantis spalvą vaikų kambariui svarbu nepamiršti atsižvelgti į jo plotą, apšvietimą, pasirinktų baldų ir bute ar name dominuojančią spalvą.

Spalvinę gamą galima sukurti dviem pagrindiniais būdais. Pirmasis – dviejų pagal toną artimų neryškių spalvų kombinacija. Pagrindinės plokštumos – sienos, grindys, lubos – turi būti šviesiausio atspalvio, o baldai – kiek tamsesni. Šiuo atveju gali atsirasti ir koks nors ryškus akcentas, pavyzdžiui, paveikslas ant sienos, užuolaidos, minkštos pagalvėlės ir kt.

Antrasis būdas – tai harmoningas dviejų kontrastingų spalvų derinys. Svarbiausia, kad vaikų kambaryje vyrautų giedra ir vienareikšmiškai draugiška nuotaika. Baldus, darbo ir žaidimų stalus pagal galimybes rinkitės neutralius, geriausia iš natūralaus medžio.

Labai ryškūs žaislai arba mokykliniai reikmenys sudėti ant spalvoto stalo sukuria disharmoniją, kuri vaiką gali erzinti, nervinti. Šviesūs, šilti atspalviai pralinksmina, praskaidrina nuotaiką, iš pažiūros kambarys atrodo erdvesnis ir jaukesnis. Visų atspalvių geltona spalva pakelia nuotaiką, kambarį padaro erdvesnį. Geltonai žali šilti, linksmi, gamtai artimi atspalviai vizualiai praplatina kambarį, o tamsesni – padaro ankštesnį.

Vaiko psichiką neigiamai veikia didelės plokštumos, nudažytos blizgia balta spalva, ir aktyviai šviesą sugeriančia juoda spalva. Violetinė – vargina. Vaikas savo emocinius poreikius išreiškia per mėgstamas spalvas, todėl į tai būtina atsižvelgti pasirenkant vaikų kambario apstatymą.

Tik ekologiškos medžiagos

Medžiagos, naudojamos vaikų kambariui, turi būti ekologiškai švarios, šiltos, lengvai valomos tiek sausu, tiek šlapiu būdu, malonios liesti, įdomaus dizaino.

Kitas nuostabiosios formulės komponentas – sienos. Jos vaikų kambaryje turi būti lygios ir švelnios, nes į šiurkštų paviršių vaikas netyčia gali susibraižyti. Sienų apdailai gali būti naudojami dažai arba tapetai, kurių pasirinkimas dabar tikrai didelis. Įvairios firmos, gaminančios tapetus, siūlo tapetų kolekcijas, sukurtas specialiai vaikų kambariui. Galima išsirinkti ryškius ir margus paaugliui, vienspalvius ir šiltus naujagimiui, stilizuotus jūrine tematika ir t.t.

Jei vienspalviai tapetai jums nelabai patinka, galite kraštus apklijuoti apvadais su gražiais paveikslėliais, o apačią – dviejų trijų spalvų juostomis. Apvadai gali būti klijuojami prie pat lubų – bus tarsi karnizas, bei 90-120 cm aukštyje nuo grindų. Taip erdvė vizualiai tarsi pasidalina į mažyliui pasiekiamą ir dar nepasiekiamą zonas.

Tapetai turi būti pagaminti iš ekologiškai švarių medžiagų ir atitikti vaikiškų žaislų standartus. Tekstiliniai, priskiriami elitinių kategorijai, pasižymi garsą sugeriančiomis ir termoizoliacinėmis savybėmis. Tačiau jie taip pat sugeria daug dulkių ir kvapų, o dėl to mažyliui atsiranda pavojus susirgti alergija.

Nepatinka tapetai? Tada čiupkite į rankas teptuką arba išsikvieskite dažytojus su teptukais ir dažais… Ir jau sienos, ant kurių jūsų mažylis kurs dažais ar net plastilinu, paruoštos. O jei kas ne taip, juk galima sugadintą vietą perdažyti…

Grindys turi būti šiltos

Ne ką mažiau svarbios yra grindys. Visų pirma vaikų kambaryje jos turi būti šiltos – parketas, parketlentės, laminatas, linoleumas ar kiliminė danga. Jei danga nėra pakankamai šilta, tai grindų konstrukcijoje galima įrengti visišką arba dalinį šildymą.

Mėgstamiausia grindų danga buvo ir išlieka parketas. Natūralios medienos parketas – ne pigus, bet tarnauja ilgai.

Dėl savo atsparumo smūgiams ir slėgiui laminato danga vaikų kambariui idealiausia. Nuo jo lengva nuvalyti vaisių, šokolado dėmes ir net plastiliną. Vaiko sveikatai svarbus faktorius – ši danga antistatinė. Laminatas gaminamas įvairiausių raštų, todėl iš jo galima sukurti originalaus dizaino grindis.

Ekonomiškiausios – įvairiausių spalvų ir raštų linoleumo dangos.

Apie lubas

Lubas geriausia dažyti balta spalva. Išimtis – labai aukštos lubos, kurias nudažius kitokia spalva galima vizualiai „nuleisti”.

Dabar labai populiaru lubose įmontuoti tamsoje šviečiančias liuminescencines detales. Iš jų galima lubose atkurti, pavyzdžiui, žvaigždėtą dangų. Tada galbūt jūsų vaiko mokykloje nereikės versti mokytis astronomijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.