Akcijos „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus” mikroautobusas tęsia keliones po Lietuvą

Vakar akcijos „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus mikroautobusas, kuriuo visą gegužę į įvairias Lietuvos mokyklas keliauja aktorių trupė ir psichologė, aplankė Pakruojo, Rozalimo ir Smilgių moksleivius.
Prieš dvi savaites Vilniuje pradėjęs savo kelionę akcijos mikroautobusas jau lankėsi daugiau nei dešimtyje Vilniaus, Ignalinos, Švenčionių, Druskininkų, Alytaus, Šiaulių mokyklų.
Moksleiviai kartu su atvykusiais aktoriais dalyvavo teatralizuotame koncerte-spektaklyje „Gėrio kelionė”. Aktoriai – Vaidutis Lengvinas, vaidinantis kartu su „Teatriuku”, ir Loreta Gasiūnaitė, Biržų kultūros centro vaikų dramos studijos vadovė, – kartu su vaikais leidosi į kelionę, kurios metu dainavo, piešė, vaidino, rašė palinkėjimus draugams, tėvams, mokytojams, o taip pat bendravo su psichologe, kuri pasakojo apie blogo elgesio priežastis bei padarinius, diskutuoja su vaikais, kaip elgtis.
Po spektaklio vaikams buvo dalinami akcijos lipdukai, vėjo malūnėliai ir lankstukai, kuriose nurodyta, kur vaikas gali kreiptis, jei jis žino ar jaučia, kad prieš jį smurtaujama. O suaugusieji buvo kviečiami pasirašyti pačių vaikų sukurtą manifestą, kuriuo raginami neskriausti vaikų, padėti ir patarti jiems, kur kreiptis pagalbos: „Neleiskite mūsų skriausti – skriaudžia ne tik tas, kuris pakelia ranką, bet ir tas, kuris nuo pakeltos rankos mūsų neapsaugo”.
Jau trečius metus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Lietuvos Vaikų teisių gynimo organizacijos „Gelbėkit vaikus” rengiama akcija šiemet skirta vaikų smurto prieš vaikus problemai.
Naujausių tyrimų apie vaikų smurto prieš vaikus duomenimis, nuo nepilnamečių smurto pernai nukentėjo 734 vaikai (iš viso smurtą patyrė 2311 vaikų). Daugiausiai smurtą patiria 10-14 metų amžiaus vaikai, nes smurtautojai dažniausiai renkasi silpnesnius už save vaikus.
Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorės Violetos Murauskaitės, palaipsniui plečiasi paslaugų vaikams, patyrusiems smurtą, teikėjų ratas. Šiemet paremta 15 Trumpalaikės ir ilgalaikės kompleksinės pagalbos vaikams ir jų šeimoms teikimo projektų, t.y. beveik perpus daugiau nei pernai. Be to, šiuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva rengiamos Vaikų nemušimo įstatymo koncepcija bei projekto gairės.
Akcija „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus” siekiama ugdyti visuomenės atsakomybę už kiekvieną vaiką ir nepakantumą smurtautojams, šviesti žmones apie vaikų patiriamą smurtą, jo pasekmes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.