Lietuvoje – savitas naudojimosi mobiliaisiais telefonais etiketas

Lietuvių verslininkai beveik niekada neišjungia mobilaus telefono per susitikimus, tačiau retai atsiliepinėje į svetimo telefono skambučius.

Tai parodė Tarptautinė rinkos tyrimų kompanijos „Sifo Research International” atliktas tyrimas. Lyginamąjį mobiliojo etiketo tyrimą Lietuvoje ir Skandinavijos šalyse užsakė „TeliaSonera” ir bendrovė „Omnitel”.

Danijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje ir Lietuvoje apklausta po 500 vadovaujančias pareigas užimančių vadybininkų. Nustatyta, kad skandinavų verslininkai mobilųjį ryšį naudoja gerokai plačiau, nors susitikimų metu dažniau už lietuvius išjungia savo mobilųjį telefoną. Tuo tarpu lietuviai beveik niekada neatsiliepia kito žmogaus mobiliuoju telefonu.

„Gyvename moderniame XXI amžiuje, tad modernėja tiek technologijos, tiek mes patys. Tačiau net ir naujoviškame verslo pasaulyje lietuviai išsiskiria mandagumu ir giliomis etiketo šaknimis. Pavyzdžiui, tik 3 proc. apklaustų lietuvių verslininkų atsiliepia kito žmogaus mobiliuoju telefonu, jei jis ilgai skamba”, – teigė Arminas Lydeka, Seimo narys, protokolo ir etiketo žinovas.

Pasak jo, remiantis tyrimo rezultatais, galima teigti, kad lietuviai vyrai į savo darbinius įsipareigojimus ir darbinę karjerą žiūri labai rimtai. Jie net po darbo valandų yra pasiruošę priimti darbinius skambučius.

Tyrimo metu respondentų buvo klausiama, ar susitikimų metu jie palieka savo mobilųjį telefoną įjungtą. Nustatyta, kad Lietuvos verslininkai niekada neišjungia mobiliojo telefono susitikimų metu – jį palieka įjungtą 95 proc. apklaustųjų. Tai aukščiausias rodiklis visose šalyse, kur buvo atliekamas tyrimas. Danijoje įjungtą telefoną susitikimų metu teigė paliekantys 18 proc. respondentų. Vadinasi, keturi Danijos verslininkai iš penkių mobiliuosius telefonus susitikimų metu išjungia.

Tai, kad Lietuvos verslininkai susitikimo metu neišjungia mobiliojo telefono, dar nereiškia, kad jiems priimtina susitikimų metu atsiliepti į skambutį. Tyrimo metu paaiškėjo, kad atsakyti į skambučius susitikimų metu yra linkę tik 28 proc. lietuvių verslininkų. Tuo tarpu danams ir švedams atsiliepti įprasta – taip teigia atitinkamai 85 proc. ir 84 proc. apklaustųjų. Tiek suomiams (68 proc.), tiek švedams (70 proc.) susitikimų metu įprasta skaityti ir SMS bei MMS žinutes. Tuo tarpu tik 24 proc. lietuvių teigia peržiūrintys trumpąsias žinutes susitikimų metu.

Skandinavų verslininkai gerokai laisviau elgiasi su mobiliuoju ryšiu ir naudoja jį plačiau nei lietuviai. Skandinavams, remiantis tyrimo duomenimis, telefoninės konferencijos ir susirinkimai telefonu yra įprastas dalykas. Tokiomis konferencijomis naudojasi beveik 60 proc. suomių ir daugiau nei 70 proc. švedų, susirinkimuose telefonu dalyvauja beveik 50 proc. norvegų ir daugiau nei 60 proc. švedų. Lietuviai rečiausiai iš visų apklaustų šalių atstovų dalyvauja telefoninėse konferencijose (9 proc.) ir susirinkimuose telefonu (20 proc.), kita vertus, galimybę naudotis internetu susirinkimo metu visų šalių verslininkai išnaudoja beveik vienodai (9 proc. danų, 11 proc. lietuvių, 13 proc. norvegų ir po 14 proc. suomių ir švedų).

Tyrimo metu buvo klausiama „Ar Jūsų įmonėje yra bendroji politika, reglamentuojanti naudojimąsi mobiliuoju ryšiu esant ne biure?”. Paaiškėjo, jog lietuvių kompanijos, palyginti su skandinaviškomis, griežčiau reglamentuoja naudojimąsi mobiliuoju telefonu. Teigiamai į šį klausimą atsakė 61 proc. apklaustų Lietuvos verslininkų, ir tik 21 proc. suomių ir 28 proc. norvegų.

Telekomunikacijų bendrovės „Omnitel” užsakymu „TNS Gallup” Lietuvoje atliktas mobiliojo ryšio vartotojų tyrimas taip pat leidžia apibendrinti naudojimosi mobiliuoju ryšiu normas. Nustatyta, kad 80 proc. mūsų šalies gyventojų nepriimtina arba tik retkarčiais priimtina kalbėti mobiliaisiais telefonais kine, 83 proc. – teatre. Beveik 32 proc. apklaustųjų telefonus išjungia visur, kur skambutis gali trikdyti aplinkinius.

Tyrimas tai pat aiškinosi mobiliojo ryšio etiketo skirtumus tarp vyrų ir moterų. Paaiškėjo, jog Lietuvos vyrai dažniau nei moterys išjungia savo mobilųjį telefoną vos grįžę namo. Moterims dažniau nei vyrams visiškai nepriimtina siųsti SMS ir kalbėti telefonu vairuojant automobilį ar verslo susitikimo metu. Tačiau vyrams, labiau nei moterims, visada labiau priimtina siųsti SMS ir kalbėtis telefonu nuo 21 iki 23 val. ir netgi po 23 val. Taip teigė beveik 30 proc. vyrų ir tik kiek daugiau nei 17 proc. moterų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.